andrew.wisla Napisano Listopad 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2008 Mam pytanie :?: Mam zadanie polegające na napisaniu programu w C++, który wyszukuje Największego Wspólnego Dzielnika 2 liczb zapisanych binarnie. Wynik też ma być zapisany binarnie. I jeszcze jedno, program nie ma polegać na tym ze zamieniamy dane wejsciowe na normalne liczby, szukamy ich NWD i wypisujemy NWD w systemie binarnym. Mam nadzieję że to dobrze opisałem. Czekam na odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2008 Czekam na odpowiedź To sobie czekaj, a na razie lektura → http://rtfm.killfile.pl/#praca_domowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew.wisla Napisano Listopad 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2008 jeśli o to chodzi to to jest zadanie nadobowiązkowe i nie proszę o gotowy kod tylko o podsunięcie pomysłu jak to zrobić (z kodem sobie moze poradzę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2008 Jak nie czekasz na kod to zajrzyj na google http://pl.wikipedia.org/wiki/Największy_wspólny_dzielnik i tutaj prosty algorytm http://www.math.edu.pl/algorytm-euklidesa . Jeśli chodzi o zamianę liczb binarna-dziesiętna i dziesiętna-binarna to na pewno są już gotowe funkcje do tego w odpowiednich klasach tylko trzeba poszukać, ewentualnie, sama zamiana nie jest trudna i można się pokusić o napisanie własnych metod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2008 (...)nie proszę o gotowy kod tylko o podsunięcie pomysłu(...)Tak jak napisałeś w pierwszym poście, to wygląda jak typowe szukanie frajera, stąd moja odpowiedź. Sorry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew.wisla Napisano Listopad 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2008 thof -> w zadaniu chodzi o to aby nie zamieniac tych liczb na dziesiatne tylko obliczac NWD na "orginałach" binarnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Listopad 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2008 thof -> w zadaniu chodzi o to aby nie zamieniac tych liczb na dziesiatne tylko obliczac NWD na "orginałach" binarnych To w takim razie co rozumiesz pod pojeciem "oryginaly binarne"? Wprowadzasz liczbe jako np 3 i w programie dokonujesz operacji na bitach czy jako tablice czy ciag 1 i 0 czyli zamiast 3 podajesz 11? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2008 thof -> w zadaniu chodzi o to aby nie zamieniac tych liczb na dziesiatne tylko obliczac NWD na "orginałach" binarnychA rzeczywiście nie doczytałem byłem zmęczony. W takim razie zadanie jest IMO dziwne, nie wiem jaki sens bawić się w kompilator . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew.wisla Napisano Listopad 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2008 no cóż do takiej szkoły chodzę ( i chodzi o ciąg zer i jedynek a nie o operacje na bitach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Listopad 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2008 można łatwo zamienić na ósemkowe, szesnastkowe i dziesiętne, ale binarne? być może trzeba to jakoś oflagować i działać tak samo jak przy dziesiętnych, no ale nie ma takiej flagi, więc proponuję napisac bibliotekę do której będziesz odnosił się w programie aż sam się tym zainteresowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scotti Napisano Listopad 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2008 Moim zdaniem chodzi wyłącznie o to żeby wykorzystac algorytm euklidesa uwzględniając działania na liczbach binarnych... http://pl.wikipedia.org/wiki/Algorytm_Euklidesa http://uranos.cto.us.edu.pl/~boryczka/WDI/...in/mnozenie.htm Teraz troche pomyślunku i gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xdarkflame Napisano Listopad 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2008 Z tego co mi wiadomo to procesor operuje tylko na liczbach binarnych , więc w czym problem ? To w jakiej formie je widzimy to tylko kwestia interpretacji. A wczytanie i wyświetlenie ich w tej formie nie powinno być problemem. edit: Czym różnią się normalne liczby od binarnych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikolajs Napisano Listopad 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2008 Może chodzi o to że wynik masz podać jako np: 100101 a program z konsoli ma wczytać to i zapisać sobie jako liczbę a później wynik ma wydrukować na ekranie podobnie? Może lepiej podałbyś oryginalną treść polecenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Grudzień 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2008 Tia mieliśmy podobne zadanie ale na liczbach DEC (dziesiętnych) no i w Pascalu bo C ponoć ma być w drugiej klasie Również podpowiedź brzmiała algorytm Euklidesa Mam pomysła takiego... Dać mu wprowadzanie jako 100100101 (BIN), potem by sobie to przeliczył na DEC obliczył NWD i wynik wywalił po przeliczeniu spowrotem na BIN Skoro można konwertować BIN <---> DEC na papierze to czemu by nie w komputerze??? Jeśli chcesz to zrobić bez przeliczania nawet jak nie będzie tego widać przy uruchomieniu programu to nie wiem...trzebaby "nauczyć" program najpierw operowania na BIN, co w C/C++ zapewne jest wykonalne prędzej niż w Pascalu xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi