Saraa80 Napisano Luty 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2009 Mam problem z zainstalowaniem pakietu Libnet-1.0.2a po komendzie ./config pojawia mi się coś takiego: ./configure loading cache ./config.cache Beginning autoconfiguration process for libnet-1.0.2a... checking host system type... i686-pc-linux-gnu checking target system type... i686-pc-linux-gnu checking build system type... i686-pc-linux-gnu checking for gcc... no checking for cc... no configure: error: no acceptable cc found in $PATH co mam zrobić? (Na Fedorę przeszłam niedawno, więc nie mam zbyt dużego doświadczenia - swoje czasu korzystałam trochę z Red Hata, ale tam jakoś wszystko szło prościej ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2009 Pierwsze pytanie jaką masz wersję Fedory? Drugie pytanie dlaczego kompilujesz libnet ręcznie? Nie ma tego w repozytoriach przypadkiem? A jeśli bardzo musisz ręcznie kompilować, to przydałby się kompilator a u Ciebie... checking for gcc... no checking for cc... no Zanim cokolwiek zaczniesz robić poczytaj sobie najpierw o Fedorze. → http://docs.fedoraproject.org Do instalacji oprogramowania używa się obecnie programu yum ("nakładki" na rpm rozwiązującej problem "piekła zależności"). Tak więc aby zainstalować kompilator wystarczy z konsoli jako root wpisać yum install gcc gcc-c++ ale z taką wiedzą o systemie nawet nie podchodź do kompilacji. Może napisz do czego Ci potrzebny jest libnet - duża szansa, że to można rozwiązać zupełnie inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Luty 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2009 Po pierwsze ten program jest w repo więc wystarczy yum install libnet, Po drugie jeśli koniecznie chcesz kompilować to przeczytaj komunikat checking for gcc... no, gcc to właśnie kompilator -->yum install gcc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saraa80 Napisano Luty 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2009 super, bardzo dziękuję Wam za pomoc - Wasze instrukcje bardzo mi pomogły. Oczywiście nadrobię zaległości ze znajomości systemu :-) Jeszcze raz bardzo dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi