patryk_f Napisano Luty 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2009 Mam Fedora9 i system po starcie nie widzi karty dźwiękowej Poprzednio to się też zdarzało ale pomagały restarty. teraz przeszło to w stan permamentnego niedziałania karty dźwiękowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2009 A karta na pewno nie uszkodzona? Może masz "inny system" zainstalowany? Jeśli tak to sprawdź czy tam działa. Skąd wiesz, że system nie widzi karty? Jako root uruchom lspci i pokaż co wyświetla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Luty 4, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2009 wiem że działa ponieważ od czasu do czasu działa. dzisiaj po napisaniu postu działała. a przestała działać przy tym restarcie Jak chodzi o komendę lspci to odpowiedź systemu jest command not found Zrodziła mi sie jescze jedna wątpliwość związaną z drugą awarią. jak sprawdzić czy przypadkiem dwa sprzety nie pracują na jednym przerwaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2009 Jak chodzi o komendę lspci to odpowiedź systemu jest command not foundPisałem... jako root ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Luty 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2009 Przed wydaniem komendy lspci wpisałem su i hasło . "command not found" i tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2009 wpisałem su i hasłoI jak tu się własną pięścią nie zabić → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=18299 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Luty 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2009 zapomiałem dodać że ta kreska była. oczywiście wpisałem : [olo@localhost ~]$ su - Hasło: [root@localhost ~]# lpci -bash: lpci: command not found [root@localhost ~]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Luty 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2009 lpci a lspci to spora różnica ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2009 Gdy już wpiszesz i kreskę i poprawną nazwę polecenia i nadal będzie "command not found", to sprawdź czy masz zainstalowane podstawowe narzędzia administracyjne m.in. paczkę pciutils. BTW. Odpowiadając najlepiej jest wklejać to co widać na terminalu. Unikamy nieporozumień. Od razu widać czy jest kreska czy jej nie ma, czy jest lpci czy lspci itd. A tak to zamiast rozwiązania masz - z tym postem licząc - 6 wpisów, które nic nie wnoszą poza stratą czasu. W zasadzie robi się z tego "ośla łączka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Luty 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2009 BTW. Odpowiadając najlepiej jest wklejać to co widać na terminalu. Unikamy nieporozumień. Od razu widać czy jest kreska czy jej nie ma, czy jest lpci czy lspci itd. A tak to zamiast rozwiązania masz - z tym postem licząc - 6 wpisów, które nic nie wnoszą poza stratą czasu. W zasadzie robi się z tego "ośla łączka" Wg. mnie powinno się zrozumieć polecenie. ls oznacza listę, a pci magistralę pci. I tak łatwo można zapamiętywać dziesiątki poleceń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Luty 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2009 odpowiedź kompa: 00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] Memory Controller (rev a2) 00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] LPC Bridge (rev a2) 00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] SMBus (rev a1) 00:01.2 RAM memory: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] Memory Controller (rev a1) 00:01.3 Co-processor: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] Co-Processor (rev a2) 00:01.4 RAM memory: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] Memory Controller (rev a1) 00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] OHCI USB 1.1 Controller (rev a1) 00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] EHCI USB 2.0 Controller (rev a1) 00:04.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] OHCI USB 1.1 Controller (rev a1) 00:04.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] EHCI USB 2.0 Controller (rev a1) 00:06.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] IDE (rev a1) 00:07.0 Audio device: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] High Definition Audio (rev a1) 00:08.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Bridge (rev a1) 00:09.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] SATA Controller (non-AHCI mode) (rev a2) 00:0a.0 Ethernet controller: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] Ethernet (rev a2) 00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Express Bridge (rev a1) 00:10.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Express Bridge (rev a1) 00:12.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Express Bridge (rev a1) 00:13.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Bridge (rev a1) 00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] HyperTransport Configuration 00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] Address Map 00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] DRAM Controller 00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] Miscellaneous Control 00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] Link Control 02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 8200 (rev a2) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Luty 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2009 Wg. mnie powinno się zrozumieć polecenie. ls oznacza listę, a pci magistralę pci. I tak łatwo można zapamiętywać dziesiątki poleceń. Fajnie to jest rozwiązane w AIX-ie, tam w zasadzie chyba ponad 3/4 komend systemowych się zaczyna od: ls* - przeglądaj (lsps, lsvg, lspv, lsdev, lsfs ...) ch* - zmień mk* - utwórz rm* - usuń To tak jako ciekawostka tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Luty 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2009 Przed chwilą zrobiłem restart systemu i zadziałała karta Porównałem Dokładnie obydwie odpowiedzi systemu na komendę lspci i Są identyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2009 Są identyczneWTF? Jak Windows? Restart potrzebny? Trochę grozą wieje A nie mam żadnego rozsądnego wytłumaczenia tej sytuacji :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_f Napisano Luty 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2009 Nie do końca rozumiecco oznacza WTF ale się domyślam, karta działa co 3 lu 4 restart fedory Karta pod win2000 działa doskonale Jakby było mało do tego WTF to dodam że restartuje kompa około 5 razy dziennie z powodu zawieszania się myszy. a tym którzy oglądali mego posta na temat tej myszy to już ręce opadły i przestali na ten wątek odpowiadać Coś mi sie wydaje że i taj będzie z tym wątkiem za chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi