tyu38 Napisano Grudzień 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2008 Witam. Fedora 9 Mam problem z cronem. Nie chce mi wykonywać żadnych skryptów mimo, że wszystko niby jest ok... Stworzyłem sobie plik crons.cron, w którym dodaje polecenia do crontab. Po wylistowaniu ( crontab -l ) wszytsko ok, wpis instnieje. Np 39 12 * * * root /root/torrenty/a Cron o godzinie 12:39 kazdego dnia, ma wykonać skrypt z pliku "a". Zaznaczam, że ten plik ma chmoda na 777, właścicielem jest root. W pliku tym miałem wszelakie kombinacje poleceń. touch /root/cos lub ifconfig > /root/aaa ( plik aaa istniał ) itd. Niestety nic nie działa. Sprawdziłem logi, i wychodzi że skrypt sie wykonuje: Dec 11 12:39:01 osp CROND[17684]: (root) CMD (root /root/aaa) Reasumując: Nic kompletnie nie działa jakiekolwiek skrypty. Wcześniej miałem Fedore 8 i nie było żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2008 39 12 * * * root /root/torrenty/a Masz program/skrypt o nazwie root ? A sprawdzałeś z prostymi poleceniami? Np. wylistować zawartość katalogu do pliku? Coś takiego <najblizsza minuta> <najblizszej godziny> * * * ls -l /tmp > /tmp/pliki Jesteś pewien, że na końcu linii nie ma niedrukowalnych znaków? Np. czy plik, z którego wczytujesz nie ma DOSowego końca linii CR/LF zamiast linuksowego LF? (w hex: 0x13 0x10 zamiast 0x10) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyu38 Napisano Grudzień 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2008 Masz program/skrypt o nazwie root ? A sprawdzałeś z prostymi poleceniami? Np. wylistować zawartość katalogu do pliku? Coś takiego <najblizsza minuta> <najblizszej godziny> * * * ls -l /tmp > /tmp/pliki Jesteś pewien, że na końcu linii nie ma niedrukowalnych znaków? Np. czy plik, z którego wczytujesz nie ma DOSowego końca linii CR/LF zamiast linuksowego LF? (w hex: 0x13 0x10 zamiast 0x10) Nie ma, nawet spacji, robiłem wiele plików, różne kombinacje i efekt ten sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2008 Nie ma,Nie ma CO? Programu o nazwie root? Czy nie ma niedrukowalnych znaków? Pisz jakoś wyraźniej, bo wróżek tu nie ma Sporo osób jest chętnych do pomocy, ale najpierw pomóż samemu sobie - napisz jasno i konkretnie jaki masz błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Grudzień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2008 39 12 * * * root /root/torrenty/a 39 12 * * * root /bin/sh /root/torrenty/a cron nie ma dostępu do poleceń shella i trzeba mu je jawnie przekazywać. Masz program/skrypt o nazwie root ? WalDo - root to użytkownik z którego prawami ma być wykonany skrypt w cronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi