pablo19_1f Napisano Luty 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2010 wszystko fajnie, tylko glownie chodzi mi o komendy/polecenia wylaczajace i wylaczajace karte WLAN. i to tak sprzetowo. w BIOS'ie jest mozliwosc ustawienia statusu poczatkowego. jak dam na wylaczone, to po zalogowaniu sie na F12 nie mam jak korzystac z internetu, bo nie mam mozliowsci wlaczenia karty Wifi. Wlaczenie/wylaczenie dostepne standardowo tylko wylacza uzywanie tej karty, a nie odlacza jej zasilania. W obudowie laptopa jest kontrolka od sieci WLAN. Gdy sie swieci, to znaczy ze karta jest wlaczona. na F12 wylaczajac siec WLAN poprzez ikonke na pasku rozlacza mnie z siecia, ale karta pracuje dalej, bo swieci sie kontrolka. gdybym tylko wiedzial, jakim poleceniem sprzetowo wlaczyc i wylaczyc ta karte bylbym juz szczesliwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2010 Jeśli nie masz tam hardwarowego przełącznika to w ten sposób http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=21834 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo19_1f Napisano Luty 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2010 oki. dzisiaj juz tego nie sprawdze, a od jutra zaczyna mi sie semestr na studiach. jak znajde chwile wolnego czasu to posiedze nad tym i dam znac czy cos zdzialalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo19_1f Napisano Luty 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2010 niestety u mnie to nie zadziala. po pierwsze nie mam odpowiednich folderow (nie mam asusa, tylko samsunga), a po drugie to txpower nie wlacza/wylacza sprzetowo adaptera wifi. gdy ustawie w biosie, zeby komp sie wlaczal z wylaczonym wifi, to "txpower auto" nie wlacza karty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2010 No przecież zauważyłem, że masz samsunga. To co tam jest ważne jest niezależne do platformy. Możliwe, że hotkeye zachowują się nieco inaczej, ale to sobie przełożysz. gdy ustawie w biosie, zeby komp sie wlaczal z wylaczonym wifi, to "txpower auto" nie wlacza karty...Nic dziwnego. Wifi w biosie zawsze powinno być włączone, a pod linuksem wyłączasz je ustawiając txpower na off. Przeczytaj ten temat, który podałem ze zrozumieniem i myślę, że dasz radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo19_1f Napisano Luty 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2010 a mi wlasnie zalezy na tym, zeby wlaczac kompa z wylaczonym wifi w biosie, i w razie potrzeby wlaczyc. czyli konieczna jest mozliwosc sprzetowego wylaczania karty wifi (tak jak w biosie, albo pod windowsem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2010 czyli konieczna jest mozliwosc sprzetowego wylaczania karty wifi (tak jak w biosie, albo pod windowsem)Jak Ty chcesz wyłączyć sprzętowo wifi jak nie masz odpowiedniego przełącznika w laptopie? Pod windowsem wyłączasz wifi programowo. Jeśli chcesz żeby wifi było na starcie wyłączone (odcięte zasilanie) dopisz do pliku /etc/rc.local takie dwie linie: ifconfig wlan0 up iwconfig wlan0 txpower off Już trzeci post o tym piszę, ale Ty nadal swoje zamiast poczytać na ten temat. Koniec mojej pomocy w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo19_1f Napisano Luty 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2010 widocznie mnie nie rozumiesz. Jedyne rozwiazanie, jakie mnie interesuje to takie, gdy w biosie bede mogl wylaczyc wifi. Gdy wylaczam w biosie wifi, komputer wlacza sie bez karty wifi. Dioda jest wylaczona. Po wlaczeniu windowsa moge kombinacja klawiszy wlaczyc wifi. Zapala sie dioda. Ale jak w opcjach windows wylacze siec bezprzewodowa, to zachowuje sie calkiem inaczej. Przede wszystkim dioda nie gasnie. A skrotem klawiszowym tak. Uzywam na zmiane obu systemow, wiec tylko takie rozwiazanie wchodzi w gre. Mam nadzieje, ze wystarczajaco jasno sie wyrazilem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi