Skocz do zawartości

Brak Dźwięku W Tv

maro1979

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem dobrze, że ten temat już się przewijał tutaj nie jeden raz, ale teraz to trochę inna sprawa.

Mam tuner TV Aver media i miałem wcześniej pod Fedorą 7 problem że był obraz a nie było dźwięku, tylko szum. Rzeczy typu line-in były ok, problem się okazał większy, bo było trzeba w pliku /etc/modprobe.conf dopisać linijkę:

options tvaudio tda9874a=1 tda9874a_STD=7 tda9874a_AMSEL=0 tda9874a_SIF=1

i tyle, zadziałało nawet bez restartu.

Do rzeczy

Ostatnio zainstalowałem Fedorę 9, wszystko spoko, tylko jak zacząłem się zabierać znowu do konfiguracji tunera TV, to nie dość że znowu moja karta nie działa jak trzeba to jeszcze nie mogę znaleźć pliku modprobe.conf. Nie ma go ani w katalogu /etc ani na całym dysku. To chyba jakaś anomalia...

Powiedźcie mi czy mam coś nie tak z systemem, czy w wersji 9 w Fedorze ten plik jest w innym miejscu ?

PS. Krótkie pytanie, czy twórcy Fedory nie mogliby w końcu zrobić poprawnej obsługi tego tunera TV pod Fedorą ? Dużo posiadaczy tej karty ma ten sam problem i nic w kolejnych dystrybucjach się nie zmienia. To samo się tyczy domyślnego montowania i odczytu/zapisu NTFS, przy każdej kolejnej wersji trzeba to robić samemu !!!!

Nawet badziewna Mandriva ma juz obsługę NTFS wbudowaną.

Piszę może trochę nie bardzo o Fedorze ale prawda jest taka że to moja ulubiona i jedyna uznawana dystrybucja Linuksa, sam fakt że piszę ten post może być na to dowodem, bo nie wkurzyłem się i nie przeszedłem na inną dystrybucję, tylko drążę temat. Ma ona kilka mankamentów, ale i tak jest najlepsza :)

a na jakim chpsecie ten Twój tuner? bt878 czy jakiś inny?

Coś dziwne te wpisy, które podałeś. Nie żebym był "tunerowym guru" :D ale zarówno wcześniej do Pixelview jak i obecnie do WinFast TV2000 mam coś w rodzaju:

alias char-major-81 bttv
alias char-major-81 videodev
alias char-major-81-0 bttv
options bttv tuner=38 card=34 radio=0 lumafilter=1 combfilter=1 chroma_agc=1

Oczywiście numer tunera i karty do wypróbowania. Poszukaj na forum, powinno być sporo, bo nie tylko ja miałem z tym problemy.

Skorzystaj z tego co mam w sygnaturce. No i → tutaj ← jak zwykle też sporo <_<

a na jakim chpsecie ten Twój tuner? bt878 czy jakiś inny?

Coś dziwne te wpisy, które podałeś. Nie żebym był "tunerowym guru" :D ale zarówno wcześniej do Pixelview jak i obecnie do WinFast TV2000 mam coś w rodzaju:

alias char-major-81 bttv
alias char-major-81 videodev
alias char-major-81-0 bttv
options bttv tuner=38 card=34 radio=0 lumafilter=1 combfilter=1 chroma_agc=1

Oczywiście numer tunera i karty do wypróbowania. Poszukaj na forum, powinno być sporo, bo nie tylko ja miałem z tym problemy.

Skorzystaj z tego co mam w sygnaturce. No i → tutaj ← jak zwykle też sporo <_<

Wierz mi WalDo ze twoja wersje tez juz wczesniej wyprobowalem i nie dzialalo, chipset mam bt878 a jakos nie chcialo chodzic. Inne parametry znalezione w internecie dla mojej karty tez juz wyprobowywalem i nic. Dopiero jakies pol roku temu ktos na tym forum podal mi ta jedna linijke ktora rozwiazala caly problem :)

Moj obecny problem nie polega na tym ze nie mam dzwieku w TV, tylko ze nie mam gdzie wpisac tej mojej dzialajacej linijki :)

Czy to (_wogole_ → w ogóle) ORT mozliwe, zeby na swiezo zainstalowanym systemie nie bylo pliku modprobe.conf? Przeciez to jeden z wazniejszych plikow systemowych Linuksa i to mnie tylko tutaj dziwi i jest nie do pojecia

i to mnie tylko tutaj dziwi i jest nie do pojecia
A to nie zrozumiałem. Temat głosi "brak dźwięku" a nie "brak modprobe.conf" i jest w dziale "Multimedia" a nie w "Administracja systemu" :rolleyes:

Obecność modprobe.conf lub brak tego pliku zależy od tego ilu i jakich dodatkowych modułów jądra jest wczytywanych oraz czy wymagają one dodatkowych parametrów. Poza tym - jestem tego na 99% pewien - masz katalog /etc/modprobe.d, w którym to katalogu znajdziesz kilka ciekawych plików o znajomo wglądającej zawartości ;)

Więcej szczegółów jak zwykle "man modprobe.conf", a na stronie redhat.com/docs znajdziesz sporo podręczników do RHEL (czyli - jak zapewne wiesz - komercyjnej Fedory). Szukaj w częściach dot. kernela.

Nota bene w moim systemie też musiałem zakładać /etc/modprobe.conf i jest w nim tylko to co podałem powyżej dot. mojej karty TV. Oczywiście bardziej elegancko i zgodnie z ostatnimi trendami byłoby stworzyć odpowiedni, osobny dla karty TV plik w /etc/modprobe.d, ale jestem zwolennikiem teorii, że jak coś działa to nie ruszać bez potrzeby. Lepsze jest często wrogiem dobrego ;) Na Twoim miejscu jednak zacząłbym kombinować od razu z /etc/modprobe.d. Nie masz nic, więc czemu nie zrobić od razu ładnie i nowocześnie? :) Wpis będzie prawdopodobnie taki sam jak do modprobe.conf. A może zacznie działać? :D

P.S.Odpowiadając nie powtarzaj całego wpisu poprzednika. To nie jest lista mailingowa i każdy widzi co się działo wcześniej w wątku. Wybieraj tylko te fragmenty wypowiedzi, do których odnosisz się bezpośrednio. To skraca wątek i robi go bardziej przejrzystym.