Dares Napisano Grudzień 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2008 Witam posiadam Fedore 10 zainstalowałem sterowniki nvidia z rmpfusion . Instalacja została zakończona pomyślnie ja jednak mam wrażenie jakby nie do końca choćby przeglądanie stron, oglądanie filmów chodziło płynnie. Tak jakby musiała karta graficzna się rozchulać i dopiero zaczyna po pewnym czasie chodzić płynnie. Posiadam GeForce 8400M GS . Jest może jakiś test wydajnośći karty graficznej spod Linuksa ? A może ktoś ma jakiś inny pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Grudzień 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2008 Upewnij się że masz DRI: glxinfo | grep direct Jeśli tak, to czy animacja 3D jest płynna i ile ma klatek za sekundę; glxgears Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dares Napisano Grudzień 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2008 direct rendering: Yes 7845 frames in 5.0 seconds = 1568.918 FPS 8455 frames in 5.0 seconds = 1690.072 FPS 8740 frames in 5.0 seconds = 1747.979 FPS 8548 frames in 5.0 seconds = 1709.535 FPS 8727 frames in 5.0 seconds = 1745.275 FPS przy otwartej mozilli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Grudzień 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2008 Wyłącz płynne przewijanie w Firefoksie. Jakim programem odtwarzasz filmy? Jaki masz procesor i z czego te filmy odtwarzasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dares Napisano Grudzień 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2008 ok przeglądarka już śmiga, procesor AMD Turion 64 X2 model procesora TL-64 (2.2 GHz, 1MB cache) , używam xine do odtwarzania filmów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Grudzień 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2008 .... używam xine do odtwarzania filmów Od wersji xine-lib-1.1.7 xine/kaffeine "przycina" u mnie się trochę przy opcjach napisów: very large,huge. Zachowanie takie wystąpiło też na kompach znajomych, przy prockach ponad 2Gh, więc "moc" komputera nie ma tutaj chyba nic do rzeczy. Dodatkowo wydaje mi się, że xine średnio radzi sobie przy włączonych efektach pulpitu. Proponuję zainstalować smplayer. Jedyna dla mnie niedogodność to fakt, że OSD, wyświetlający np: czas filmu, korzysta z takiej samej czcionki co napisy, czyli nie nadaje się praktycznie do niczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dares Napisano Grudzień 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2008 Na razie wyłączyłem efekty pulpitu i jest o wiele lepiej ale np oglądając pdf lub strony z wieloma reklamami nie mogę powiedzieć że jest to porównywalna jakość z windows... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandragor Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 Też mam kartę Nvidia trochę inny model bo 9650M też zainstalowałem kmod-nvidia z rpm-fusion ale po komendzie glxinfo | grep direct na konsoli otrzymałem [mandragor@beethoven ~]$ glxinfo |grep direct Error: glXCreateContext failed [mandragor@beethoven ~]$ glxgears Error: glXCreateContext failed I co dalej z tym począć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 I co dalej z tym począć?Hmmm... zastanówmy się chwilę... A jakby tak wyszukać yumem i doinstalować odpowiednie pakiety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tooooomasz Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 hej, jestem tutaj nowy. dwa dni temu zainstalowałem fedorę 10, dzisiaj zainstalowałem pakiet kmod-nvidia. po instalacji chciałem zrobić restart systemu. komputer wyłączył się, uruchomił, załadował się ciemnoniebiesko-niebiesko-biały pasek fedory, po czym mogę korzystać tylko z konsoli. nie mogę zobaczyć pulpitu. co jet grane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandragor Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 Rozumiem, że poszukać i doinstalować yumem ale nie wiem jakich pakietów brakuje, wcześniej miałem kartę ati i po niewielkich korektach w xorg.conf wszystko ładnie chodziło a teraz czegoś brak a nie wiem czego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 co jet grane?Sprawdź /etc/inittab. Prawdopodobnie masz ustawiony poziom uruchomienia 3. zamiast 5 albo trzeba popracować nad ustawieniami w xorg.conf. Ale to zupełnie inna bajka i nie bardzo pasuje do tego tematu. Proszę założyć osobny wątek. (...)ale nie wiem jakich pakietów brakujePodstawy yuma - yum provides, yum search. Ogólnie zacznij od "man yum" albo http://wiki.fedora.pl/Administracja/Yum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandragor Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 W /etc/inittab chyba wszystko ok. Wszystkie linijki zachaszowane z wyjątkiem tej id:5:initdefault: Więc chyba coś w xorg.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 Może się mało wyraźnie wypowiedziałem, więc powtórzę. (...) Proszę założyć osobny wątek.(...)Dziękuję za zastosowanie się, następne posty nie na temat w tym wątku będę usuwał. Przed założeniem wątku zalecam przeszukanie forum (patrz: moja sygnaturka) - o ile się nie mylę temat był już poruszany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi