Skocz do zawartości

F10 Się Nie Uruchamia.

blackhawk

Rekomendowane odpowiedzi

Po zainstalowaniu Fedory 10, zacząłem zabierać się za dodawanie programów, instalowanie pluginów i kodeków. Po pewnym czasie postanowiłem żę uruchomie ponownie komputer (nie był to pierwszy restart). Po załadowaniu systemu (mam tu na myśli biało-niebieski pasek Fedora 10) ale przed ekranem logowania, komputer milczy. Widzę jedynie czarny ekran, uruchomiony jeszcze w trybie tekstowym (mogę niby pisać ale nie daje to żadnych rezultatów). Wskaźnik pisania mi tylko miga. Dysk nie pracuje. Szczerze nie wiem co mogło się stać. Wszystkie instalacje programów itp. były przeprowadzane wedłóg licznych poradników więc powinno być ok.

Edit: udało mi się dostrzec że dokładnie po włączeniu usługi anacron komputer milczy.

• 6 months later...

Witam

Aby nie tworzyć kolejnego topicu mam taki sam problem.

Zna ktoś może jakieś rozwiązanie tego problemu ??

Dokładnie wygląda to w ten sposób:

1. Odpala się Grub

2. Wybieram jądro (obojętnie które bo na żadnym nie działa)

3. Odpala się ekran powitalny Fedory (Napis na środku i pasek postępu)

4. Pasek dochodzi do końca i...... i czarny ekran

Wcześniej fedora startowała z wyciemnionym ekranem i za pomocą klawiszy funkcyjnych można było go odpalić, po instalacji sterowników ati nie da się włączyć.

Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny :)

Jaką masz kartę grafiki?

Czy przeszukałeś forum pod tym kątem? Pewnie nie - normalka <_<

Czy próbowałeś uruchomić system bez graficznej nakładki - w czasie startu systemu trzymasz lewy shift, jak pokaże się menu GRUBa, to wciskasz "a", cofasz się kursorem aż zobaczysz "rhgb" - usuwasz ten wpis tzn. te, za przeproszeniem cztery litery :P "rhgb" i <ENTER>. Patrz czy nie ma jakichś komunikatów o błędach.

Chociaż sądzę, że wszystko rozbija się o kartę Radeon niestety.

Działam na lapku z kartą Radeon X2300 :)

Znalazłem na ten temat wątek: http://forums.fedoraforum.org/showthread.p...7754&page=2

Dzięki czemu dowiedziałem się o tym co pisałeś... czyli o odpoalniu fedory z linii poleceń :)

Rady z topicu nie pomogły.

1. Pliku xorg.conf nie było

2. Po zainstalowaniu system-config-display i uruchomieniu (--reconfig) pojawiał się tylko czarny ekran z podłogą (znakiem _)

Jeżeli piszesz że Radeon stwarza problemy to przeszukam forum pod tym kątem, nie sądziłem że w obecnych czasach jakaś grafika może stwarzać taki problem ;)

[...]nie sądziłem że w obecnych czasach jakaś grafika może stwarzać taki problem ;)
To niestety wina ATI/AMD, które ma w głębokim poważaniu użytkowników linuksa. Ale nie jest tak źle :)

Cała sztuczka polega na podaniu odpowiednich parametrów jądra przy starcie systemu.

Słowa kluczowe: nomodeset nopat

Łatwe przeszukiwanie forum: patrz moja sygnaturka.

A tu → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#ATI jest chyba wszystko co trzeba.

Co mnie zastanawia to fakt, że w /etc/X11/ nie mam pliku xorg.conf ... ?
To wygeneruj X -configure i później przenieś utworzony plik do /etc/X11/xorg.conf poleceniem mv. Na końcu zrób tak jak napisał WalDo w tym wątku, który wkleiłeś, czyli zmień sterownik (Driver) na inny np. radeon, radeonhd i inne.

Zastosowałem inne rozwiązanie... rodem z WIndy - reinstall :)

szkoda że wcześniej nie wiedziałem że plik xorg.conf można wygenerować ^^

A co do zdiagnozowania .... to trzeba jeszcze umieć ;P ... a ja totalna Lama jestem :)

Dziękuję wszystkim za pomoc

diagnozuje się wykorzystując system logów z /var/log/* i z tego co na ekran wywala, a interpretuje się korzystając z własnego doświadczenia oraz z google, forum (usenetu) itp

ps.

w linux można wszystko, a zwłaszcza to czego nie można w windows