Skocz do zawartości

Chello Na Fedorze

Płotek

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam następujący problem, mam internet z upc i fedore (od krótkiego czasu) i za nic nie udaje mi się połączyć z internetem za pomocą kabla (żeby była jasność). czy mogę prosić o instrukcję jak dla zupełnego głąba, bo bez tego jestem uziemiony zupełnie... :(

wszystko co znalazłem na google, forach jakoś nie rozwiązuje mojego problemu, w dodatku cięzko mi wykonywać polecenia yum, bo nie mam po prostu połączenia. proszę o jakieś wskazówki, nie mam gdzie uzyskać pomocy.

z góry przepraszam za poziom pytania, ale jak mówie, nie wiem jak dalej pracować bez internetu... proszę o wyrozumiałość w swoich odpowiedziach :-)

1. Podstawowe pytanie czy kabel jest OK. Zakładam, że tak, bo pewnie przetestowane na sam-wiesz-czym.
  2. Drugie pytanie czy przy instalacji wskazałeś automatyczna konfigurację sieci (DHCP) i czy Chello taką dostarcza (o ile wiem to tak, ale warto się upewnić)
  3. Trzecia sprawa: co pokazuje polecenie ifconfig ? Jeśli pokaże się m.in. eth0 (lub jakieś inne ethX), to wydaj polecenie ifup eth0 (lub ifup ethX).
  4. Po czwarte może masz połączenie a brakuje tylko rozpoznawania nazw (DNS). Sprawdź czy masz dostęp do sieci "pingając" na adres np. Wirtualnej Polski
    ping  212.77.100.101

5. Po piąte czy nie masz uruchomionych jednocześnie usług NetworkManager i network. Sprawdź co wyrzucą polecenia
    chkconfig --list network
    chkconfig --list NetworkManager

UWAGA! Wszystkie wyżej podane polecenia wydajemy z konsoli tekstowej jako root.

• 2 weeks later...

Polecenie ifconfig, a dokładnie wpisywane sbin/ifconfig zawraca mi tylko jedno lo i cos kolo tego.

nie ma zadnych ethX (X=0,1...) :(

co moze byc nie tak ?

pozdr

edit///

teraz juz udalo mi sie cos porobic , dalem ifup i bylo raz ok , wp pingowalo ok, ale przerwalo, i teraz mam problem

bo ifup zwraca cos takiego:

dhcclient is already running - exiting.

This version of ISC DHCP is based on the release available on ftp.isc.org .... (itd)

co to moze byc ?

//edit 2

no niby pinguja mi wp ale nadal nie dziala net, co teraz ?:(

jak wylaczy NetworkMenagera etc?

pozdr

tzn, pingowanie na wp działa, ale juz np strony sie nie wyswietlaja
Nie wyświetlają się, bo nie masz zapewne wpisów określających DNS. Powinieneś znać ich IP lub otrzymasz od Chello. Możesz też podać np. DNS TPSA. Wpisz te adresy do pliku /etc/resolv.conf. Np.
nameserver 194.204.159.1
name server 194.204.152.34

A w ogóle to poszukaj na forum, bo połączenie z Internetem przez Chello już przewijało się w wielu wątkach. Popatrz na moją sygnaturkę.

Możesz użyć NetworkManagera lub stworzyć odpowiedni skrypt /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 , w którym jedną z linii będzie ONBOOT=yes , możesz też dodać do /etc/rc.local polecenie ifup eth0 . To tylko niektóre z możliwości.