lkocur Napisano Styczeń 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2009 Jak w temacie - podczas wywołania hamachi-init wyrzuca komunikat: hamachi: /lib/libgcc_s.so.1: version `GCC_3.3' not found (required by hamachi) Dodam,że jest to bardzo ważny serwer w firmie, na którym pracują wszystkie istotne bazy danych i kilka programów. Ktoś mi podpowie jak bezpiecznie zainstalować hamachi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Styczeń 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2009 Prawdopodobnie nie masz gcc 3.3. Zainteresuj się compat-libstdc++-3.3 i podobnymi. Jest w repo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkocur Napisano Styczeń 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2009 W domowych warunkach chętnie bym poeksperymentował samodzielnie - jednak tutaj proszę o pomoc i jaśniejsze wytłumaczenie. Czy jest jakaś możliwość, że zmiana zakłóci bieżącą pracę systemu? Jak krok po kroku zmienić gcc na nowsze? Dodam jeszcze wersję gcc: gcc --version gcc (GCC) 3.2 20020903 (Red Hat Linux 8.0 3.2-7) Copyright © 2002 Free Software Foundation, Inc. This is free software; see the source for copying conditions. There is NO warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Styczeń 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2009 Mój błąd, nie zapytałem o system. Wychodzi, że jest to RH 8.0. W tej chwili nie ma pakietów dla tak starego systemu. Musiałbyś poszukać paczki rpm z gcc 3.3 gdzieś w sieci. http://rpm.pbone.net/ http://rpmfind.net/ Bardzo możliwe, że będą potrzebne jakieś inne rzeczy w ramach zależności między pakietami. Zmiana nie powinna zakłócić pracy systemu ponieawż gcc to kompilator i jeśli tylko nikt nic nie kompiluje na bieżąco a korzysta z gotowych już zainstalowanych aplikacji żadnej zmiany nie powinno dać sie odczuć. Domyślam się, że nie ma możliwości postawienia tego serwera na nowo z dużo nowszym systemem, takim który jest wspierany. To by mogło ułatwić sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkocur Napisano Styczeń 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2009 Dobrze się domyślasz - nie wchodzi niestety w grę. A znasz może inny sposób na postawienie darmowego VPN'a na Red Hat ?? Oczywiście przydałby się taki VPN, który połączy klienta na unixie z windowsowym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Styczeń 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2009 Ale to hamachi to nie jest zły pomysł tylko jeśli nie znajdziesz paczek z gcc3.3 to będzie konieczna własnoręczna kompilacja tego. Jeśli masz ochotę to spróbuj tego http://openvpn.net/ Paczki są tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkocur Napisano Styczeń 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2009 Niestety, paczek z gcc3.3 nie znalazłem na żadnym znanym mi forum ani pan google nic mi nie był w stanie powiedzieć jeśli chodzi o RH 8.0 A jeśli chodzi o ręczną kompilację to samodzielnie w życiu się tego nie podejmę - chyba,że byłaby szansa na dobre wskazówki krok po kroku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Styczeń 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2009 Jeśli znajdziesz gdzieś źródła, najpewniej na stronie gcc to w pliku INSTALL lub README będzie wszystko czego potrzebujesz wiedzieć o kompilacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkocur Napisano Styczeń 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2009 Udało mi się zrobić update z RPM-a - gcc mam już w wersji 3.3 Pojawił się jednak kolejny problem - opis poniżej: [root@infos hamachi-0.9.9.9-20-lnx]# ./hamachi start 08 12:53:39.583 [ 0] [ 9409] tap: bad response from tuncfg - 02000013 08 12:53:39.583 [ 0] [ 9409] open('/dev/net/tun') failed with 19 (No such device) Edit: Nieaktualne - wystarczyło zrobić modprobe tun... Zostawiam dla potomnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Styczeń 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2009 Nieaktualne - wystarczyło zrobić modprobe tun... Piszę na wszelki wypadek. Pamiętaj, że po restarcie systemu znowu trzeba załadować moduł z palca, więc lepiej pobawić się w /etc/modprobe.d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkocur Napisano Styczeń 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2009 Jeszcze jedno pytanko - banalne pewnie dla zaawansowanych...: jak udostępnić zasoby linuksowe użytkownikowi hamachi windowsowemu....? Mam voluminy na sambie udostępnione po lokalu - potworzone konta użytkowników itd - jednak po próbie połączenia się przez hamachi wyrzuca mi komunikat,że pod IP 5.153..... nie określa katalogu.... Piszę na wszelki wypadek. Pamiętaj, że po restarcie systemu znowu trzeba załadować moduł z palca, więc lepiej pobawić się w /etc/modprobe.d Serwer nie jest restartowany od 4 lat - ale na wszelki wypadek będę pamiętał o sugestii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2009 Zastrzegam, że strzelam w ciemno, bo nigdy tej aplikacji nie konfigurowałem ani z niej nie korzystałem. Czy na pewno jest po stronie linuksa jakiś interfejs/alias z takim adresem? Te adresy na 5.x.x.x są o ile rozumiem przydzielane przez hamachi. Firewall? Forwarding? Routing? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkocur Napisano Styczeń 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2009 Adresy na 5.x.x.x są przydzielane przez hamachi. Tak samo dla windowsa - w windowsie jednak po podłączeniu się do serwera hamachi można dostać się do udostępnionych zasobów - znając dane użytkownika i hasła. Pytanie - jak sobie poradzić z linuxem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2009 A jak z tym firewallem? Może trzeba po prostu odblokować jakieś porty? Albo trzeba przekonać SElinuksa, żeby nie traktował hamachi jak dywersanta. Proponowałbym testowo, na jakiś bardzo krótki czas wyłączyć firewall i SElinux. Najbezpieczniej oczywiście w lokalnej sieci bez dostępu do internetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkocur Napisano Styczeń 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2009 Niestety - efekt ten sam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi