Derytrus Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 Witam! od dobrego roku jestem wiernym użytkownikiem F8, jednak postanowiłem sprawdzić F10. Problem pojawia się m. in. przy przeglądaniu www - muszę czekać dobre 5-10s, zanim przeglądarka zacznie pobierać stronę (bo ustala jej adres). To samo w Firefoksie, Konquerorze i pingu. Ustawienia domyślne, pobiera wszystko z DHCP. Co dziwne, w F8 i Ubuntu 8.04 (i kilku innych) działa zdecydowanie szybciej (najwyżej 1s). Gdzie szukać, czego szukać? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 Jakiego rutera używasz? Jakie masz łącze? Pokaż zawartość pliku /etc/resolv.conf . Jak pingujesz tylko pierwszy odczyt pojawia się po kilku sekundach, a reszta normalnie? Pomimo opóźnienia pingi nie są zawyżone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Derytrus Napisano Grudzień 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 Router: WRT54G rev.7 Łącze: osiedlówka, teoretycznie 2Mbps /etc/resolv.conf: # Generated by NetworkManager domain SUKCESnet.pl search SUKCESnet.pl nameserver 85.14.85.2 nameserver 85.14.85.14 ten z F8 jest identyczny, choć nie ma linijki z domeną (jej usunięcie niczego nie zmienia). sukcesnet.pl to domena providera... po badaniu pingów: chodzą dobrze, nie są zawyżone. Odpowiedzi pojawiają się momentalnie, nawet dla nigdy nie wpisywanych domen. Ale: przykładowo SSH, wyłączam zaraz po pojawieniu się monitu o hasło: dery@host / $ time ssh domena.servera.pl //łączę się po domenie Password: real 0m6.720s dery@host / $ time ssh 11.11.11.11 //łączę się po IP serwera Password: real 0m1.284s Podobnie jest przy FTP i HTTP. Proxy mam wyłączone (zarówno w Firefoksie jak i systemsettings) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cineks Napisano Grudzień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2008 Cześć, wyłącz wspomaganie dla protokołu "ip6v" jeśli masz włączone, to powinno pomóc. np. wpis do /etc/modprobe.d/blacklist blacklist ipv6 ewentualnie usuń iptables-ipv6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2009 To ja się podepnę pod post kolegi bo nie wiem w końcu czy został problem rozwiązany. Problem jest identyczny jesli chodzi o DNS. Mam router Thomson SpeedTouch 510 z Neostradą. /etc/resolv.conf # Generated by NetworkManager domain lan search LAN nameserver 10.0.0.138 nameserver 10.0.0.138 nameserver to ip routera. Starałem się zrobić tak jak w F8 czyli touch /etc/dhclient.conf chmod 644 /etc/dhclient.conf w /etc/dhclient.conf supersede domain-name "lan"; prepend domain-name-servers 194.204.152.34,194.204.159.1; Niestety w F10 to nie pomaga. Te DNS'y są TP-sowe oczywiście. Zastanawiam się czy nie wyrzucić NetworkMenadrzera bo to jest desktop niby. Z góry dzięki za wskazówki. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Luty 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2009 Wygląda to na bug w F10: link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2009 Niestety podane rozwiązanie nic nie zmieniło dalej ustalanie serwera XYZ tra w nieskończoność. Może dlatego że: route -n Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface 10.0.0.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 1 0 0 eth0 0.0.0.0 10.0.0.138 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0 EDIT Podziele się rozwiązaniem: Rozwiązane 1. Wyłącz networkMenagera tak jak to podano tutaj: http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedo...10.html#network 2. Następnie wydaj takie polecenia: touch /etc/dhclient.conf chmod 644 /etc/dhclient.conf i wyedytuj plik /et/dhclient.conf: supersede domain-name "lan"; prepend domain-name-servers 194.204.152.34,194.204.159.1; Oczywiście wstawić możecie swoje DNS'y a w domenę lan swoją domenę w której jesteście u mnie to jest domena lokalna o nazwie lan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Derytrus Napisano Luty 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2009 Cóż, ja też sobie poradziłem. Problem rozwiązał ogólny update systemu. Co nie zmienia faktu, że działa dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi