Skocz do zawartości

Okno Ostrzeżenia Przy Wejściu Na Konto Roota

Lasoty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mój problem może wydawać się nieco banalny ale od jakiegoś czasu nie potrafię sobie z nim poradzić. Otóż przy każdym logowaniu w trybie graficznym pojawia się najpierw komunikat:

Ta sesja jest uruchomiona na uprawnieniach uprzywilejowanego użytkownika.

Uruchamianie sesji jako użytkownik uprzywilejowany powinno być unikane ze względów bezpieczeństwa. Jeśli to możliwe, uruchamiaj sesję jako zwykły użytkownik.

Czy ktoś wie jak go wyłączyć, tak aby przy logowaniu na kotno roota nie pojawiał się już? Będę wdzięczny za odpowiedź.

PS.

Wiem doskonale, że jak najmniej powinno się korzystać z konta roota i takie inne kwestie dlatego oszczędźcie sobie wykłady moralne na ten temat :rolleyes:

Nie wiem jak to wyłączyć i nie będę prawił morałów na temat logowania się jako root. Ale czemu to Ci tak przeszkadza? Jeżeli już, to przestań czytać, a na szybkości logowania nie zyskasz więcej niż 0,5 sek. No chyba, że to za długo.

Wiem, że można to zrobić i denerwuje mnie fakt, że ja tego nie wiem, więc proszę o pomoc.
Załóż zwykłego użytkownika i loguj się na niego zamiast na roota - komunikat zniknie jak ręką odjął ;)

Z całym szacunkiem, ale brutalnie mówiąc logowanie się na roota w trybie graficznym to... - delikatnie mówiąc - brak rozsądku i bardzo dobrze, że system o tym uprzedza.

Możesz np. zrobić tak, że w /etc/inittab zmień 5 na 3 i wtedy normalnie będzie pokazywała się konsola po uruchomieniu i logujesz się na root (login: root) i potem startx, lub dla wygody możesz zrobić autologowanie (bo widzę, że nie dbasz o bezpieczeństwo), czyli wystarczy, że dopiszesz startx & do pliku /etc/rc.local . Swoją drogą bardzo dziwny pomysł, z tym logowaniem się na X'y jako root.