Skocz do zawartości

Błąd Podczas Właczania Komputera.

Hezus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem świeżo upieczonym użytkownikiem wolnego oprogramowania. Mam taki mały problem.

Podczas włączania komputera wyskakuje to:

GNU GRUB version 0.97 (638K lower / 3405696K upper memory)

[ Minimal BASH-like line editing is supported. For the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB lists the possible completions of device/filename.]

grub>

Zacznę od początku.

Otóż miałem problemy z Windowsem. Cały czas robił jakieś psikusy związane z partycjami. Sformatowałem komputer. Zainstalowałem Windowsa od nowa i wszystko gra ale... internet nie działa (zainstalowałem sterowniki, aż taki zielony nie jestem). Potrzebowałem wtedy szybko internetu i przypomniałem sobie o Fedorze. Wiele osób mi ją polecało a akurat miałem ją pod ręką. Jest to bodajże wersja F10 i368 Podzieliłem resztę dysku na 3 partycje (Fedora tylu wymaga o ile się nie mylę). Podzieliłem na "/" "/home" i "swap" tak jak pisali w instrukcji. Po instalacji system śmiga jak marzenie. Internet działa. Już myślałem ,że spokój będzie. Następnie resztę miejsca ,które pozostało na dysku zmieniłem na partycję Widnowsową. Więc rebootuje komputer i bum wyskakuje mi komunikat podany wyżej. Gdyby ktoś wiedział jak mi pomóc to proszę napisać dokładnie bo jestem jeszcze w tym zielony...

Jeżeli zły dział to przepraszam ale zależy mi na natychmiastowej pomocy. Wiem, że taki temat już istniał ale po przeczytaniu go nadal stoję w miejscu.

(Fedora tylu wymaga o ile się nie mylę). Podzieliłem na "/" "/home" i "swap" tak jak pisali w instrukcji... Następnie resztę miejsca ,które pozostało na dysku zmieniłem na partycję Widnowsową...
Nie są wymagane akurat trzy partycje, ale zrobiłeś dobrze. Jakim programem formatowałeś to pozostałe miejsce i jak dokładnie to zrobiłeś? Możliwe, że usunąłeś partycje linuksowe ;) Co do gruba musisz go przeinstalować przez rescue mode z płyty instalacyjnej, lub livecd jeśli z takiej instalowałeś, poszukaj na forum według słowa grub-install, było wiele razy.

najlepiej pokaz co wyswietla fdisk moze bedziemy ci w stanie pomoc. odpal plytke z fedora live i wpisz jako root:

fdisk -l /dev/sda

[code]

ofc zamien nazwe dysku na swoja. jesli masz jeden dysk to pewnie sda bedzie

podr

Możliwe, że usunąłeś partycje linuksowe ;)

to jedna z możliwości, ale autor tematu twierdzi, że nie jest zielony i mu wierzę skoro Fedora działała i to jeszcze z /home; bardziej prawdopodobny jest wariant, że po "Następnie resztę miejsca ,które pozostało na dysku zmieniłem na partycję Widnowsową" zmieniła się ilość partycji na początku dysku i Grub zgłupiał, bo nie wie gdzie szukać swojej konfiguracji

na szczęście dobranie się do systemu jest banalne; po prostu uruchom komputer z płyty instalacyjnej, wybierz z menu "RATUNKU" (zapomniałem jak to się dokładnie nazywa) i postępuj zgodnie z instrukcjami, po drodze zgódź się na możliwość połączenia internetem; zaraz po chroot /mnt/sysimage (lub podobnie) wpisz

fdisk -l

jeśli dojdziesz do tego momentu, to już jesteś niezły

teraz już mniej banalne; jedna z partycji to /, którą utworzyłeś przy instalacji (mam nadzieję, że pamiętasz, albo zorientuj się po wielkości); zapamiętaj który to /dev/cośtam i wpisz

nano /etc/grub.conf

to jest plik konfiguracyjny Gruba; partycja / jest określona w dwóch miejscach - pierwszy to splashimage, czyli grubowa tapeta, a drugi to root (hdX,Y)

tylko są w trochę dziwnym formacje, bo Grub liczy partycje i dyski od zera; u mnie jest tak:

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1         765     6144831    b  W95 FAT32
/dev/sda2             766        9729    72003330    5  Extended
/dev/sda5             766        1020     2048256   82  Linux swap / Solaris
/dev/sda6            1021        1034      112423+  83  Linux
/dev/sda7            1035        2181     9213246   83  Linux
/dev/sda8            2182        9729    60629278+  83  Linux

a konfigjracja Gruba to

default=0
timeout=4
#splashimage=(hd0,5)/grub/splash.xpm.gz
#hiddenmenu
title Linuksik
    root (hd0,5)
    kernel /vmlinuz-2.6.27.9-159.fc10.i686 ro root=UUID=25c7647c-49a0-4091-9d4f-47f1e0ddfdde quiet
    initrd /initrd-2.6.27.9-159.fc10.i686.img

kernel jest zainstalowany na partycji /dev/sda6

jak widzisz należy odjąć 1 od numeru twojej partycji root (tak się nazywa to "/"), żeby wiedzieć co poprawić