menth0l Napisano Listopad 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2008 Właśnie rozwiązałem problem z brakiem obrazu i dźwięku, który obserwowałem na YouTubie. Być może może komuś przyda się to info... Po zainstalowaniu flash-plugin ze strony adobe: link: [root@naglfar ~]# yum install nspluginwrapper a następnie: [root@naglfar ~]# mozilla-plugin-config Na razie chodzi bardzo ładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2008 Mieszasz panie, nspluginwrapper jest/był potrzebny tylko tym co mają 64bity.Temat był na forum, więc nie będę odgrzewał kotleta, ale dodam że jest alfa na 64bity i u mnie chodzi od początku bez probemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2008 Właściwie to powinien wystarczyć sam Flash 10 (bez libflashsupport) z symlinkiem z /usr/lib/flash-plugin/libflashplayer.so do /usr/lib/mozilla/plugins/libflashplayer.so z pomienięciem nspluginwrapper (F10 trzeba usunąć ten pakiet innaczej nie można go pominąć). Flash nie współpracuje dobrze z nspluginwrapper i często to doprowadza do zwieszenia procesu npviewer i maksymalnego obciążenia procesora. U Ciebie menth0l występuje pewnie jeden z bugów, które się pojawiły w Fedorze 10, dlatego nspluginwrapper jest na razie jedynym rozwiązaniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2008 Właściwie to powinien wystarczyć sam Flash 10 (bez libflashsupport) z symlinkiem (...) z /usr/lib/flash-plugin/libflashplayer.so do /usr/lib/mozilla/plugins/libflashplayer.so po co ten link jeszcze, flash to jeden plik wrzucony w odpowiednie miejsce szczególnie, że teraz mamy też wersję na 64bity. dlatego nspluginwrapper jest na razie jedynym rozwiązaniem... alfa flasha działa świetnie, wreszcie nie mam rzadnych paczek i386 i nie mam nspluginwrapper libflashsupport to właściwie nie jest do flasha tylko do współpracy z pulseaudio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Listopad 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2008 Mieszasz panie, nspluginwrapper jest/był potrzebny tylko tym co mają 64bity.Temat był na forum, więc nie będę odgrzewał kotleta, ale dodam że jest alfa na 64bity i u mnie chodzi od początku bez probemów No cóż, bez tego flash nie chciał mi działać. Jeśli wiesz jak rozwiązać ten problem bez instalowania w/w pakietu to proszę, oświeć mnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2008 Jeśli masz 64 bity (nie napisałeś co masz) to już Cię oświeciłem powyżej. Nspluginwrapper to program pozwalający uruchomić plugin na platformie na którą nie zostały zbudowane, np. 32bitowy plugin na 64bitowym przeglądarce/systemie (?) żródło Nie mam nspluginwrapper a flash mi działa, jeśli Tobie nie działa to trudno, może to błąd systemu, może Ty coś na mieszałeś. Miłego rozwiązywania zagadki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Listopad 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2008 Mój sprzęt to 32 bity. Problem polega na tym, że nic właściwie nie mieszałem, zainstalowałem flash-plugina i tyle. Nie działał dopóki nspluginwrappera nie doinstalowałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2008 dokumentacja F10 zgadza się z moją teorią, więc to błąd systemu lub Twój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Listopad 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2008 Spróbowałem trochę powalczyć z tematem, odinstalowałem adobowego plugina i spróbowalem gnasha. Efekty podobne: brak obrazu i sieczka z dźwięku. Wróciłem więc do swfdec: root@naglfar ~]# yum list swfdec* Wczytane wtyczki: refresh-packagekit Zainstalowane pakiety swfdec.i386 0.8.2-1.fc10 installed swfdec-gtk.i386 0.8.2-1.fc10 installed swfdec-mozilla.i386 0.8.2-1.fc10 installed Dostępne pakiety swfdec-devel.i386 0.8.2-1.fc10 fedora swfdec-gnome.i386 2.24.0-2.fc10 fedora swfdec-gtk-devel.i386 0.8.2-1.fc10 fedora Używam KDE więc chyba wszystkie potrzebne pakiety posiadam? Tak czy inaczej na youtubie wyskakuje mi teraz okienko: Oczywiście odpowiedniego pakietu nie znajduje... Cóż czynić teraz? [Edyta] Znowu spróbowałem zainstalować flash-plugina. FF wykrywa obie wtyczki (adobe i swfdec ) ale próbuje używać sfwdec. Dopiero zainstalowanie nspluginwrappera powoduje że FF korzysta z wtyczki adobowej. Odinstalowanie powoduje powrót do w/w stanu rzeczy. Co takiego jest w tym pakiecie, że zmienia sposób korzystania z wtyczek FF? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi