borzole Napisano Listopad 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2008 Witam Podczas kopiowania płytek CD/DVD po backupie mam dziwnie nadwrażliwy system na błędy w plikach. Właściwie co druga płytka ma kilka takich plików. Dziwne, bo nagrałem je parę godzin wcześniej z "weryfikacją danych po zapisie", było ok. Mogę odtworzyć plik mp3 czy avi z płyty, ale skopiować już tylko jego część bo zaraz jest "błąd wyjścia", wystarczy że w filmie jest jakaś zepsuta klatka, a plik się nie skopiuje. System plików xfs, płytki prosto z foli, czemu tak jest? Można jakoś ustawić żeby tolerować błędy na CD przy kopiowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2008 A file system na dysku, z którego nagrywałeś jest OK? Robiłeś jakieś fsck? Płytki "z folii" też bywają do kitu nawet jeśli nie ma ani jednej widocznej rysy na nośniku. Poza tym xfs... No, niby ludzie chwalą, że szybki, że niby niezawodny, ale jest jakiś powód, dla którego dystrybucje (tę większe) trzymają się ext3. Ale zacząłbym od sprawdzenia file systemu i zmiany producenta nośników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 25, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2008 Problem dotyczył wszelkiej maści płytek, stare, nowe, pożyczone, co druga bee ..ręce opadały ;( Wczoraj błędy były, przedwczoraj błędy też były, dzisiaj te same płytki bez problemu się kopiują. Nie mam pojęcia co takiego się zmieniło, tak jakby samo przez się Może nagrywarka się spociła poprzednio a może coś z tym xfs nie do końca jest nie tak (jest sprawdzany przy każdym uruchomieniu i nigdy nie było dramaturgii) , teraz się tego nie dowiem. Z innej beczki, można gdzieś ustawić zmianę praw dostępu do plików kopiowanych z CD/DVD? Chodzi o wkurzające brak możliwości zapisu, o ile na płytce to zrozumiałe, to po skopiowaniu plików trzeba im ustawiać chmod +w *. Zrobiłem z tego najkrótszy w życiu nautilus-skrypt chmod +rw -R $NAUTILUS_SCRIPT_SELECTED_FILE_PATHS , ale może gdzieś to się ustawia, a nie taka partyzantka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi