morg Napisano Luty 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2009 Cześć Słowem wstępu. W zasadzie nie jest mi niezbędna zmiana sprzętu (stary schodzony FSC Amilo A1630, 512 RAM, Semptron 1600) ale chciałbym poznać arkana wirtualizacji. W pracy, jak to w pracy, dzisiaj o 13 rozbolały mnie palce od uderzania w klawiaturę. Ale to OT. W pracy mam Pentium D 3,4 GHz, wspomaga instrukcje 64 bitowe. W pracy przyjety jest Lotus Notes, ktory (mimo, że we wcześniejszym wątku pisałem, że dzialła na x86_64 to po 2 tygodniach przestaje). I tutaj się pojawia problem. W tym celu przesiadłem się na F10 X86. Chciałem poruszyć dyskusję na temat laptopów. Co i do jakich gier mamy rozeznanie na googlach, DELL XPS z grafiką w SLI można kupić w Polsce za 8- 10K, na ebay.co.uk co dziwnego to samo za 5k w PLN, Ale to znów OT z mojej strony. Wracam do tematu. Chciałbym: Na wirtualu mieć: - bramkę internetową (myślałem o Slackware lub Gentoo) - SuSE lub RHEL z instancją Oracle 9 lub 10, niewykluczone że i 11 (Moja firma jest partnerem Oracle wiec nie ma problemu z licencjami) Do tego 2 klientów którzy będą się łączyć z bazą danych Oracle oraz (poprzez bramkę internetową) łączyć się z internetem. I tutaj sam nie wiem. Czy zrobić Windowsa i (Linuksa) czy w jakiejś innej konfiguracji. I w tym momencie przestaje mi wystarczać komputer w pracy. O lapku w domu nie mam co wspominac. Pytanie: - czy inwestować w platformę i7 - czy inwestować w C2D - czy spokojnie zaczekać na QUADA Nadmieniam, że w takiej inwestycji finansowanej z własneij kieszeni, na chwilę obecną ciekawym rozwiązaniem są: http://sklep.vobis.pl/oferta/notebooki/tft...y730_p8600.aspx http://allegro.pl/item547218313_acer_aspir..._500gb_4gb.html http://allegro.pl/item547695794_nowy_dell_...d_3lat_nbd.html Gdzieś na stronach Lenovo widziałem te wersję z QUAD'em ale cena 3k$ mnie nie satysfakcjonuje. Przedstawiłem to cenowo, ale budżet powyżej 8k nie wchodzi w grę. Nie chce mieć również choinki, ani laptopa (jak Acer, HP) wysokiego na 4 cm. Z uwagi na czas projekt chcę rozpocząć w okolicach wakacji. I zbierając kasiore chcę się również zapytać Was czy macie bądź będziecie mieć możliwość pracy w jakimś zakresie na powyższej konfiguracji. I znów OT z mojej strony bo stawiam takiemu komputerkowi swoje wymagania: - WUXGA (1920x1200) - pełnowymiarowa klawiatura - dedykowana karta pamięci - FSB 1033 - DDR3 Wyjścia: - HDMI (ewentualnie DVI wraz z S-Video) - lan/usb/wifi/usb/sata/itp .. - w zasadzie to powinien być laptop - z uwagi na spotkania z kierownictwem, dyrektorstwem, zarządem, i inymi prezentacjami w zakresie wirtualizacji. - do zastosowań domowch jakim bywa podłączenie do TV CRT i obejrzenia zwykłej komedii romantycznej. Dziekuję za postowanie i mam nadzieję że temat przetrwa i będzie aktywny bo ktoś może też czegoś szuka. M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Luty 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2009 Mogę ci podpowiedzieć w kwestii procesora. Core2 Duo T5250 1.5GHz w ThinkPadzie R61 bez sprzętowej wirtualizacji dźwiga w virtualBoksie Windows 2003 Server, albo Windows XP. W Windows, pod MS Virtual PC dźwiga Windows Server 2008 i Windows 98 odpalone równocześnie. Wydajność pracy - lepsza niż na natywnie zainstalowanym, ale na kompue z T2320. 2 GB RAMu. Quad nie jest ultrawymagany jak widać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Luty 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2009 Tak w kwestii wirtualizacji, to z mojej obserwacji raczej najważniejsze wydaje się żeby RAM wystarczało, procek o ile nie damy mu czegoś konkretnego do liczenia nie przemęcza się w normalnej pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morg Napisano Luty 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2009 Ten spracowany komp ciągle mnie zadziwia :> Na Amilo A1640 (AMD 1,6 GHz, 512 mb RAM) poprzez WirtualBOX na F8 udało mi się zainstalować i pracować na Windows XP Home. Procek działał powyżej 80% więc jednak coś tam sobie liczył. Z tym, że mówicie o 2 rdzeniach - ja w tym lapku mam 1 rdzeń a do tego pamięć 333 MHz. Te kilka MHz, więcej RAM'u i drugi rdzeń (a w szczególności jednak VirtualBOX) dużo daje. W pracy na Pentium D (2x 3,4 GHz i 4 GB RAM) na vmware było czuć ze jest obciążany. Mniej niż przy działającym Oracle 10.2.0 ale ... Diabeł tkwi w rdzeniach. Na Quadzie pozwolę sobie wskazać który rdzeń będzie przetwarzał jakiś wirtualny system, ile RAM'u przeznaczę na niego. Bo spieszę się wyjaśnić, że będzie dzwigał 4 systemy wraz z działającą instancją Oracle. A to już jest wyczyn. Nie wspomne o podstawowym systemie (to już 5) i tutaj się zdecyduję na F10 x86_64. Fajnego Alienware złożyłem, szkoda, że kosztował 4000,00 usd :> M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Luty 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2009 Lekki offtopic: Ja się dziwie, że ludzie wirtualizują na VirtualBoksie, gdy mają niezłe i szybsze rozwiązanie dostarczone z fedorą (KVM + libvirt). Rozumiem, że z XENa ludzie nie korzystają, bo potrzeba oddzielnego jądra, ale QEMU jest całkiem niezłe ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morg Napisano Luty 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2009 Mój procesor nie wspiera XEN'a. Nie wystartuje systemu bo się zawiesza podczas ładowania jądra. Możesz rozwinąć KVM + libvirt? W kilku słowach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2009 (edytowane) Możesz rozwinąć KVM + libvirt?Chodzi chyba o coś w rodzajuyum install kvm qemu* virt-* libvirt xen-runtime Tak myślę. Sprawdzę jak wrócę do domu [EDIT] Ważne: nie trzeba instalować kernela XEN [EDIT2] Przeciążę offtopic... @adios - znam przyczynę, dla której ludzie instalują VirtualBox zamiast KVM + QEMU + libvirt. Łatwość instalacji Niemniej inspirowany Twoim postem i podanym przez Ciebie linkiem postaram się napisać kolejny rozdział naszego Poradnika Mam nadzieję, że w weekend to skończę przy jakiejś kawie @morg - daj mi chwilkę Edytowane Luty 13, 2009 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Luty 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2009 WalDo, napisz bo ja nigdy nie miałem cierpliwości do tego Będę wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2009 Do not be afraid. It's coming [EDIT] Gotowe. W poradniku podpiętym w dziale "Ośla łączka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi