trup Napisano Styczeń 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2009 Witam, Jeżeli, ktoś mi pomoże będę wdzięczny. Jak już wspomniałem mam kłopot z zalogowaniem się do systemu. Nie chodzi o zapomniane hasło, czy coś podobnego. Diabeł tkwi w nie wyświetlaniu przez komputer ona z logowaniem. Do momentu, gdy pojawić powinien się ekran z logowaniem do logowania, wszystko przebiega poprawnie, wszystko się ładuje. Dodam, że przed awarią, znalazłem gdzieś na necie, komendę do zmiany standardowego ekranu logowania ( w jakimś podręczniku fedory9).Myślę, iż to było przyczyną awarii. Ekran logowania jakby się nie ładuje, tylko nieustannie włącza się z kursorem i po chwili znika. Co mogę zrobić? Czy przez anakondę jest możliwość naprawienia usterki? Fedora 9, HPCompaq nx 7400 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Styczeń 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2009 Wciśnij ctrl+F2, albo ctrl+alt+F2 i przełączysz się na drugą konsolę - tam się będziesz mogł zalogować w trybie tekstowym, po zalogowaniu przywróć zmiany do stanu początkowego i powinno działać. Jak będziesz miał problemy dalej to wrzuć nam tu co zrobiłeś, jaką komendę wpisałeś oraz wynik polecenia "tail /var/log/messages" oraz "tail /var/log/Xorg.0.log" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trup Napisano Styczeń 4, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2009 Przykro mi ale tą metodą nic nie zrobię, po po wciśnięciu odpowiednich klawiszy zbyt szybko przeskakuje do cyklicznej powtarzalności stanu zawieszenia, aby wprowadzić odpowiednie dane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2009 W takim razie uruchom Fedorę w trybie tekstowym. W menu GRUBa wciśnij kolejno "a", spacja, "3" i <enter>. Wtedy nie będzie próby uruchomienia X-ów więc i problemów, o których piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trup Napisano Styczeń 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2009 Uruchomiłem. Odnalazłem komedy, które wpisałem: gcontool-2 --set /apps/gnom-seion/options/show_splash_sceen -type bool true gconftool-2 --set --type string /apps/gnome_screensaver/lock_dialog_theme "system" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2009 No, to teraz zrób to samo tyle, że w drugą stronę: (btw. w pierwszej linijce masz literówki) gconftool-2 --set /apps/gnom-session/options/show_splash_sceen --type bool false gconftool-2 --set --type string /apps/gnome_screensaver/lock_dialog_theme "default" # to raczej nie ma żadnego wpływu na ekran logowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trup Napisano Styczeń 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2009 Ok. Podane wcześniej propozycje nic nie dały. Po wpisaniu komendy "tail /var/log/Xorg.0.log", wyświetliło; (II) UnloadModule: "evdev" (II) UnloadModule: "synaptics" (II) intel (0): xf86UnbindGARTMemory: unbind key 0 (II) intel (0): xf86UnbindGARTMemory: unbind key 1 (II) intel (0): xf86UnbindGARTMemory: unbind key 2 (II) intel (0): xf86UnbindGARTMemory: unbind key 3 (II) intel (0): xf86UnbindGARTMemory: unbind key 4 (II) intel (0): [drm] removed 1 reserved contex for kernel (II) intel (0): [drm] unmapping 8192 bytes of SAREA 0xf8873000 at 0xb7ff0000 (II) intel (0): [drm] Closed DRM master. I to tyle. Czy usunięcie kilku plików z katalogu /tmp mogło mi zaszkodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2009 I to tyle. Czy usunięcie kilku plików z katalogu /tmp mogło mi zaszkodzić?Jeśli usuwałeś jako zwykły użytkownik to nie. Tak w ogóle to możesz odpalić X'y w jakiś sposób z pominięciem gdm (np. startx). Próbowałeś innych (_menadżer_ → menedżer) ORTów logowania np. KDM, XDM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trup Napisano Styczeń 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2009 Po wpisaniu komendy strartx, oto co mi wyświetlił komputer: (==) Using confing file: "/etc/X11/Xorg.conf" expected keysym, got XF87Info: line 914 of inet The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports: >Error bad length in CompatMap > Output file "/tmp/sxerver-0.xkm" removed Errors from xkbcomp are not fatal to the X server (EE) Error compiling keymap (server-0) (EE) XKB: Couldn't compile keymap expected keysym, got XF86Info: line 914 of inet The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports: >Warring: Type "ONE LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols > Ignoring extra symbols > Error: bad lenght in CompatMap > Output file "/tmp/server-0.xkm" removed Errors from xkbcomp are not fatal to the X server (EE) Error compiling keymap (server-0) (EE) XKB: Couldn't compile keymap mkdtemp: private socket dir: No space left on device xauth: creating new suthority file /home/Krzych/.Xauthority Co z tym fantem dalej zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2009 Pokaż swój xorg.conf i powiedz dokładnie co to za zmiana była tego menedżera logowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trup Napisano Styczeń 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2009 Mój xorg.conf : Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "InputDevice" # keyboard added by rhpxl Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "intel" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Co do pytania, to nie jest takie proste. Gdzieś w internecie natrafiłem na opis fedory 9 (coś jakby podręcznik) w polskim tłumaczeniu i skorzystałem z podanych w nim propozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trup Napisano Styczeń 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2009 Aha, przypomniałem sobie jeszcze, że poprzez (_menadżer_ → menedżer) ORT "dodaj usuń programy" usunąłem kde czy kdm, tylko nie pamiętam dokładnie który. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Styczeń 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2009 [ mkdtemp: private socket dir: No space left on device ] nie wiem jakie masz partycjonowanie ale ile masz wolnego miejsca na dysku/dyskach/partycjach/voluminach - niewłaściwe skreślić właściwe sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trup Napisano Styczeń 21, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2009 Już naprawiłem. Dzięki wszystkim za pomoc i zaangażowanie. Tymczasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Styczeń 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2009 Już naprawiłem. Dzięki wszystkim za pomoc i zaangażowanie. Tymczasem. aha to może napisz "co było?" do czego doszedłeś jak to rozwiązałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi