Skocz do zawartości

Fedora 10 I Ati Radeon - Nie Ma Fglrx W Rpmfusion, Nie Działa Flash, Firefox Zamarza Na Minutę. Co Do Diabła?!

jpc

Rekomendowane odpowiedzi

używałem trochę fedorę 9, wszystko dobrze działalo poza tym że nie mogłem zainstalować zamkniętych sterów do ati radeon hd 2600 - fglrx. może i sie dało, ale trzeba było dużo kombinowac, a mi sie nie chce, bo w ubuntu po instalacji jest program który pozwala mi jednym kliknięciem ściągnąć i zainstalować fglrx.

a w fedorze 10 nawet nie ma fglrx w rpmfusion :blink:. podobno problem z zamkniętymi sterami ati miał być w f10 rozwiązany, a tymczasem totalnie usunięto te sterowniki z repo. szczerze mówiąc nawet nie chce mi sie już kombinować, trace wiarę w linuksa, ciągle coś nie działa, jak wychodzi nowa wersja to coś poprawią, a coś innego zepsują. to jest jakaś paranoja.

w f10 zainstalowałem flasha, przez co jak włącze jakąś stronę z flashem to firefox zamarza na jakąś minutę, a flash i tak potem nie zadziała, pojawia sie tylko szara ramka (w f9 działało bez problemu).

w rpmfusion 10 nie ma nawet libdvdcss, czy w32codecs :lammer:, o co chodzi?? w fedorze 9 były te kodeki, było nawet fglrx (chociaz i tak nie działało).

czy istnieje jakiś Linux w którym WSZYSTKO działa bez wiekszych kombinacji? bo w windowsie działa mi wszystko a w linuksie mimo najszczerszych chęci, ciągłego szukania i kombinowania zawsze coś tam nie trybi. lubie szukac i kombinować; liczyłem na fedore 10, a tu taki zawód

używałem trochę fedorę 9, wszystko dobrze działalo poza tym że nie mogłem zainstalować zamkniętych sterów do ati radeon hd 2600 - fglrx. może i sie dało, ale trzeba było dużo kombinowac, a mi sie nie chce, bo w ubuntu po instalacji jest program który pozwala mi jednym kliknięciem ściągnąć i zainstalować fglrx.

To trzeba było zostać przy ubuntu.

a w fedorze 10 nawet nie ma fglrx w rpmfusion :blink:. podobno problem z zamkniętymi sterami ati miał być w f10 rozwiązany, a tymczasem totalnie usunięto te sterowniki z repo. szczerze mówiąc nawet nie chce mi sie już kombinować, trace wiarę w linuksa, ciągle coś nie działa, jak wychodzi nowa wersja to coś poprawią, a coś innego zepsują. to jest jakaś paranoja.

To akurat nie jest wina ludzi z Rpmfusion a ludzi z ATI. AMD ma takie a nie inne podjejście do Linuksa i OpenSource.

w f10 zainstalowałem flasha, przez co jak włącze jakąś stronę z flashem to firefox zamarza na jakąś minutę, a flash i tak potem nie zadziała, pojawia sie tylko szara ramka (w f9 działało bez problemu).

O szarych ramkach już na tym forum było, trzeba tylko poszukać.

w rpmfusion 10 nie ma nawet libdvdcss, czy w32codecs :lammer:, o co chodzi?? w fedorze 9 były te kodeki, było nawet fglrx (chociaz i tak nie działało).

Widocznie nie zdążyli jescze wszystkiego przepaczkować.

czy istnieje jakiś Linux w którym WSZYSTKO działa bez wiekszych kombinacji? bo w windowsie działa mi wszystko a w linuksie mimo najszczerszych chęci, ciągłego szukania i kombinowania zawsze coś tam nie trybi. lubie szukac i kombinować; liczyłem na fedore 10, a tu taki zawód

Z taką postawą roszczeniową polecam pozostać przy Windows i nie zawracać ludziom głów.

W RPMFusion dla F10 jest fglrx.

