irzykus Napisano Luty 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2009 Witam wszytkim mam problem z odtwarzaniem dzwięku we wszystkich możliwych programach do filmów i muzyki :/ sprawa wyglada tak że u mnie w domu byl server samba i donkey i do tego mój komp ale kryzys gospodarka się wali wiadomo i władowałem swój dysk do serwera i teraz mam wszystko jako jednośść ale kiedy próbuje odtworzyc jakis film lub mp3 wyskakuje mi że URZADZENIE JEST ZAJETE XINE i nie wiem jak mam z tego wybrnac :/ wszystkie kodeki i tego typu rzeczy zainstalowalem tylko z tym nie moge sobie poradzic :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2009 No comprende amigo Pisz po polsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irzykus Napisano Luty 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2009 po polsku nie moge wydusic z mojego kompa nawet jednego dzwieku ktory by szedl przez glosniki przy wlaczeniu amarok dostaje taki komunikat Wyjście dźwięku jest niedostępne. Urządzenie jest zajęte. xine paramete jak odpalam kaffeine dostaje Wyjście dźwiękowe jest niedostępne. Urządzenie jest zajęte. ()rs: niektore programy nawet sie nie uruchamiaja :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irzykus Napisano Marzec 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2009 Witam udało mi się poradzić częściowo z tym problemem okazało się że wyłączony był dzwięk w BIOS'ie a więc włączyłem go i teraz widać na ekranie że film leci albo że muzyka sie odtwarza ale dalej nic nie słychać w głośnikach :/ jeżeli fedora była instalowana na wyłączonym w BIOS'ie dzwięku to może być tak że nie doinstalowały sie jakieś sterowniki ? EDIT Przepraszam za moj Polski jeżeli to was tak uraziło że nie chcielisci pomóc mam nadzieje ze teraz bedzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Marzec 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2009 Nie chodzi o to, że to kogoś uraziło, tylko o to, że niewiele osób zrozumiało co miałeś na myśli . Hmmm spróbujmy może tak: Dodaj repozytorium RPMFusion (w ten sposób) Wklep: su - yum install audacious audacious-plugins-freeworld* rhythmbox gstreamer-plugins-ugly gstreamer-plugins-bad gstreamer-ffmpeg xine-lib-extras-freeworld yum update Sprawdź ustawienia w gnome-volume-control . Jeżeli nie pomoże (wiem, może są lepsze sposoby, ale...) to polecam: yum remove pulseaudio (tylko się upewnij, że pół systemu nie pociągnie za sobą jako zależności) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irzykus Napisano Marzec 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2009 Zainstalowałem wszystko co podałeś i również zrobiłem remove pulseaudio i dalej cisza trace nadzieje bo już ponad tydzień się z tym męcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2009 a co to za karta w ogóle jest? lspci Ci powie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irzykus Napisano Marzec 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2009 jakas zintegrowana na plycie glownej nie wiem dokladnie co to za plyta ale wiem ze firmy MSI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2009 jakas zintegrowana ... a co to za karta w ogóle jest? lspci Ci powie. Pokaz wyjscie polecenia lspci ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Marzec 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2009 Pogadałem z googlem, pojawia się wiele problemów z dźwiękiem pod MSI, najczęstsze rozwiązanie: aktualizacja Biosu. Sugerowałbym spróbować... Jakbyś podał nazwę płyty / konkretny chipset dźwięku, to byłoby prościej... Jeżeli aktualizacja biosu nie pomoże, podaj lspci, jak sugerował exbros... Jeszcze dorzuć wynik: cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Marzec 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2009 @Thieriel: mała poprawka Z jego informacji wynika, że używa KDE 3.5 (amarok i kaffeine) i wyraźnie napisał, że uzywa XINE, więc po co podajesz mu instalację kodeków do gstreamera którego w ogóle nie używa? @irzykus: Jeśli urządzenie jest zajęte, sprawdź czy inny program używający dźwięku nie jest czasem uruchomiony. Sprawdź czy Twoja karta dźwiękowa w ogóle jest obsługiwana. Najprostszy (być może najdziwniejszy) sposób na sprawdzenie tego, jest włączenie w konsoli: alsamixer Który pokaże mikser głośności dla Twojej karty dźwiękowej. Oczywistym jest, że jeśli nie pokaże (czyli wyświetli jakiś błąd), to Twoja karta nie jest obsługiwana aktualnie i musisz jakoś do niej zainstalować sterowniki. Więc wtedy i ja odwołuję Cię abyś zrobił to co podał InIrudeBwoy i kolejni, którzy o tym przypominają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Marzec 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2009 @morsik - bo nierzadko jest sytuacja, że jeden program się wykłada (np: błąd spójności plików etc.) - jak sprawdzi z kilkoma odtwarzaczami to zawsze daje więcej pewności . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irzykus Napisano Marzec 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2009 Juz nie wyskakuje blad ze urzadzenie jestz ajete w biosie przestawilem lecz ciagle jest glucho w glosnikach 00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. K8T800Pro Host Bridge 00:00.1 Host bridge: VIA Technologies, Inc. K8T800Pro Host Bridge 00:00.2 Host bridge: VIA Technologies, Inc. K8T800Pro Host Bridge 00:00.3 Host bridge: VIA Technologies, Inc. K8T800Pro Host Bridge 00:00.4 Host bridge: VIA Technologies, Inc. K8T800Pro Host Bridge 00:00.7 Host bridge: VIA Technologies, Inc. K8T800Pro Host Bridge 00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 PCI bridge [K8T800/K8T890 South] 00:0a.0 Ethernet controller: Digital Equipment Corporation DECchip 21140 [FasterNet] (rev 20) 00:0f.0 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VIA VT6420 SATA RAID Controller (rev 80) 00:0f.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06) 00:10.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81) 00:10.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81) 00:10.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81) 00:10.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81) 00:10.4 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 86) 00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 ISA bridge [KT600/K8T800/K8T890 South] 00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 60) 00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration 00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] AddressMap 00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller 00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control 01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200] (rev a1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Marzec 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2009 Hmmm w takim razie sugerowałbym dodanie do alsa-base wpisu: options snd-via82xx dxs_support=3 ... ale nie wiem gdzie teraz pod F10 plik "alsa-base" rezyduje (search mi nic nie znajduje ? o_0) Przy okazji: Sprawdź czy w volume control dla "alsa-mixer" masz ustawione PCM, Master oraz Front na maksimum (wiem, może śmieszna sprawia, ale np: alsaunmute automatycznie obniża te wartości). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irzykus Napisano Marzec 9, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2009 ja posiadam Fedore 9 Przy okazji: Sprawdź czy w volume control dla "alsa-mixer" masz ustawione PCM, Master oraz Front na maksimum (wiem, może śmieszna sprawia, ale np: alsaunmute automatycznie obniża te wartości). sprawdzilem i ustawilem jak napisales Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi