Skocz do zawartości

Rhgb - Aktualizacja Systemu

malpa00

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Przeszukałem forum i nie tylko forum, nei natknalem sie na podobny problem, albo poprostu zle szukałem.

Zainstalowalem wczoraj fedore 9 z plyty DVD, instalacja blyskawiczna ( w porownaniu do gentoo), wszystko dziala bez problemu. Jednak po aktualizacji nie wlacza sie rhgb - iksy probuja wystartowac, ale padaja. Moja grafika to zintegrowany intel GM 945, system 64 bitowy.

/boot/grub/menu.lst :

default=0
timeout=5
splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu
title Fedora (2.6.26.5-45.fc9.x86_64)
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.26.5-45.fc9.x86_64 ro root=UUID=046a02f1-dbe4-46db-8398-7962894073fc rhgb quiet
initrd /boot/initrd-2.6.26.5-45.fc9.x86_64.img
title Fedora (2.6.25-14.fc9.x86_64)
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.25-14.fc9.x86_64 ro root=UUID=046a02f1-dbe4-46db-8398-7962894073fc rhgb quiet
initrd /boot/initrd-2.6.25-14.fc9.x86_64.img

/etc/X11/xorg.conf:

Section "ServerLayout"
Identifier     "Default Layout"
Screen      0  "Screen0" 0 0
InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "InputDevice"
# keyboard added by rhpxl
Identifier  "Keyboard0"
Driver      "kbd"
Option	    "XkbModel" "pc105"
Option	    "XkbLayout" "pl"
EndSection

Section "Device"
Identifier  "Videocard0"
Driver      "intel"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device     "Videocard0"
DefaultDepth     24
SubSection "Display"
	Viewport   0 0
	Depth     24
EndSubSection
EndSection

Pierwszy raz spotykam sie z rhgb, dodam, ze gdm i X wlaczaja sie bezblednie. W /var/log/X.org.log nie znajduje zadnych bledow, ewentualnie nieistotne warningi. Troche glupi problem, ale jednak chcialbym wiedziec dlaczego rhgb nie startuje. Przyznam, ze nie mam zielonego pojecia z czym to sie je.

---- łączenie postów ----

ok, pomogla zamiana w linijkach w /etc/rc.sysinit:

if strstr "$cmdline" rhgb && ! strstr "$cmdline" early-login && [ "$BOOTUP" = "color" -a "$GRAPHICAL" = "yes" -a -x /usr/bin/rhgb ]; then
( . /etc/sysconfig/i18n 2>/dev/null; /usr/bin/rhgb  )

"/usr/bin/rhgb" na "/usr/bin/rhgb -f"

Jednak to dalej nie odpowiada to na moje pytanie, dlaczego tak bez powodu nie startuje. Zreszta teraz rhgb wlacza sie chbya troche pozniej :P

Witam,

Pozwolę sobie zacytować: "rhgb = redhat graphical boot - This is a GUI mode booting screen with most of the information hidden while the user sees a rotating activity icon spining and brief information as to what the computer is doing."

Moim zdaniem to niepotrzebny bajer, osobiscie mam to wyłączone.

Pozdrawiam,

Esail

Witam,

Pozwolę sobie zacytować: "rhgb = redhat graphical boot - This is a GUI mode booting screen with most of the information hidden while the user sees a rotating activity icon spining and brief information as to what the computer is doing."

Moim zdaniem to niepotrzebny bajer, osobiscie mam to wyłączone.

Pozdrawiam,

Esail

Egh. a wiem ze to moze byc zbedny bajer, ale ja akurat przezucilem sie z gentoo na fedorke. Nigdy nie mialem jakis wodotryskow, bootsplashy itp. Ale teraz chce miec przyjemny kolorowy i klikany system. Prosze mi nei odpisywac ze to jest niepotrzebne. Ja to chce ;> A nawet jesli jest niepotrzebne, to chce wiedziec dlaczego nie dziala ;]

Myślałem, że on sam w sobie zawiera niezależne funkcję potrzebne do graficznego startu. No bo to trochę bezsensu, że po zakończeniu działania rhgb opuszczamy jeden serwer X żeby załadować drugi serwer X już dla normalnej sesji. Nieważne, widać znowu błysnąłem głupotą ;)

ps. wczoraj bodajże czytałem że w F10 dojdą do niego jakieś funkcje odnośnie wykrywania sprzętu czy cuś, także to raczej nie tylko wodotrysk, ale puki co mi się nie przydaje :)

Myślałem, że on sam w sobie zawiera niezależne funkcję potrzebne do graficznego startu. No bo to trochę bezsensu, że po zakończeniu działania rhgb opuszczamy jeden serwer X żeby załadować drugi serwer X już dla normalnej sesji.

Na pewno jest uruchamiany serwer X, tylko nie wiem z jakimi parametrami, czy kozysta z konfiga w /etc/X11/xorg.conf :( Malo jest na ten temat w necie...

ummm właśnie plymouth jest po to aby wystartować X-y jak najwcześniej (dzięki kernel mode settings), aby później nie trzeba bylo się przełączać kilka razy między X-ami a trybem tekstowym. Plymouth w trybie tekstowym startuje jedynie wtedy gdy sterownik graficzny nie posiada obslugi KMS. Nie wystartują nvidie (choć jak ostatnio znalazł daf bodajże da się ją zmusić do odpalenia graficznego plymoutha), intelowi trzeba podać modesetting=1 (albo coś podobnego) żeby wystartował, jako że z powodu jakichś błędów w sterownikach intela są problemy z plymouthem i dlatego defaultowo jest wyłączony, natomiast karty ATI na sterach radeon/radeonhd powinny normalnie startować w trybie graficznym

Niestety nie jestem w stanie pomóc z problemem z wątku, nadmienię tylko, że od f10 nie będzie rhgb w fedorze. Zostanie to zastąpione czymś innym (plymouth), co nie będzie uruchamiało Xów, na razie to przypomina pasek postępu :) (wszystko w trybie tekstowym).

Slyszalem ze to tez serwer X, trudno narazie rhgb dziala z opcja -f. Poczekam na fedore 10, mam nadzieje ze nei bedzie problemow ;]