yum install kmod-fglrx

Pozwolę sobie polemizować niestety :(
[root@waldo ~]# yum install kmod-fglrx
Wczytane wtyczki: allowdowngrade, downloadonly, fastestmirror, fedorakmod, refresh-packagekit
Loading mirror speeds from cached hostfile
* livna: rpm.livna.org
* rpmfusion-nonfree-updates: fedora.tu-chemnitz.de
* fedora: sunsite.icm.edu.pl
* rpmfusion-free-updates: fedora.tu-chemnitz.de
* rpmfusion-free: ftp.icm.edu.pl
* updates: sunsite.icm.edu.pl
* rpmfusion-nonfree: ftp.icm.edu.pl
google                                                                       |  951 B     00:00
livna                                                                        | 2.1 kB     00:00
rpmfusion-nonfree-updates                                                    | 2.7 kB     00:00
fedora                                                                       | 2.8 kB     00:00
rpmfusion-free-updates                                                       | 2.7 kB     00:00
rpmfusion-free                                                               | 2.7 kB     00:00
adobe-linux-i386                                                             |  951 B     00:00
updates                                                                      | 2.3 kB     00:00
rpmfusion-nonfree                                                            | 2.7 kB     00:00
google-testing                                                               |  951 B     00:00
Wykluczanie pakietów na globalnej liście wykluczonych pakietów
Finished
Ustawianie procesu instalacji
Analizowanie parametrów instalacji pakietów
Nie ma pakietu kmod-fglrx.
Nie ma niczego do zrobienia

Jeśli coś mam nie tak to proszę o info. Na płycie mam chipset x1200, ale brak kmod-fglrx w repo jest chyba niezależny od typu karty.

Off topic

Co za cholera mnie podkusiła żeby się przesiąść z nvidia na g(piip)ne ATI

P.S.Wulgaryzmy zamierzone, przepraszam, ale walka z ATI pod linuksem zaczęła mnie mocno irytować :(

[EDIT]

w rpmfusion 10 nie ma nawet libdvdcss, czy w32codecs :lammer:, o co chodzi??
Były te kodeki w repo? Nie miałem F9 ale wątpię.

Nieustająco polecam stronkę → http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedo...ml#mediaplayers

Instalacja jest ręczna, ale działa. Co do libdvdcss to nie wiem, jeszcze nie zdążyłem wszystkiego ogarnąć.

libdvdcss i w32codecs możesz ze stron projektów ściągnąć,

swoją drogą ostatnio się kapnąłem że do reala też są w tym kodeki :)

czy istnieje jakiś Linux w którym WSZYSTKO działa bez wiekszych kombinacji?

tak, mój ;P

u mnie działa, trochę więcej wiary, też przez długi czas wielu rzeczy nie umiałem uruchomić.

Szukaj i kombinuj, albo zrezygnuj i więcej nie wracaj.

[EDIT]

wypróbuj to na swoje smutki http://easylifeproject.org/

trochę więcej wiary
Przy braku sterowników sama wiara nie wystarczy, ale ogólnie zgadzam się, że jak ktoś nie chce poświęcić nieco czasu na zabawę z systemem, to niech zostanie przy Windowsie. Tam zazwyczaj działa polecenie "dalej, dalej... zakończ" ;)

[root@waldo ~]# yum install kmod-fglrx
Wczytane wtyczki: allowdowngrade, downloadonly, fastestmirror, fedorakmod, refresh-packagekit
Loading mirror speeds from cached hostfile
* livna: rpm.livna.org
* rpmfusion-nonfree-updates: fedora.tu-chemnitz.de
* fedora: sunsite.icm.edu.pl
* rpmfusion-free-updates: fedora.tu-chemnitz.de
* rpmfusion-free: ftp.icm.edu.pl
* updates: sunsite.icm.edu.pl
* rpmfusion-nonfree: ftp.icm.edu.pl
google                                                                       |  951 B     00:00
livna                                                                        | 2.1 kB     00:00
rpmfusion-nonfree-updates                                                    | 2.7 kB     00:00
fedora                                                                       | 2.8 kB     00:00
rpmfusion-free-updates                                                       | 2.7 kB     00:00
rpmfusion-free                                                               | 2.7 kB     00:00
adobe-linux-i386                                                             |  951 B     00:00
updates                                                                      | 2.3 kB     00:00
rpmfusion-nonfree                                                            | 2.7 kB     00:00
google-testing                                                               |  951 B     00:00
Wykluczanie pakietów na globalnej liście wykluczonych pakietów
Finished
Ustawianie procesu instalacji
Analizowanie parametrów instalacji pakietów
Nie ma pakietu kmod-fglrx.
Nie ma niczego do zrobienia

Ciekawe... ja je intalowałem, ale na moim Xpress 200M nie działały. Może nie działały u nikogo więc usuneli. Miały one jednak status beta, więc może są w rpmfusion-testing.

Właściwie to co to jest za sterownik ten radeonhd? Mam kartę HD2600XT po zainstalowaniu tego ustrojstwa mam wsparcie 3D ale wydajność jest extremalnie niska, właściwie żadna!

glxinfo | grep rendering
direct rendering: Yes

glxgears
1483 frames in 5.0 seconds = 296.415 FPS
1494 frames in 5.0 seconds = 298.639 FPS
1437 frames in 5.0 seconds = 287.251 FPS
1455 frames in 5.0 seconds = 290.816 FPS
1449 frames in 5.0 seconds = 289.656 FPS