mcdomell Napisano Marzec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2009 Witam! Posiadam kamere A4tech pk-835; fedore 10 (Cambridge) i skype 2.0.0.72 Mam problem z rozmowami wideo w skype. Po wlączeniu skype i przejsciu do "opcje>urządzenia wideo" program rozpoznaje kamere internetowa ale po naciśnięciu opcji test - wyłącza skype. Nie wiem czy to wina kamery czy skype. W Cheese ta sama kamera dziala bez problemow i obraz jest widoczny. Prosze o pomoc dla laika. który dopiero zaczyna przygodę z linuksem d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saxon Napisano Marzec 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2009 Tutaj był podobny problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcdomell Napisano Marzec 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2009 Tutaj był podobny problem. hej! dzieki za link - czytam i jednak nie moge sie zorientowac jak to "zjeść" po wpisaniu w konsoli LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype dostaje [babbler@localhost ~]$ LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype ALSA lib pcm.c:2202:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.hdmi ALSA lib pcm.c:2202:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.hdmi ALSA lib pcm.c:2202:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.hdmi ALSA lib pcm.c:2202:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.hdmi ALSA lib pcm.c:2202:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.hdmi ALSA lib pcm.c:2202:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.hdmi poszukalem jeszcze w necie i rozumiem ze chyba najpierw mam zianstalować bibliotekę LIBV4L a potem w konsoli wpisać polecenie: LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype gdzie moge sciagnac ta biblioteke? szkukałem w "RPM fusion" i nie ma rozumiem że to polecenie mam wpisac z poziomu root? sorki za moze trywialne pytania ale naprawdę po kilkunastu latach używania windy i "dwuklika" czlowiek ma problemy i potrzebuje takiego: "krok po kroku" d, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2009 yum install libv4l v4l2-tool v4l2ucp xorg-x11-drv-v4l - albo odpal yumex i w filtr wpisz v4l (video-for-linux) i wszystko jasne Wszystkie pakiety dostepne ze standardowych repo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcdomell Napisano Marzec 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2009 yum install libv4l v4l2-tool v4l2ucp xorg-x11-drv-v4l - albo odpal yumex i w filtr wpisz v4l (video-for-linux) i wszystko jasne niestety - ciagle nic lacznie z tym ze zrobilem co napisane tutaj efekt ciagle taki jak na poczatku tego tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skamir Napisano Marzec 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2009 niestety - ciagle nic lacznie z tym ze zrobilem co napisane tutaj efekt ciagle taki jak na poczatku tego tematu Zrob tak jak jest tutaj: http://www.ubucentrum.net/2008/10/instalac...ym-jdrze-w.html Na Ubuntu i OpenSuse to dziala. "Jadro Ciemnosci ma problemy z jasnowidzeniem" Najlepiej dodac to ostatnie "polecenie", prawym na ikone Skype i wlasciwosci, tam w miejce "polecenie" to wkleic. Przy uruchamianiu, bedzie sie ladowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcdomell Napisano Maj 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2009 Zrob tak jak jest tutaj: http://www.ubucentrum.net/2008/10/instalac...ym-jdrze-w.html Na Ubuntu i OpenSuse to dziala. "Jadro Ciemnosci ma problemy z jasnowidzeniem" Najlepiej dodac to ostatnie "polecenie", prawym na ikone Skype i wlasciwosci, tam w miejce "polecenie" to wkleic. Przy uruchamianiu, bedzie sie ladowac. Działa! Wielkie dzięki! Zrobiłem tak jak powyżej napisane, odpaliłem w skype test kamery i obraz sie pojawił! Dzieki raz jeszcze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcdomell Napisano Maj 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2009 zedy nie było wątpliwości i dla potomnych wkleiłem linię: env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Grudzień 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2009 Hej Zrobilem tak jak tutaj napisaliscie i jak na tym blogu ubuntu i nic. Wciaz kamerki nie widzi. Mam F9 i Asusa F5M Co trzeba jeszcze zrobic, aby ta pierunska kamerka dzilala :?: lsusb Bus 001 Device 005: ID 0d49:7350 Maxtor Bus 001 Device 004: ID 174f:6a31 Syntek Web Cam - Asus A8J, F3S, F5R, VX2S, V1S Bus 001 Device 002: ID 0bda:0116 Realtek Semiconductor Corp. Mass Storage Device Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 002 Device 002: ID 046d:c016 Logitech, Inc. M-UV69a/HP M-UV96 Optical Wheel Mouse Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2009 Jak widać kamera jest widziana przez system. Wklej tutaj polecenie jakie wpisałeś w terminalu i wyjście polecenia. I jeszcze "uname -r" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Grudzień 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2009 2.6.27.25-78.2.56.fc9.i686 polecenia uzywalem takiego = LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype Zwykle odpalenie skypa tez nic nie daje LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype ALSA lib pcm.c:2184:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM null ALSA lib pcm.c:2184:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM null PS A moze moja kamerka przez inny sterownik powinna byc sterowana niz v4l2 :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi