Skocz do zawartości

Sterownik Wyjściowy Xv - (s)mplayer

turambar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z filmami z rozszerzeniem mkv (rozdzielczość 1280x720 czyli standardowy HD TV rip). Mianowicie podczas oglądania w dowolnym programie pojawiają się cały czas pionowe przesunięcia obrazu. Dzieje się tak podczas ustawienia sterownika wyjściowego w SMPlayerza na xv. Przy zmienia na inny sterownik ten problem znika ale pojawiają się inne(przycinanie, przesunięcie dźwięku w stosunku do obrazu itp). Dlatego chciałbym używać sterownika xv. W Ubuntu miałem taki sam problem i rozwiązaniem było wyłączenie comiza. W Fedorze jednak comiz jest u mnie domyślnie wyłączony. Dodam że sterowniki graficzne to instalowane z repozytorium nvidia-kmod, natomiast kodeki do filmów instalowałem poprzez odpalenie filmu i automatyczne wyszukanie.

PS Proszę moderatora o zmianę tematu. Oczywiście chodziło mi o xv a nie xy. Przepraszam za błąd.

Edytowane przez turambar
Poprawka literówki w temacie.

kmod... domyślam się że chodzi Ci o sterowniki nvidia, a nie nv/noveau.

Ciekawe, mam to, ale na ATI... sterowniki też te binarne.

Ale są to minimalne przeskoki jakieś?

Aha... próbowałeś wyłączać OSD, włączać FullScreena?

OSD się włącza/wyłącza klawiszem O.

Tak to sterowniki nvidii. Przeskoki różne: czasami tylko minimalne, praktycznie tylko pozioma kreska ale w innym momencie filmu już znaczne. Najdziwniejsze, że pod Ubuntu ten sam player, kodeki również zainstalowane automatycznie(gstreamer) i wszystko śmiga. Jedyna różnica to taka, iż pod ubuntu mam sterowniki binarne ze strony nvidii a w fedorze kmod. Zarówno wyłączenie OSD jaki i włączenie FullScreena nic nie daje,

• 3 weeks later...
Witam. Mam problem z filmami z rozszerzeniem mkv (rozdzielczość 1280x720 czyli standardowy HD TV rip). Mianowicie podczas oglądania w dowolnym programie pojawiają się cały czas pionowe przesunięcia obrazu. Dzieje się tak podczas ustawienia sterownika wyjściowego w SMPlayerza na xv. Przy zmienia na inny sterownik ten problem znika ale pojawiają się inne(przycinanie, przesunięcie dźwięku w stosunku do obrazu itp). Dlatego chciałbym używać sterownika xv. W Ubuntu miałem taki sam problem i rozwiązaniem było wyłączenie comiza. W Fedorze jednak comiz jest u mnie domyślnie wyłączony. Dodam że sterowniki graficzne to instalowane z repozytorium nvidia-kmod, natomiast kodeki do filmów instalowałem poprzez odpalenie filmu i automatyczne wyszukanie.

PS Proszę moderatora o zmianę tematu. Oczywiście chodziło mi o xv a nie xy. Przepraszam za błąd.

Efekt, który opisujesz nazywa się tearing, czyli po polsku rwanie (choć nie wiem, czy ktoś tę polską nazwę stosuje). Teoretycznie włączenie opcji sync to vblank powinno ten efekt usunąć, ale na nowych kartach nVidia, które nie mają sprzętowej nakładki wideo, a tylko jej emulację przez układ 3D, niestety to nie działa. Można za to użyć -vo gl z odpowiednimi opcjami (np. -vo gl:yuv=2:force-pbo -dr -noslices, ewentualnie yuv=4).

Pozdrawiam,

R.

Jak wyłączyłeś compiza? Najlepiej jest dać w xorg.conf

Section "Extensions"
  Option "Composite" "Disable"
EndSection

Jest to jedyny sposób, aby uzyskać możliwość ściemniania/rozjaśniania filmu (kmod-96xx). Problem był trochę mniejszego kalibru, ale może rozwiązanie coś da.