jjj Napisano Październik 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2008 Witam, na F8 w najnowszej konfiguracji libselinux-2.0.43-1.fc8 selinux-policy-targeted-3.0.8-117.fc8 selinux-policy-3.0.8-117.fc8 postfix-2.5.5-1.fc8 postfix przestał startować. maillog głosi postfix/master[1889]: fatal: open lock file /var/lib/postfix/master.lock: cannot create file exclusively: Permission denied Skrypt startowy postfiksa wywołany przez init-a głosi -- o zgrozo [ OK ] ale nie uruchamia procesu, zaś w audit-cie widzimy avc: denied { write } for pid=2469 comm="master" name="postfix" dev=sda1 ino=2812827 scontext=unconfined_u:system_r:postfix_master_t:s0 tcontext=system_u:object_r:var_lib_t:s0 tclass=dir Rzecz dotyczy wielu niezależnie konfigurowanych maszyn, więc raczej nie chodzi o błąd admina. Ma ktoś tak samo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2008 Sprawdzałeś co mówi sealert? Włącz sobie browser (sealert -b) i przejrzyj wszystko co się pokaże. Jeśli znajdziesz błąd podobny do cytowanego, to na ogół w opisach błędów jest też sekcja sugerująca polecenie jakie należy wykonać w celu usunięcia problemu/blokady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Październik 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2008 Sprawdzałeś co mówi sealert? Włącz sobie browser (sealert -b) i przejrzyj wszystko co się pokaże. Jeśli znajdziesz błąd podobny do cytowanego, to na ogół w opisach błędów jest też sekcja sugerująca polecenie jakie należy wykonać w celu usunięcia problemu/blokady. Nie wiem czy wstyd, ale nie znałem tego narzędzia. Jednak nic nowego mi nie mówi; cytuje log z audita i sugeruje wykonanie restorecon, co i tak zrobiłem wcześmiej. SELinux is preventing master (postfix_master_t) "read write" to ./master.lock (var_lib_t). Kontekst źródłowy: unconfined_u:system_r:postfix_master_t:s0 Kontekst docelowy: system_u:object_r:var_lib_t:s0 Obiekty docelowe: ./master.lock [ file ] Źródło: master SELinux is preventing find (postfix_master_t) "getattr" to /var/lib/postfix/master.lock (var_lib_t) Kontekst źródłowy: unconfined_u:system_r:postfix_master_t:s0 Kontekst docelowy: system_u:object_r:var_lib_t:s0 Obiekty docelowe: /var/lib/postfix/master.lock [ file ] Źródło: find Załaduję poprzednią selinux-policy, bo coś mi się zdaje że to pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2008 Spróbuj chcon -R -t postfix_var_lib_t /var/lib/postfix I uaktualnij selinux-policy do najnowszej -> http://koji.fedoraproject.org/koji/buildinfo?buildID=66907 (chyba że to ona zepsuła postfixa to -> bugzilla) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Październik 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2008 Tylko że ja mam F8, nie ma dla niej paczki selinux 3.3.1. Tandem selinux-policy-3.0.8-117.fc8 (najnowsza) i postfix-2.4.5-2.fc8 (poprzednia) ładnie współpracują. O kontekście postfix_var_lib_t pomyślę jeszcze dziś, kiedy złapię wolną chwilę. Dzięki za sugestię. // edit: nie. W tej policy taki kontekst nie istnieje. Ech, uroki bleeding edge... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2008 Tylko że ja mam F8, Trzeba było tak od razu * Tue Oct 14 2008 Dan Walsh <[email protected]> 3.0.8-119 - Fix sendmail transition rules to postfix http://koji.fedoraproject.org/koji/buildinfo?buildID=66998 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Październik 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2008 Trzeba było tak od razu Pierwsze słowa w wątku brzmią: na F8 w najnowszej konfiguracji Dzięki za źródło informacji. W takim razie poczekam do update selinuksa, po czym dopiero podciągnę postfixa. <edit date="2008.10.30:16:57"> selinux-policy-3.0.8-121.fc8 i postfix-2.5.5-1.fc8 dogadują się sprawnie. </edit> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi