Skocz do zawartości

Pauza Muzyki Przy Przejściu Ctrl+alt+fx

borzole

Rekomendowane odpowiedzi

Mam F10 x64, czysty openbox , włączony audacious i kiedy przełączam Ctrl+Alt+Fx następuje pauza muzyki. Po powrocie na Xy piosenka leci dalej. O co chodzi? Instalowałem to z netinstall i troche dziwne jest również to że mam Xy na pierwszej konsoli a nie na 7, ale to chyba bez znaczenia.

PulseAudio i tak wtedy przechwyci jeśli zmienimy na ALSĘ :]

Jeśli na OSS, to wywali błąd że /dev/oss jest używany.

Ja niestety mam ten problem, że mam taką kartę dźwiękową w laptopie, że sterowniki linuksowe (z jądra) nie umią zmienić głośności Master, przez co mam dźwięk albo na maksa, albo mute... dzięki PulseAudio mogę regulować głośność... Tak wiem, paranoja, że PulseAudio pomaga :P

Ja też się nasłuchałem dużo złego o PulseAudio, ale tak naprawdę nigdy się na nim nie zawiodłem. Korzystam z niego bo w innym przypadku byłoby tak jak napisał morsik a wkurzające to było jak ściszałem głośność w filmie, a w xmms czy audacious muzyczka też się wyciszała. Pewnie dałoby się to jakoś zmienić ale nie widzę potrzeby :)

Dobra mam, winny jest PolicyKit

Plik /etc/PolicyKit/PolicyKit.conf

przykład reguł

na chwilę obecną ustawiłem "zezwól na wszystko"

<match user="davidz|bateman">
  <return result="yes"/>
</match>

tak wiem, nie jest to najlepsze rozwiązanie, może ktoś by chciał wydłubać konkretną regułę dla tego problemu.