Skocz do zawartości

Kmod-nvidia Zapytanie

Dares

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam Fedore 10 zainstalowałem sterowniki nvidia z rmpfusion . Instalacja została zakończona pomyślnie ja jednak mam wrażenie jakby nie do końca choćby przeglądanie stron, oglądanie filmów chodziło płynnie. Tak jakby musiała karta graficzna się rozchulać i dopiero zaczyna po pewnym czasie chodzić płynnie. Posiadam GeForce 8400M GS . Jest może jakiś test wydajnośći karty graficznej spod Linuksa ? A może ktoś ma jakiś inny pomysł?

direct rendering: Yes

7845 frames in 5.0 seconds = 1568.918 FPS
8455 frames in 5.0 seconds = 1690.072 FPS
8740 frames in 5.0 seconds = 1747.979 FPS
8548 frames in 5.0 seconds = 1709.535 FPS
8727 frames in 5.0 seconds = 1745.275 FPS

przy otwartej mozilli

.... używam xine do odtwarzania filmów

Od wersji xine-lib-1.1.7 xine/kaffeine "przycina" u mnie się trochę przy opcjach napisów: very large,huge. Zachowanie takie wystąpiło też na kompach znajomych, przy prockach ponad 2Gh, więc "moc" komputera nie ma tutaj chyba nic do rzeczy. Dodatkowo wydaje mi się, że xine średnio radzi sobie przy włączonych efektach pulpitu.

Proponuję zainstalować smplayer. Jedyna dla mnie niedogodność to fakt, że OSD, wyświetlający np: czas filmu, korzysta z takiej samej czcionki co napisy, czyli nie nadaje się praktycznie do niczego.

Też mam kartę Nvidia trochę inny model bo 9650M też zainstalowałem kmod-nvidia z rpm-fusion ale po komendzie glxinfo | grep direct na konsoli otrzymałem

[mandragor@beethoven ~]$ glxinfo |grep direct
Error: glXCreateContext failed
[mandragor@beethoven ~]$ glxgears
Error: glXCreateContext failed

I co dalej z tym począć?

hej, jestem tutaj nowy.

dwa dni temu zainstalowałem fedorę 10, dzisiaj zainstalowałem pakiet kmod-nvidia.

po instalacji chciałem zrobić restart systemu. komputer wyłączył się, uruchomił, załadował się ciemnoniebiesko-niebiesko-biały pasek fedory, po czym mogę korzystać tylko z konsoli. nie mogę zobaczyć pulpitu. co jet grane?

co jet grane?
Sprawdź /etc/inittab. Prawdopodobnie masz ustawiony poziom uruchomienia 3. zamiast 5 albo trzeba popracować nad ustawieniami w xorg.conf.

Ale to zupełnie inna bajka i nie bardzo pasuje do tego tematu. Proszę założyć osobny wątek.

(...)ale nie wiem jakich pakietów brakuje
Podstawy yuma - yum provides, yum search. Ogólnie zacznij od "man yum" albo http://wiki.fedora.pl/Administracja/Yum

Może się mało wyraźnie wypowiedziałem, więc powtórzę.

(...) Proszę założyć osobny wątek.(...)
Dziękuję za zastosowanie się, następne posty nie na temat w tym wątku będę usuwał.

Przed założeniem wątku zalecam przeszukanie forum (patrz: moja sygnaturka) - o ile się nie mylę temat był już poruszany.