Skocz do zawartości

Firefox - Problem

Theriel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dzisiaj Firefox postanowił zbuntować się. W zasadzie bez powodu, updatowałem yumem jakieś pierdoły, poza tym normalna praca.

Sposób w jaki się buntuje:

Strony wczytuje do około 80% (na pasku), ale nie wyświetla jej (białe tło) i tak sobie siedzi i duma nad rzeczywistością. Nawet po kilku minutach dumania nic z tego nie wychodzi. Konqueror natomiast ładnie wczytuje wszystko błyskawicznie.

Oczywiście są strony, które wyświetla (np: bash.org.pl), ale wciąż jakby coś "ładował", na coś czekał.

Nie wiem czy to się przyda, ale... restart Firefoksa trwa w nieskończoność - okna znikają, proces firefox zabiera 50% cpu (czyt.: całe jedno jajo) i widzę, że jego waiting channel się zmienia: "need_resched", "10", "0" - i tak w kółko. W końcu drania muszę zabijać i ręcznie restartować.

Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie... bo ja niestety w pomysły w tej kwestii ubogi.

P.S. Fedora 10, x64, Firefox 3.0.5, łącze 10Mbit.

Rozwiązanie tymczasowe (póki co działa dobrze):

eth0 ustawione jako NOT managed by NetworkManager. DNS ustawione jako OpenDNS.

A teraz byłbym wdzięczny gdyby jakiś specjalista wyjaśnił dlaczego łącze, które działało OK pod każdym względem (yum, Konqueror etc.) nie działało pod Firefoksem, a jak zmieniłem NM oraz DNS to nagle zaczęło działać... Pytanie całkowicie bez sarkazmu i ironii, po prostu to trochę zburzyło moje wyobrażenie o IT.

//edit:

A jednak nie.... Okazało się, że pomógł... restart Firefoksa? Wróciłem do NM i poprzednich dnsów - dalej działa dobrze... wcześniej też tak miałem, ciekawe po ilu godzinach znów zacznie świrować.

na koniec do /etc/resolv.conf dopisz sobie te 2 nameservery z TPSA

nameserver 194.204.159.1
nameserver 194.204.152.34

ja dzisiaj mialem taki problem ze nagle polaczenia zaczely zrywac a tez uzywalem tego openDNSa chyba im przeciaza za bardzo serwer. stara _poczciwa_ ( :) ) TPSA dziala ;p

pozdr

EDIT:

(_acha_ → aha) ORT jak uzywasz NM to zakladam ze przydzielane masz IP przez DHCP, to albo wylacz NM (nie chce dzialac se static IP) albo na routerze/gatewayu dopisz w configach te DNSy ew jeden z nich

ja dzisiaj mialem taki problem ze nagle polaczenia zaczely zrywac a tez uzywalem tego openDNSa chyba im przeciaza za bardzo serwer. stara _poczciwa_ ( :) ) TPSA dziala ;p
Czy ja wiem czy to wina DNSów? Kilku osobom i mi zdarza się, że modem traci synchronizację. Podobno jest to przez mróz i zamarznięte kable... wolę nawet o tym nie myśleć, że TPSA w całej polsce ma "tak dobrą" infrastrukturę która zamarza i modem nie działa...

(Mam neostrade)

Czy ja wiem czy to wina DNSów? Kilku osobom i mi zdarza się, że modem traci synchronizację. Podobno jest to przez mróz i zamarznięte kable... wolę nawet o tym nie myśleć, że TPSA w całej polsce ma "tak dobrą" infrastrukturę która zamarza i modem nie działa...

(Mam neostrade)

albo pan Mietek wypil o jedno piwo za duzo i zahaczyl o swiatlowod w Poznaniu i jedna trase routingu szlag trafil :D.a to ze modem traci synchro to normalka - infrastruktura przedpotopowa. ciekawe czy dozyjemy jak w japonii uzbrojona dzialka ma fiber 20mbit w standardzie :). taka ciekawostka jak za duzo razy wznawia sie polaczenie to tpsa blokuje cie na godzine. ja np ustawilem na routerze ponowne wybieranie co 20sekund :D potem sie dziwilem ze nie bylo neta.

Hyh, no ja doszedłem do takiej konfiguracji - NM-applet pokazuje mi połączenia:

-Auto Ethernet

-System eth0

-System eth0

-System eth0

-System eth0

Nie wiem skąd się ich namnożyło, ale na Auto Ethernet działa lepiej niż nigdy. Jak działa to nie dotykać, estetyką się inną razą zajmę ;p.

Hyh, no ja doszedłem do takiej konfiguracji - NM-applet pokazuje mi połączenia:

-Auto Ethernet

-System eth0

-System eth0

-System eth0

-System eth0

Nie wiem skąd się ich namnożyło, ale na Auto Ethernet działa lepiej niż nigdy. Jak działa to nie dotykać, estetyką się inną razą zajmę ;p.

Poprostu jest usuń. Prawym na ikonce NetworkManagera, i potem Zarządzaj połączeniami (lub coś podobnego, chwilowo jestem na "pewnym systemie operacyjnym", więc nie podam dokladnie :P)

• 2 weeks later...
Mając jeden interfejs sieciowy i to po kablu, najlepiej wyłączyć NetworkManagera. Jest fajny, ale niedokończony. Czekamy. :)

Ja się często przełączam pomiędzy połączeniami wlan(WEP)->wlan(WPA)->ethernet i za każdym razem wystarczą w zasadzie 3 czynności aby być podłączonym (1. wpięcie/wypięcie kabla, 2. podniesienie/położenie interfejsu przy użyciu nm-applet, 3. kliknięcie w sieć żeby się połączyć). Dlatego szczerze nie rozumiem czemu mówicie że jest niedokończony czy że sprawia problemy. Niedokończony to on był w F8 i początkach F9, w F10 jest już bardzo dobrym i użytecznym narzędziem - no chyba że ktoś nie potrafi sobie poradzić z jego całkiem prostą początkową konfiguracją połączeń?

Zwracam po szczegóły do mojego tematu numer 19844. Niedokończony, bo:

a)Nie potrafi podnieść wlana, jeśli nie uruchomię go razem z biosem (jeśli wyłączę autostart wlana w biosie)

b)Nie potrafi położyć *całkowicie* wlana - co mi z tego, że sieci ukryje, jak iwconfig wlan0 (który afaik działa na niższym poziomie) jak byk podaje mi, że wlan marnuje mi baterie w tempie 15dBm

c)Nie potrafi *wyłączyć* autostartu wlana - nawet jeśli w biosie mam ustawiony autostart, to jest to zadanie O/Sa, aby doprowadzić sytuację do porządku. NM tego nie robi (nie łączenie się z siecią to coś innego niż nie uruchamianie wirelessa). Dla kontrastu - Windows prawidłowo ustawiony odcinał wlan tuż przy inicjacji systemu, jeśli tego życzyłem sobie (patrz: diodka)

d)W żaden sensowny sposób nie przyjmie ustawień własnych DNSa, a przynajmniej nie udało mi się tego dokonać *skutecznie*.

To takie moje ?0.02 ;).

W biosach nie ma czegoś takiego jak "autostart" z możliością włączenia urządzenia przez SO. Jest tylko ze albo urządzenie jest wyłączone - i w żaden sposób żaden system go nie włączy - albo jest włączone i wtedy zadaniem systemu jest operowanie na urządzeniu.

Co do DNSów to dziwne, bo u mnie bez problemu przyjmuje każdy DNS który mu podam

$ cat /etc/resolv.conf
# Generated by NetworkManager
nameserver 208.67.220.220

Hmmm no to bios kłamie w takim razie ;p. Tzn., opisuje funkcję jako "autostart wireless on/off" czy coś w ten deseń.

Co do DNS - u mnie co bym nie wpisał w resolv.conf (albo system-config-network) to on i tak to nadpisze, a wpisy "DNS1=" w ifcfg-eth0 są ignorowane... jak mu podałeś DNSa?

u mnie co bym nie wpisał w resolv.conf (albo system-config-network) to on i tak to nadpisze, a wpisy "DNS1=" w ifcfg-eth0 są ignorowane... jak mu podałeś DNSa?
Wpisz DNS do /etc/resolv.conf a do ifcfg-eth0 dopisz PEERDNS=no. Powinno zadziałać.

http://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...interfaces.html

Co do DNS - u mnie co bym nie wpisał w resolv.conf (albo system-config-network) to on i tak to nadpisze, a wpisy "DNS1=" w ifcfg-eth0 są ignorowane... jak mu podałeś DNSa?

Bo tego nie wpisuje się do /etc/resolv.conf czy w ifcfg-eth0, tylko się edytuje połączenie w NM i tam się wpisuje DNS-y, wtedy NM będzie wpisywał do /etc/resolv.conf te co chcesz :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...