Jump to content

Instalacja Hamachi - Brak Gcc_3.3

lkocur
 Share

Recommended Posts

Jak w temacie - podczas wywołania hamachi-init wyrzuca komunikat:

hamachi: /lib/libgcc_s.so.1: version `GCC_3.3' not found (required by hamachi)

Dodam,że jest to bardzo ważny serwer w firmie, na którym pracują wszystkie istotne bazy danych i kilka programów.

Ktoś mi podpowie jak bezpiecznie zainstalować hamachi?

W domowych warunkach chętnie bym poeksperymentował samodzielnie - jednak tutaj proszę o pomoc i jaśniejsze wytłumaczenie.

Czy jest jakaś możliwość, że zmiana zakłóci bieżącą pracę systemu?

Jak krok po kroku zmienić gcc na nowsze?

Dodam jeszcze wersję gcc:

gcc --version

gcc (GCC) 3.2 20020903 (Red Hat Linux 8.0 3.2-7)

Copyright © 2002 Free Software Foundation, Inc.

This is free software; see the source for copying conditions. There is NO

warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.

Mój błąd, nie zapytałem o system. Wychodzi, że jest to RH 8.0.

W tej chwili nie ma pakietów dla tak starego systemu. Musiałbyś poszukać paczki rpm z gcc 3.3 gdzieś w sieci. http://rpm.pbone.net/ http://rpmfind.net/

Bardzo możliwe, że będą potrzebne jakieś inne rzeczy w ramach zależności między pakietami. Zmiana nie powinna zakłócić pracy systemu ponieawż gcc to kompilator i jeśli tylko nikt nic nie kompiluje na bieżąco a korzysta z gotowych już zainstalowanych aplikacji żadnej zmiany nie powinno dać sie odczuć.

Domyślam się, że nie ma możliwości postawienia tego serwera na nowo z dużo nowszym systemem, takim który jest wspierany. To by mogło ułatwić sprawę.

Niestety, paczek z gcc3.3 nie znalazłem na żadnym znanym mi forum ani pan google nic mi nie był w stanie powiedzieć jeśli chodzi o RH 8.0

A jeśli chodzi o ręczną kompilację to samodzielnie w życiu się tego nie podejmę - chyba,że byłaby szansa na dobre wskazówki krok po kroku?

Udało mi się zrobić update z RPM-a - gcc mam już w wersji 3.3

Pojawił się jednak kolejny problem - opis poniżej:

[root@infos hamachi-0.9.9.9-20-lnx]# ./hamachi start

08 12:53:39.583 [ 0] [ 9409] tap: bad response from tuncfg - 02000013

08 12:53:39.583 [ 0] [ 9409] open('/dev/net/tun') failed with 19 (No such device)

Edit:

Nieaktualne - wystarczyło zrobić modprobe tun...

Zostawiam dla potomnych.

Nieaktualne - wystarczyło zrobić modprobe tun...

Piszę na wszelki wypadek. Pamiętaj, że po restarcie systemu znowu trzeba załadować moduł z palca, więc lepiej pobawić się w /etc/modprobe.d

Jeszcze jedno pytanko - banalne pewnie dla zaawansowanych...:

jak udostępnić zasoby linuksowe użytkownikowi hamachi windowsowemu....?

Mam voluminy na sambie udostępnione po lokalu - potworzone konta użytkowników itd - jednak po próbie połączenia się przez hamachi wyrzuca mi komunikat,że pod IP 5.153..... nie określa katalogu....

Piszę na wszelki wypadek. Pamiętaj, że po restarcie systemu znowu trzeba załadować moduł z palca, więc lepiej pobawić się w /etc/modprobe.d

Serwer nie jest restartowany od 4 lat - ale na wszelki wypadek będę pamiętał o sugestii.

Zastrzegam, że strzelam w ciemno, bo nigdy tej aplikacji nie konfigurowałem ani z niej nie korzystałem.

Czy na pewno jest po stronie linuksa jakiś interfejs/alias z takim adresem? Te adresy na 5.x.x.x są o ile rozumiem przydzielane przez hamachi. Firewall? Forwarding? Routing?

Adresy na 5.x.x.x są przydzielane przez hamachi.

Tak samo dla windowsa - w windowsie jednak po podłączeniu się do serwera hamachi można dostać się do udostępnionych zasobów - znając dane użytkownika i hasła.

Pytanie - jak sobie poradzić z linuxem?

A jak z tym firewallem? Może trzeba po prostu odblokować jakieś porty? Albo trzeba przekonać SElinuksa, żeby nie traktował hamachi jak dywersanta.

Proponowałbym testowo, na jakiś bardzo krótki czas wyłączyć firewall i SElinux. Najbezpieczniej oczywiście w lokalnej sieci bez dostępu do internetu.