aleksander1979 Napisano Styczeń 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2009 Witam mam problem mam F10 Po aktualizacji dzwiek mi padł nic nie działa(tak mi sie wydaje że po aktualizaji) wczoraj instalowałe nową F10 tkę i wszystko było cacy zrobiłem aktualizaje i klops:( Karta dzwiękowa i głosniki dzałaja na pewno) bo sprawdzałem na inny systemie Zauwazyłwm ze jak cos tam puszcze w jakimś odtwazaczu to go otwarza tak samo widac to w konfiguracji pulse audio kreseczki skacza czyli sygnał jest tylko (_wogule_ → w ogóle) ORT dzwieku nie słychać przy wejscu do systemu tez pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2009 pomocyInaczej po co byś pisał? Jesteś pewny, że głośność wszędzie w ustawieniach masz na 100% ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2009 No to może wystarczy podkręcić głośność w mikserze? Poza tym poczytaj na forum. Z pulseaudio jest ogólnie problem, szczególnie o ile sie zorientowałem ze wskazaniem urządzenia wyjściowego i sporo osób decyduje się na wyłączenie pulseaudio i pozostanie przy ALSA. [EDIT] Wyszukiwarka forum nie działa najlepiej. Skorzystaj z tego co widać w mojej sygnaturce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksander1979 Napisano Styczeń 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2009 A czy mógł bym cie prosic o jakiegos linka bo szukam i nie moge znalesć pozatym próbowałem przed chwila pulseaudio odinstalować i mam zwieche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2009 A czy mógł bym cie prosic o jakiegos linka bo szukam i nie moge znalesćNo, przecież masz linki w mojej sygnaturce. Poszukaj "pulseaudio" - przecież to oczywiste. pozatym próbowałem przed chwila pulseaudio odinstalować i mam zwieche W którym momencie? Całkowity brak reakcji systemu? W jaki sposób odinstalowujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksander1979 Napisano Styczeń 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2009 Zainstalowałem jeszcze raz f10 i (_usunolem_ → usunąłem) ORT pulseaudio tak: yum erase pulseaudio A potem: yum erase pavucontrol i nic to nie dało w jednym odwarzaczy wyskoczył mi monit zeby wyjcie audio zmienic czy cos takiego moze to to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2009 ..i nic to nie dało w jednym odwarzaczy wyskoczył mi monit zeby wyjcie audio zmienic czy cos takiego moze to to ? Zmień wyjście na ALSE (tak jak pisał Waldo). Nie piszesz jaki to odtwarzacz, więc na wszelki wypadek zainstaluj (powinieneś mieć dodane repozytorium rpmfusion): yum install xine-lib-freeworld gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-ugly Zakładam, że próbujesz odtwarzać mp3, jeśli np: poprzez audacious, to potrzebujesz dodatkowo zainstalować audacious-plugins-freeworld-mp3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksander1979 Napisano Styczeń 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 Wydaje mi sie ze zmieniłem wyjscie na ASLE w preferencje >system >dzwiek i dalej nic może jakkoś mnie pokierujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 Wejdź w ustawienia playera, którego używasz, znajdź ustawienia dźwięku i tam zmień wyjście na alsa. PS. Rozumiem, że wtyczki sobie doinstalowałeś (z powodów patentów w USA, odtwarzanie formatów, takich jak mp3 nie jest możliwe bez instalacji ich obsługi). Możesz napisać, jakiego odtwarzacza używasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksander1979 Napisano Styczeń 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 Używam Xmms ale to nic nie daje.Jezeli chodzi o te kodeji do otwarzania to jakie miały by to być bo i zainstalowane mam na pewno ale moze nie te Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 Jeśli używasz xmms, to potrzebujesz xmms-mp3. XMMS jest od bardzo dawna nie rozwijany i proponuję Ci np: audacious, ciekawy odtwarzacz to exaile, oba dostępne poprzez yuma. Jaką masz kartę dźwiękową ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksander1979 Napisano Styczeń 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 i tu jest nastemny problem bo główna kartę dzwiekowa mam audigy2 ale nie wiem czemu na karcie graficznej fedora wykrywa jeszcze jedną karte dzwiękowa ATI HDMI czy cos takiego i zawsze kiedy wgram jakiego kolwiek Linuksa to ATI jest domyślna karta wszystko było by ok tylko ze jej nie uzywam tak że przeszło mi przez myśl ze moze to tez być problemem w braku dzwieku tylko niestety fedore mało znam i nie wiem gdzie co sie zmiena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maiKel Napisano Styczeń 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 jak testowałem u siebie slacka to miałem podobny problem, 2 karty dźwiękowe i problem z wyborem odpowiedniej, znalazłem w internecie sposób na wyłączenie jednej z nich na fedorce nie próbowałem tego bo na laptopie nie mam takiego problemu trzeba znaleźć (chyba) nazwe sterownika tej niechcianej karty w lsmod i dopisać ją w pliku /etc/modprobe.d/blacklist, powinno to wyglądać jakoś tak: #sound drivers blacklist nazwa_ster_karty edit: aha, no i jak już uda ci się ja wyłączyć to powinno od razu (bez przestawiania czegokolwiek, ale po restarcie lub przelogowaniu się) działać tak jak trzeba, "powinno" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greeg Napisano Styczeń 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 Dzisiaj po aktualizacji alsy również przestał działać mi dźwięk. Zainstalowałem sobie pulse i zaczął działać. Po usunięciu pulse wszystko wróciło do normy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2009 W PulseAudio można wybrać jaka karta dźwiękowa ma być używana na wyjściu. Służy do tego mały aplet, który wrzuca ikonkę do traya. Jak dobrze pamiętam, nazywa się to padevchooser. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi