Lasoty Napisano Listopad 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2008 Witam, mój problem może wydawać się nieco banalny ale od jakiegoś czasu nie potrafię sobie z nim poradzić. Otóż przy każdym logowaniu w trybie graficznym pojawia się najpierw komunikat: Ta sesja jest uruchomiona na uprawnieniach uprzywilejowanego użytkownika. Uruchamianie sesji jako użytkownik uprzywilejowany powinno być unikane ze względów bezpieczeństwa. Jeśli to możliwe, uruchamiaj sesję jako zwykły użytkownik. Czy ktoś wie jak go wyłączyć, tak aby przy logowaniu na kotno roota nie pojawiał się już? Będę wdzięczny za odpowiedź. PS. Wiem doskonale, że jak najmniej powinno się korzystać z konta roota i takie inne kwestie dlatego oszczędźcie sobie wykłady moralne na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Listopad 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2008 Nie wiem jak to wyłączyć i nie będę prawił morałów na temat logowania się jako root. Ale czemu to Ci tak przeszkadza? Jeżeli już, to przestań czytać, a na szybkości logowania nie zyskasz więcej niż 0,5 sek. No chyba, że to za długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2008 Jeśli potrzebujesz coś zrobić na roocie to się zaloguj na konsoli na roota... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lasoty Napisano Listopad 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2008 Otóż chcąc chciałbym aby tego okienka po prostu nie było, zależy mi jednak na graficznym interfejsie. Wiem, że można to zrobić i denerwuje mnie fakt, że ja tego nie wiem, więc proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2008 Wiem, że można to zrobić i denerwuje mnie fakt, że ja tego nie wiem, więc proszę o pomoc.Załóż zwykłego użytkownika i loguj się na niego zamiast na roota - komunikat zniknie jak ręką odjął Z całym szacunkiem, ale brutalnie mówiąc logowanie się na roota w trybie graficznym to... - delikatnie mówiąc - brak rozsądku i bardzo dobrze, że system o tym uprzedza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2008 Możesz np. zrobić tak, że w /etc/inittab zmień 5 na 3 i wtedy normalnie będzie pokazywała się konsola po uruchomieniu i logujesz się na root (login: root) i potem startx, lub dla wygody możesz zrobić autologowanie (bo widzę, że nie dbasz o bezpieczeństwo), czyli wystarczy, że dopiszesz startx & do pliku /etc/rc.local . Swoją drogą bardzo dziwny pomysł, z tym logowaniem się na X'y jako root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2008 thof nie wrabiaj człowieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lasoty Napisano Listopad 30, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2008 Ja to wszystko wiem, osobiście mi to jest nie potrzebne, lecz dostałem taką "misję" i muszę znaleźć na to odpowiedź. Swoją drogą nie za bardzo mi pomagacie, omijanie problemu to nie rozwiązanie. Czekam na kolejne wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi