Skocz do zawartości

Klawisze Samsung R510

Est

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zainstalowałem sobie fedore 10 na moim samsungu r510

Wszystko jak narazie jest w porzadku ale mam problem z klawiatura

Mimo tego, ze w ustawieniach klawiatury mam ustawiony jezyk polski nie porafie wpisywac polskich literek

Co najwazniejsze dla mnie nie dzialaja mi klawisze specjalne... FN+klawisz

nie mam pojecia jak sobie z tym poradzic

szukalem rozwiazania na forum i nic nie znalazłem

Pozdrawiam

R510 z tego co pamiętam ma podobny układ klawiatury do Q310... jeżeli chcesz uniknąć ręcznego ustawiania i spróbować swojego szczęścia to możesz zrobić tak:

Zobacz... jakiego masz laptopa :).

Wpisz:

lshal | grep system.hardware

Powinieneś dostać m.in coś w stylu:

system.hardware.product = 'R510' (string)

To co jest napisane między cudzysłowem jest bardzo istotne! Może to być również np: R-510, r510, cokolwiek... Zapamiętaj.

Później:

su -
gedit /usr/share/hal/fdi/information/10freedesktop/30-keymap-misc.fdi

Znajdź linijki:

<match key="/org/freedesktop/Hal/devices/computer:system.hardware.vendor" prefix_ncase="samsung">

<match key="/org/freedesktop/Hal/devices/computer:system.hardware.product" contains_outof="NC10;SP55S;SQ45S70S;SX60P;R59P/R60P/R61P;Q310;X05">

Dodaj po X05 średnik oraz dopisz zapamiętany numer modelu, czyli np tak:

<match key="/org/freedesktop/Hal/devices/computer:system.hardware.product" contains_outof="NC10;SP55S;SQ45S70S;SX60P;R59P/R60P/R61P;Q310;X05;R510">

Zrestartuj system.

Powinne klawisze funkcyjne (niektóre!) zacząć działać. Niektóre klawisze, jak się pewnie domyślasz, nie są domyślnie obsługiwane. Powiedz dokładnie co chcesz ustawić, to będzie prościej pomóc.

Co do ustawień językowych - korzystasz z Gnome? System->hardware->keyboard->layout, dodaj Polski (domyślny)

Ok zrobiłem wszystko tak jak napisałeś i niestety nic się nie zmieniło.

Najbardziej zależy mi na klawiszach

Fn+strzałka w górę - rozjasnianie ekranu

Fn+strzałka w dół - zciemnianie ekranu

Fn+strzałka w prawo - zgłaśnianie dźwięków

Fn+strzałka w lewo - zciszania dźwięków

Używam XFCE

Tak poza tematem mimo tego że mam ustawiony głos na max to np na youtube strasznie cicho mi odtwarza czego to może być wina?

Więc tak...

1. Jaka karta graficzna? Masz zainstalowane sterowniki?

2. Wpisz:

su -
dmesg -c

Ponaciskaj kilka razy tylko i wyłącznie kombinację od zmiany głośności (obojętnie czy up czy down), po czym wpisz:

dmesg

Pokaż, co zwrócił (jeżeli w ogóle cokolwiek). Stawiam, że nic nie zwrócił i przycisk jest ładnie zmapowany...

Na samym XFCE się nie znam, więc nie wiem co tam przechwytuje wydarzenie zmiany głośności - może ktoś inny pomoże?

Heh, jeśli GF 9200M to będziesz miał ten sam problem co ja... domyślne rozwiązania nie pomogą.

Najpierw zainstaluj sterowniki:

yum install kmod-nvidia

Aby odpalić rozjaśnianie/przyciemnianie zainstaluj nvclock (xbacklight, który znajdziesz w niektórych poradnikach Tobie nie pomoże)

yum install nvclock

Wpisz komendę i zobacz czy działa:

aby rozjaśnić, wpisz:

nvclock -S +10

aby przyciemnić:

nvclock -S -10

Jeżeli działa to... ok. Jeżeli nie - to będziemy musieli zainstalować nvclocka z CVS...

Jeżeli działa to będziesz musiał podpiąć to pod jakiś skrót klawiszowy. Jak już mówiłem - z XFCE nie korzystam, nie wiem gdzie się to robi... (poszukaj - powinieneś znaleźć w jakiś konfiguracjach klawiatury etc.) Jeżeli masz compiz-fusion to wejdź do konfiguracji -> general options. Tam wybierz Commands. Dopisz sobie jako "Command line 1" komendę do rozjaśniania, jako "Command line 2" komendę do przyciemniania. Na zakładce Commands->Key Bindings ustaw skrót klawiszowy odpowiadający Command 1 oraz Command 2.

Co do dmesg - w takim razie komputer wykrywa klawisze funkcyjne (wie, że nacisnąłeś przycisk), ale nie wie co ma z nimi zrobić. Czyli trzeba przypisać skrót klawiszowy, albo dowiedzieć się co (jaki aplet/aplikacja) przechwyca wydarzenie volume_up/_down w XFCE... Może ktoś się wypowie?

ok co do rozjasniania ekranu to działa pod teminalem...

znalazłem w xfce dodaje skrót klawiszowy wpisuje co trzeba i dochodzi do moentu kiedy muszę podać srót i kiedy wciskam Fn + Up to nie ma zadnej rekacji... tak jakbym nic nie robił... kiedy probowałem dodać obojętnie jaki skrót np ctrl+/ to wszstko działa jak nalezy...

od czego to moze zalezec??

Niestety, Samsungi z jakiegoś powodu tak mają. Spróbuj odpalić "xev" i nacisnąć kombinację - jeżeli nic ciekawego nie wyskoczy to... znaczy, że jest tak jak u mnie. Jeżeli wyskoczy błąd, że przycisk nie jest zmapowany, to daj znać (będzie komunikat na temat setkeycode etc.)

Ja sobie zamiast Fn + Up/Down skonfigurowałem Super (Windows button) + Up/Down. I też jest fajnie ;).

po wcisnieciu Fn+down pokazuje coś takiego...

KeyPress event, serial 31, synthetic NO, window 0x3200001,
    root 0x5c, subw 0x0, time 627198, (-552,323), root:(346,511),
    state 0x0, keycode 232 (keysym 0x1008ff03, XF86MonBrightnessDown), same_screen YES,
    XLookupString gives 0 bytes: 
    XmbLookupString gives 0 bytes: 
    XFilterEvent returns: False

KeyRelease event, serial 31, synthetic NO, window 0x3200001,
    root 0x5c, subw 0x0, time 627257, (-552,323), root:(346,511),
    state 0x0, keycode 232 (keysym 0x1008ff03, XF86MonBrightnessDown), same_screen YES,

root 0x5c, subw 0x0, time 627257, (-552,323), root:(346,511),

KeyRelease event, serial 31, synthetic NO, window 0x3200001,
    root 0x5c, subw 0x0, time 627319, (-552,323), root:(346,511),

root 0x5c, subw 0x0, time 627319, (-552,323), root:(346,511),

Hmmm znaczy się, że jest dobrze. System rozpoznaje zdarzenie "XF86MonBrightnessDown"... dlaczego nie możesz tego użyć jako skrótu klawiszowego? - nie wiem... pewnie jakiś aplet, który powinien działać, przechwytuje to zdarzenie, ale po prostu nie działa prawidłowo.

Dlatego jedyne co mogę teraz zasugerować to zbindować to zastępczo -> Np: Windows+Up, zamiast Fn+Up.

• 1 year later...

dolacze sie do tematu.. rowniez mam R510. po wstawieniu modelu do pliku z drugiego posta dzieja sie dziwne rzeczy.. po wlaczeniu systemu wciskam Fn+F2 (info o baterii). Pojawia mi sie informacja o baterii, ale jedna za druga i tak w kolko. pojawiaja sie nowe dotad, az wcisne inna kombinacje klawiszy. jednak gdy to zrobie, to klawiatura odmawia posluszenstwa, aplikacje sie nie uruchamiaja, menu sie nie pokazuje, PPM tez nie reaguje. musze wtedy zrestartowac system lub go wstrzymac i przywrocic. usunalem wpis z tamtego pliku. jak zbinodowac wlasna kombinacje klawiszy? zalezy mi w tym momencie wylacznie na mozliwosci wlaczenia i wylaczenia karty WLAN.