LordD Napisano Grudzień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2008 Ale nie zamarza z nieznanych powodów w niespodziewanych momentach A np. mnie głównie o to chodziło. No ale mi nawet SuperTux płynnie nie śmiga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2008 No ale mi nawet SuperTux płynnie nie śmiga. To w niego nie graj Jeśli chodzi o akcelerację, to masz 200% racji. Jak ktoś chce grać lubi bajery typu Compiz to nie poszaleje na tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xeno Napisano Grudzień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2008 To w niego nie graj Jeśli chodzi o akcelerację, to masz 200% racji. Jak ktoś chce grać lubi bajery typu Compiz to nie poszaleje na tym. Użytkownicy ATi pod Linuxem mają spory problem. Zamknięte sterowniki nie nadążają za licznymi ostatnio zmmianami (nowy xorg, kms). BTW pytanie, ktoś wie dlaczego w rpmfusion nie ma sterownika 8.11 final (tylko beta) skoro oficjalnie wyszły już ponad miesiąc temu? Sterownik radeonhd obsługuje karty od seri X1x00, ale jest jeszcze w fazie mocno przedprodukcyjnej i brak mu funkcjonlności. Ale nie ma co sie czepiać.bo to b. młody projekt (wystartowali jakiś rok temu jak ATI zaczęło publikować dokumentację sprzętu). Największy ból w tylnej części ciała to sterownik radeon (xorg-x11-drv-ati). Niby obsługuje karty od R7500 do 2x00HD włącznie. Akceleracja 3D działa aż do Radeonów X800 ale wydajność zwłaszcza ostatnio jest żenująca. Szkoda, że zamiast popracować nad dobrą obsługą starszego sprzętu dołączają en obsługiwany przez radeonhd. Dziś pokusiłem sie o mały trip w przeszłość, jak sprawdziłem sterownik radeon od FC6 do F8 Radeon 9550/PIV 3.0 HT/i865 przy pulpicie 1024x768x24 regularnie osiągał 1600-1700 fps w glxgears. A potem mocno w dół. Dla F9 to już tylko 1200-1300, F10 - 700, a na elementach z rawhide poniżej 160-180 fps.To mniej niż sterownik renderowanie softwarowe!! Jak widzę jak się nic nie zmieni na F11/KDE4.2 nie będzie dało sie pracować nawet przy wyłączonych efektach. To samo KDE 4.2 na sterowniku VESA (bez akceleracji) śmiga aż miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordD Napisano Grudzień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2008 A jaki to jest sterownik zwany "otwartym", który jest ładowany na starcie przez większość "prostych" dystrybucji? W sumie chyba jedynie w Fedorze na samym starcie nie miałem w ogóle pliku xorg.conf (w większości innych dystrybucji jest). Nie bardzo wiec rozumiem o co właściwie tu chodzi. Na Ubuntu mam fglrx beta i jakoś nie mam z nim większych problemów, gierki mi śmigają jak burza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xeno Napisano Grudzień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2008 A jaki to jest sterownik zwany "otwartym", który jest ładowany na starcie przez większość "prostych" dystrybucji? W sumie chyba jedynie w Fedorze na samym starcie nie miałem w ogóle pliku xorg.conf (w większości innych dystrybucji jest). Nie bardzo wiec rozumiem o co właściwie tu chodzi. Na Ubuntu mam fglrx beta i jakoś nie mam z nim większych problemów, gierki mi śmigają jak burza. Obecnie są dwa sterowniki otwarte: radeon (xorg-x11-drv-ati) radeonhd (xorg-x11-drv- radeonhd) Dla większości kart dmyslnym będzie pierwszy. Co do fglrx to ATi nie nadąża za nowymi technologiami wprowadzanymi w Fedorze. Ledwie co się uporali z Xorg 1.5 a dla Radeonów pojawił się "kernel modesetting" być może Catalysty 8.12 będą juz obsługiwać F10 ale tego nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordD Napisano Grudzień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2008 Ok. Ale czemu po instalacji Fedory (64bit, 32 nie działają iksy, podobnie w Ubuntu i reszcie), xorg.conf nie istnieje? Muszę to dokonfigurować ręcznie? Jeśli tak, to jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2008 Muszę to dokonfigurować ręcznie? Jeśli tak, to jak? Teoretycznie Xorg powinien zostać skonfigurowany automagicznie Nie pytaj mnie o szczegóły. Po prostu jeśli będzie Ci działać dobrze, to się ciesz. Jeśli nie działa - jak np. u mnie - to trzeba uruchomić system na poziomie 3, odpalić "z łapki" jako root "X -configure" i wynik skopiować do /etc/X11 z odpowiednią nazwą i ewentualnie "przyprawić do smaku" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordD Napisano Grudzień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2008 Tzn. właściwie to nie wiem czy działa czy nie. Obraz mi się wyświetla, niektóre gierki działają (a niektóre nie), a pliku xorg.conf nie ma. Dlatego się po prostu zastanawiam jak to działa, bez xorg.conf? Ale ok, spróbuję skonfigurować w trybie tekstowym zobaczymy co się stanie. EDIT: No i działa! Czy to z xorg.conf czy bez... nie ma różnicy. Cuda jakieś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gucio Napisano Grudzień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2008 EDIT: No i działa! Czy to z xorg.conf czy bez... nie ma różnicy. Cuda jakieś To nie tak. Ogólnie w nowym xorgu ustawienia są generowane automatycznie podczas jego startu, a następnie to, co zostało wygenerowane, jest nadpisywane zawartością xorg.conf. Jeśli nie masz pliku xorg.conf, to nie ma czym nadpisywać. Z kolei jeśli masz xorg.conf wygenerowany automatycznie za pomocą polecenia Xorg -configure, to nadpisujesz wygenerowane dane danymi wygenerowanymi wcześniej (w przypadku, gdy nie zmieniła się konfiguracja sprzętowa, to zastępujesz wygenerowane ustawienia takimi samymi ustawieniami). Podsumowując - żeby to wszystko miało sens. Jeśli wszystko uruchamia się prawidłowo, to nie trzeba nic konfigurować. Jeśli są jednak problemy, to na poziomie 3 (init 3) używasz polecenia Xorg -configure, a następnie edytujesz plik xorg.conf wedle własnego uznania, po czym sprawdzasz, czy całość działa (init 5). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Grudzień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2008 Krótko mówiąc Xserver 1.5 / Xorg 7.4 nie wymaga xorg.conf (autokonfiguracja) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_tedora6 Napisano Grudzień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2008 PS do wcześniejszych wypowiedzi kolegów dot F10 i fglrx oczywiście że jest kmod-fglrx-2.6.27.9-159.fc10.i686.i686 0:8.561-2.8.12.fc10.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xeno Napisano Grudzień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2008 Oo już są, biorę się do testowania ---- łączenie postów ---- Kolega sie nieco pospieszyl, kmod jest rzeczywiscie, ale w testing, do tego kmod jest do kernela ktorego nawet w testing nie ma. Ok ale jest nadzieja, ze w przeciagu tygodnia dwoch bedzie mozna normalnie korzystac z F10 [edit] Ok pierwsze próby z Cat 8.12 in minus. instalacja z rpmfusion nieudana - brak kmod-fglrx-common w testing. Do rawhide nie zaglądałem, bo chwilowo nie chcę instalować bety KDE 4.2 i developerskiego kernela. Instalacja przez pakiet ściągnięty ze strony ati sie powiodła częściowo (choć wciąż F10 nie ma na liście obsługiwanych dystrybucji). Brak było chociażby ccc. Niestety na tym fglrx dri odmówiło współpracy. Glxinfo kończy sie błędami. Jeżeli ktoś używa KDE to kwin wywala się zaraz po logowaniu i trzeba przełączyc się na metacity. Domyślam sie że problemy wynikaja z nowej metody zarządzania pamięcią i przemieszczeniem niektórych bibliotek. Zobaczymy, czy pakujący z rpmfusion dadzą rade doprowadzic ten bałagan do stanu używalności. Muszę zerknąć jak sprawy sie mają dla F9, bo tam również cat 8.12 nie ma w stable. A oficjalnie jest ona wspierana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gucio Napisano Styczeń 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2009 No, pojawiło się wreszcie oficjalne wydanie fglrksa na fedorę. Nie wiem tylko po co - jest zrypane maksymalnie, dokładnie tak, jak w wersji testowej. Pod tym względem nic się nie zmieniło. To potwierdza moje przypuszczenia, że całe to testowanie to tylko pic na wodę... (..) Niestety na tym fglrx dri odmówiło współpracy. Glxinfo kończy sie błędami. Jeżeli ktoś używa KDE to kwin wywala się zaraz po logowaniu i trzeba przełączyc się na metacity. U mnie kwin już się nie wywala - wywaliłem AIGLX w xorg.conf. Problemy z glxinfo, glxgears czy też niedziałający openoffice - pozostały... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2009 Wygląda na to, że idą dwa równoległe wątki o tym samym: ten i podpięty w dziale "Instalacja sterowników Ati". Nie wiem czy jest sens je łączyć bo i tak oba gigantyczne ilości postów zawierają. Może post @sna25 (→ http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...st&p=118256 ) a dokładniej link z tego postu coś rozwiąże. U mnie (F10 x86_64, radeon x1200 na płycie) aplikacje działają bez problemu. Z tym, że korzystam z XFCE, ale np. na OOo, glxgears itp to raczej wpływu nie powinno mieć. Jedyny problem jaki widzę to taki, że mi się te kółka jakoś tak krótkimi skokami naprzód posuwają a na tym samym kompie na F8 działa ładnie i płynnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi