azaron Napisano Grudzień 31, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2008 Chyba coś pokaszaniłem przy instalacji F10 W sumie to chodzi mi o zmianę rozdzielczości na koncie użytkownika na stałe. Zmiana w nVidia Display Settings zmienia mi tylko na daną sesję i nie mogę zapisać zmian do pliku. Natomiast jak uruchamiam aplet "Ekran" to po monicie o hasło roota nic się nie uruchamia. Może ktoś mi napisać co mam zrobić? W F9 wchodziłem na konto roota i tam zmieniałem przez nVidię i na wszystkich kontach miałem rozdzielczość jaką sobie ustawiłem. W F10 chyba wyłączone domyślnie jest wchodzenie na konto roota z menu logowania a ja nie wiem jak to włączyć. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Grudzień 31, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2008 System -> Administracja -> Ekran or something ? Lub System -> Preferences -> Rozdzielczość ekranu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 31, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2008 W F10 chyba wyłączone domyślnie jest wchodzenie na konto roota z menu logowania a ja nie wiem jak to włączyć.I całe Twoje szczęście - można sobie niezłej kaszanki narobić w systemie Włącz konsolę tekstową (np.Alt-Ctrl-F2) login: root, password: <ty już wiesz>, polecenie: "startx -- :1" - ale to nie jest dobry pomysł działać w trybie graficznym na root-ie. Może ktoś jeszcze napisze jak to zrobić w trybie tekstowym, nie spiesz się - lepiej poczekać chwilę niż reinstalować Happy New Year Czas na imprezkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azaron Napisano Styczeń 1, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2009 System -> Administracja -> Ekran or something ? Lub System -> Preferences -> Rozdzielczość ekranu Robiłem tak. W "Rozdzielczość ekranu" po prostu nie ma rozdzielczości która ja chce mieć więc chyba ekran jest zły wybrany i nie podaje mi wszystkich rozdzielczości. Natomiast po kliknięciu "Ekran" na koncie uzytkownika prosi mnie o hasło roota i po wpisaniu i kliknieciu "OK" nic sie dalej nie uruchamia. Po zalogowaniu na konto roota w trybie graficznym (zgodnie z info od WalDo) po wybraniu opcji "Ekran" nic się nie dzieje, nic nie uruchamia. Ma ktoś jakieś dalsze pomysły? Może jakiejś biblioteki mi brakuje albo coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2009 Inny pomysł, to wyłączyć opcję zezwalającą sterownikom nvidia na modyfikowanie plików konfiguracyjnych - uruchom livna-config-display. Potem z konta roota zmodyfikuj xorg.conf dopisując w Section "Screen" linijkę Modes "1280x1024" albo jaką tam sobie chcesz. Po restarcie X-ów powinno zadziałać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Styczeń 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2009 Inny pomysł, to wyłączyć opcję zezwalającą sterownikom nvidia na modyfikowanie plików konfiguracyjnych - uruchom livna-config-display. nie trzeba wyłączać tej opcji; livna-config pilnuje tylko, żeby z xorg.confa nie zniknęły ORT sterowniki nvidii i nie modyfikuje innych sekcji; właściwie to modyfikuje w pozytywnym sensie, bo jak dopisałem kilka linijek bez tabulatorów, to poprawił formatowanie to chyba jedyny taki kreatorek w swoim rodzaju, że nic nie zepsuje; ale wyłączyć można, nic się nie stanie azaron: kłopot chyba bierze się z tego, że masz niekompletny xorg.conf; w F10 domyślnie wcale go nie ma i kreatorki nvidii zapewne nie potrafią dobrze "napisać" tego pliku; jeśli mógłbyś go załączyć na wklejorg, to sprawa się wyjaśni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2009 nie trzeba wyłączać tej opcji; livna-config pilnuje tylko, żeby z xorg.confa nie zniknęły ORT sterowniki nvidii i nie modyfikuje innych sekcji;Może coś się zmienilo. Od ok. roku mam ATI, więc nie wiem jak to teraz wygląda, ale przedtem miałem nvidię i dopóki tego nie wyłączyłem, to po każdym restarcie miałem ręcznie zmienionego xorg.conf nadpisanego tym co się sterownikom "wydawało" słuszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azaron Napisano Styczeń 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2009 Oto zawartosc mojego xorg.conf # Xorg configuration created by livna-config-display Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "on" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Coś trzeba dopisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2009 Całą sekcję Screen Akurat mam xorg.conf jeszcze z Fedory 9, więc mogę Ci podać tą sekcję: Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Modes "1024x768" Virtual 3200 2000 Depth 24 EndSubSection EndSection Zmienna Virtual była mi potrzebna do uruchomienia drugiego monitora, bez tego drugi działał tylko jako klon pierwszego. Ale ja mam grafikę ATI, więc na NVidii może tego nie będzie wymagał. Zmienna Viewport... nie pamiętam Możesz próbować usunąć. W zmiennej Modes poprostu wpisz swoją maksymalną możliwą rozdziałkę, np. "1280x768". Będziesz mógł wtedy ustawić na 1280x768 i na mniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azaron Napisano Styczeń 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2009 Wyłączyłem opcję zezwalającą sterownikom nvidia na modyfikowanie plików konfiguracyjnych w livna-config-display Moj aktualny xorg.conf wyglada następująco # Xorg configuration created by livna-config-display Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "on" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Modes "1280x1024" Depth 24 EndSubSection EndSection Jendakże dalej nigdzie nie mogę ustawić rozdzielczości 1280x1024 ani w nVidia Display Settings ani w System->Preferencje->Sprzęt->Rozdzielczość Ekranu. W żadnym z tych miejsc nie mam tej rozdzielczości do wyboru. System->Administracja->Ekran jak wciskam to dalej po monicie o haslo roota nic się dalej nie uruchamia. W F9 też miałem taki sam problem, że po czystej instalacji steowników nVidii nie miałem rozdzielczości 1280x1024 i dopiero jak w "Ekran" zmieniłem rodzaj ekranu i kartę graficzną moją ustawiłem to wszędzie raptem pojawiała mi się rozdzielczość 1280x1024. Teraz jednak nie mogę uruchomić "Ekran". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2009 W żadnym z tych miejsc nie mam tej rozdzielczości do wyboru.No do wyboru, to nie będzie. Po prostu w tej chwili powinieneś mieć 1280x1024. Jeśli nie to spróbuj pokombinować z wpisami "modeline" w xorg.conf. Przykładowe zastosowanie opisałem kiedyś tutaj przy okazji innego problemu. Generalnie chodzi o wykorzystanie gtf <szerokosc> <wysokosc> <odswiezanie> - u mnie zadziałało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziad Napisano Styczeń 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2009 Chyba coś pokaszaniłem przy instalacji F10 W sumie to chodzi mi o zmianę rozdzielczości na koncie użytkownika na stałe. Zmiana w nVidia Display Settings zmienia mi tylko na daną sesję i nie mogę zapisać zmian do pliku. Natomiast jak uruchamiam aplet "Ekran" to po monicie o hasło roota nic się nie uruchamia. Może ktoś mi napisać co mam zrobić? W F9 wchodziłem na konto roota i tam zmieniałem przez nVidię i na wszystkich kontach miałem rozdzielczość jaką sobie ustawiłem. W F10 chyba wyłączone domyślnie jest wchodzenie na konto roota z menu logowania a ja nie wiem jak to włączyć. Z góry dzięki za pomoc. Najprościej zrobić to tak: 1) logujesz sie na swoje konto (zwykły user) 2) uruchamiasz terminal, logujesz się na roota przez su - 3) z terminala (zalogowany jako root) uruchamiasz panel konfiguracyjny nvidi wpisując nvidia-settings i enter 4)teraz cokolwiek znienisz, robisz to jako root. Po dokonaniu zmian dajesz save to X configuration file czy jakos tak. Bez problemu zapisze ustawienia bo robisz to jako root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MoHardcore Napisano Kwiecień 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2009 Witam. Mialem tez problem ze zmiana rozdzielczosci. Zrobilem tak jak wyzej lecz pojawia sie inny problem. Kiedy zmienie na 1280x1024 ekran jest poza ...ekranem? Poprostu musze przeciagac myszka pulpit. Tak jakby byl kwadrat i w tym kwadracie mniejszy kwadrat. To co widze to maly kwadrat a zeby zobaczyc co jest poza tym kwadratem musze go przesunac. Wie ktos jak rozwiazac ten problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość glb Napisano Kwiecień 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2009 1. Punkty 1-3 jak wyzej 2. Ustaw tutaj wlasciwa rozdzielczosc: http://img209.imageshack.us/img209/5804/zr...vidiaxserve.png (jesli nie widzisz tego pola kliknij ponizej przycisk advanced) 3. Punkt 4. z posta wyzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MoHardcore Napisano Kwiecień 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2009 No ale chodzi mi tutaj o to, ze rozdzielczosc jest 1280x1024 ale czesc obrazu jest poza ekranem. Nie chce sie to dopasowac... i musze ekran "przewijac" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi