Skocz do zawartości

[f10] Duże Zużycie Procesora?! Vista Lepsza?

marverix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem posiadaczem laptopa Compal JHL90 o parametrach:

Intel Core 2 Duo P8400

2GB DDR2 800

nVidia GeForce 9600M GT (512MB)

Samsung 200GB - SATA2, NCQ

Problem polega na tym, że... Windows chodzi mi lepiej niż Linux, co wg mnie jest strasznie dziwne (do tego Vista :o ). Mianowicie: świeżo po instalacji i aktualizacji F10 spoglądam na zużycie procka a tu... 60% jądra na zmianę non stop! najciekawsze, że nie miałem odpalonego żadnego programu! włączyłem listę procesów i wszędzie pisało 0% zużycia procka O_o ?! Po wgraniu sterów nVidii panel logowania i samo zalogowanie trwa co najmniej 3x dłużej... nie wiem o co chodzi. :lammer: najciekawsze że podobna sytuacja była z Xubuntu (jeszcze gorsza zamuła) i na Ubuntu... jednak wywaliłem je i postanowiłem pozostać przy F10 jednak no strasznie mnie irytuje i denerwuje że np wchodzę w Wygląd w F10 i muszę czekać 20sekund żeby zakładka w oknie się zmieniła. To jakieś nie porozumienie?! Ma ktoś jakiś pomysł?

[ tak się zdenerwowałem, że włączyłem Viste ;P ]

To w końcu jest wysokie zużycie procesora czy nie? Podglądnij sobie jaki to proces obciąża top (lub htop , który jest lepszy). Sprawdź jak nazwany jest dysk fdisk -l (prawdopodobnie /dev/sda) i potem zmierz wydajność dysku hdparm -Tt /dev/Xda .

Po wgraniu sterów nVidii panel logowania i samo zalogowanie trwa co najmniej 3x dłużej... nie wiem o co chodzi. :lammer: najciekawsze że podobna sytuacja była z Xubuntu (jeszcze gorsza zamuła) i na Ubuntu... jednak wywaliłem je i postanowiłem pozostać przy F10 jednak no strasznie mnie irytuje i denerwuje że np wchodzę w Wygląd w F10 i muszę czekać 20sekund żeby zakładka w oknie się zmieniła. To jakieś nie porozumienie?! Ma ktoś jakiś pomysł?

Może to kwestia sterowników do nvidi ? Używasz sterowników kmod ? Masz włączone efekty pulpitu i Compiz ?

@thof:

nie znajduje komendy htop. a w top dziwna rzecz: pokazuje mi, że oscyluje koło 0,7% jak nic nie mam włączone, na co ten "okienkowy" miernik wydajności mówi że ok 40% :P natomiast gdy włączę np.... hmm Katalog Home, to w top to... Xorg wzrasta to 20% tak przez 10s a potem oscyluje w granicach 5% czyli chyba już przyzwoicie.

a co do hdparm:

/dev/sda:

Timing cached reads: 3338 MB in 2.00 seconds = 1670.63 MB/sec

Timing buffered disk reads: 250 MB in 3.00 seconds = 83.33 MB/sec

@vlogic: nie mam pojęcia czy to ich kwesta, ale motyw jest taki, że efektów pulpitu nie mogę włączyć (jak próbuje to ekran biały się robi [?!?!]). nie grzebałem nic z "upiększaniem". na razie priorytetem jest dla mnie szybkość systemu. tak mam zainstalowane kmod sterowniki ale te Xorg11.

zainstalowałem wczorajsze aktualizacje dzisiaj i ekran logowania pokazuje się już dość szybko, ale samo zalogowanie nadal kuleje - po wpisaniu hasła etc... paski wysuwają się do połowy... zatrzymują się, zawiesza się kursor... nie zmienia się tapeta... 0 ikon... czekam około +/- 10 sekund i wszystko włącza się na raz. (prawie jak slow motion w Matrix'ie ;P)

@thof:

nie znajduje komendy htop. a w top dziwna rzecz: pokazuje mi, że oscyluje koło 0,7% jak nic nie mam włączone, na co ten "okienkowy" miernik wydajności mówi że ok 40% :P natomiast gdy włączę np.... hmm Katalog Home, to w top to... Xorg wzrasta to 20% tak przez 10s a potem oscyluje w granicach 5% czyli chyba już przyzwoicie.

ten okienkowy miernik sam ciągnie sporo procesora, więc średnio się do czegokolwiek nadaje; udział Xorg w zjadaniu zasobów może być mylący, bo oczywiście to nie xorg tylko jakieś okienkowe aplikacje, ale (h)top widzi je jako xorg, nie wiem dokładnie czemu

twoje symptomy wskazują bardziej na intensywne korzystanie z twardego dysku niż z procesora; czy diodka od dysku nie rmuga przez cały czas przy uruchomionej Fedorze? wyniki hdparma są bardzo przyzwoite, ale możliwe że podczas testu akurat nic się nie działo

@Seem: nawet nie zwracałem na to uwagi, ale przy zalogowniu jak się zatrzymuje na chwile wszystko to strasznie przyspiesza wiatrak procka. sytuacja powoli nię normalizuje - konfiguruje system pod swoje potrzeby... to logowanie niestety nadal kuleje co mnie trochę irytuje, no ale jak nikt nie będzie miał żadnego pomysłu to jakoś to przeżyję ;P

Jak nie znajduje jakiejś komendy to znaczy, że takiego programu nie ma w systemie i trzeba go doinstalować.

paski wysuwają się do połowy... zatrzymują się, zawiesza się kursor... nie zmienia się tapeta... 0 ikon... czekam około +/- 10 sekund i wszystko włącza się na raz. (prawie jak slow motion w Matrix'ie ;P)
A co chciałbyś, żeby całe środowisko graficzne Gnome włączało się w mniej niż sekundę?! A może chcesz, żeby tak jak w windowsie pojawił się pulpit, a potem jeszcze przez minutę uruchamiały się programy? W linuksie podejście jest trochę inne, jak już wszystko jest załadowane wtedy pojawia się pulpit do dyspozycji użytkownika (można to zmienić, ale nie ma to sensu). Mniej niż 10sek to nie jest taki zły wynik. Znajomy na Compalu (FL90) też używa linuksa i nie ma żadnych problemów. Może to Ty trochę przesadzasz, bo oczekiwałeś, że linux jest dużo szybszy od windowsa (jest na pewno wydajniejszy, ale szybszy to już zależy jak kto interpretuje to słowo). Zostaw sobie włączony top (htop) w terminalu i jak zacznie przymulać to zobacz, które to procesy, czy dysk głośno pracuje, jak wygląda zużycie pamięci (free).