blizniak83 Napisano Marzec 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2009 Uzywam Fedory od wrzesnia 2008...glownie do programowania w C...i glownie w szkole...postanowilem sie zapoznac z tym systemem lepiej - i tutaj pytanie - czym sie roznia KDE, Gnome, oraz Compiz...? Czy moge uruchomic jakies fajne efekty - tzn bez przesady np ten pasek z ikonami co jest charakterystyczny w MACBOOKACH jak to moge np zrobic??? Efekty okien podobne do tych z Macbooka??? oraz jak moge uruchomic, zainstalowac compiz, kde lub gnome - ktory polecacie odnosnie powyzszych efektow...? Narazie wchodzac w system>preferences>look and feel>desktop effects - mam dostepne dwa effekty z tymi rozciaganymi oknami (dziala) oraz workspaces on a cube - tego nie wiem jak sprawdzic czy dziala - nie potrafie go uruchomic... Aha w terminalu - jako root wpisalem : rpm -q compiz i otrzymalem cos takiego: compiz-0.7.6-17.fc10.i386 co to oznacza? ze mam zainstalowy compiz czy ze mam dostepny gdzies na dysku??? Dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2009 Zainteresuj się w końcu "Poradnikiem" → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Compiz_Fusion Zanim coś napiszesz przeszukaj forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blizniak83 Napisano Marzec 4, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2009 ok...wiec otrzymalem cos takiego: [root@localhost ~]# glxinfo |grep direct direct rendering: Yes czyli 3d jest...ale teraz jak wgrac te repozytorium compiz ? czy jak wpisze to: rpm -Uhv http://www.linux-ati-drivers.homecall.co.uk/\ compiz-fusion-release-1-6.noarch.rpm to zadziala z moja karta NVIDIA? czy np uzywajac polecenia : yum search compiz moge cos znalezc - tzn mam mase wynikow zazwyczaj i nie wiem co wybrac??? poradnik jest zbyt ogolnikowy... chcialem sie jeszcze dowiedziec - gdyz poradnik mi nie wystarcza... nie chce znowu czegos sknocic!!! czy to => compiz jest aktualne??? chodzi o to ze sa rozne zrodla, rozne wersje - i ktora jest teraz poprawna - czy musze usunac compiz ktory juz jest w moim systemie czy moge go zostawic i zainstalowac jeden z podanych na tych stronach....??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2009 Korzystaj z przycisku "EDYTUJ" pod postem. Nie pisz postów pod swoimi własnymi. Poradnik jest aktualny. czy jak wpisze to:rpm -Uhv http://www.linux-ati-drivers.homecall.co.uk/ compiz-fusion-release-1-6.noarch.rpm to zadziala z moja karta NVIDIA? Tym poleceniem wgrywasz konfigurację nowego repozytorium - to nie ma nic wspólnego ze sterownikami do kart graficznych, więc pod Nvidia też zadziała - czemu nie? poradnik jest zbyt ogolnikowy...Jeśli chcesz wiedzieć więcej, to zacznij od wyszukiwania w sieci. Zanim zadasz pytanie poświęć trochę czasu (kilka dni?) na zapoznanie się z tematem. Albo korzystaj nieco "w ciemno" z gotowca w Poradniku. Nie licz, że ktoś zrobi Ci tutaj szczegółowy wykład zaczynając od "Linus Torvalds w 1991 opublikował pierwszą wersję systemu Linux.." Tzn. może i zrobi, ale nie tutaj tylko raczej w wiki w miarę jej rozwoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blizniak83 Napisano Marzec 4, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2009 no i sie namotalo... skorzystalem z poradnika -- no i lipa wyszla ... jedno pytanie - mozna cofnac operacje ktora zostala dopiero wykonana w terminalu??? otrzymalem cos takiego: file /usr/share/locale/zh_CN/LC_MESSAGES/compiz-fusion-plugins-main.mo from install of compiz-fusion-plugins-main-0.7.9-4.fc10.i386 conflicts with file from package compiz-fusion-0.7.6-7.fc10.i386 Error Summary ------------- to jest tylko jedna linia z kilku...czy moge to jakos cofnac? az sie boje restart robic...boje sie ze znowu nie wlacze zadnego systemu... dlatego pytalem sie czy musze usunac compiz ktory juz mialem chyba w systemie - tylko jak pisalem nie bardzo wiem jak to zrobic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2009 .boje sie ze znowu nie wlacze zadnego systemu...Coś taki strachliwy? Nikt nie mówił, że jak chcesz mieć bajerki, to będzie łatwo. Serio: na razie spoko. Jeśli masz komunikat o konfliktach tzn. że nic się nie zainstalowało, bo... były konflikty Zacząłbym od sprawdzenia jakie paczki z "compiz" w nazwie masz w systemie i odinstalował je yum remove `rpm -qa | grep compiz` Zwróć uwagę na kierunek apostrofów w poleceniu, bo to ważne. Chodzi o tzw.odwrócony apostrof - na lewo od klawisza !/1 jest ~/` i to o to chodzi. Najlepiej skopiuj i wklej polecenie, nie będzie wątpliwości. Jak już odinstalujesz, to (bez restartu można ) wykonaj polecenia dokładnie tak jak napisano w "Poradniku". Repozytorium zainstalowane? rpm -Uhv http://www.linux-ati-drivers.homecall.co.uk/\ compiz-fusion-release-1-6.noarch.rpm Jeśli tak, to reszta w zależności czy masz Gnome czy KDE. Pomału, czytaj dokładnie. No i nie bój się system wstanie, najwyżej bez efektów zbajerowanych Mam nadzieję, że teraz w końcu będzie lepiej Powodzenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Marzec 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2009 Hmm, ale się zapowietrzyłeś, po co sypiesz konsolą jak mu to nie jest potrzebne, działa mu przecież napisał compiz (wobble windows), jedyne czego potrzebuje to CCSM (compiz config settings manager) - tam się to wszystko ustawia yum install ccsm Tam jest wszystko co potrzeba do ustawiania tych bajerów. Upewnij się też że masz compiz-fusion-extras - więcej dodatkwó . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2009 Hmm, ale się zapowietrzyłeśEee, tam... zaraz "zapowietrzyłeś". Zwróć uwagę, że jest konflikt przy instalacji. Lepiej (łatwiej) wywalić i wszystko od nowa poinstalować. Szybciej będzie niż rzeźbić po kawałku. Tak myślę, popraw jeśli się mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Marzec 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2009 gmic - nie przesadzaj, chłopak zwalił sobie paczki, a ty chcesz jeszcze dokładać do bałaganu. Lepiej niech zrobi co WalDo sugerował, zanim całkowicie yuma zapcha. blizniak83: Po kolei, w uproszczeniu: Istnieje wiele różnych menedżerów okien, czyli "nakładek" na zwykły tekstowy terminal Linuksa. Np: KDE, Gnome, XFCE. Dodatkowo, pod tymi menadżerami możesz zdecydować się odpalić Compiz-Fusion, system renderujący (rysujący) okienka programów, dzięki czemu zyskujesz dodatkowe funkcje i efekty, jak np: wobby windows, animacje etc. Jeśli chcesz panel przycisków jak w MacOS to sobie zainstaluj Cairo-Dock. Jak już WalDo powiedział -> Poradnik jest najbardziej aktualny. Jeśli zainstalujesz Compiza dokładnie według niego, to powinien bez problemów działać. Z tego co widać, niestety, zdążyłeś już namieszać w systemie instalując paczki z innych źródeł - nie jest to problem, ale najpierw będziesz musiał się ich pozbyć i naprawić konflikty - zrób tak jak radził WalDo P.S.Znacie może jakieś "podstawy Linuksa", które można by podlinkować? Czy trzeba będzie coś napisać w ten deseń? Przydałoby się coś wyjaśniające ogólne działanie systemu: kernel, serwer Xów, menadżery okien - jako uzupełnienie Poradnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2009 Sorry, za off topic... @Theriel - pytałeś już kiedyś o te podstawynieco ponad 4 lata temu → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...amp;mode=linear Żeby nie tutaj nie śmiecić, odkopię tamten wątek, bo wg mnie te podstawy nie są wcale takie oczywiste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2009 gmic - nie przesadzaj, chłopak zwalił sobie paczki, a ty chcesz jeszcze dokładać do bałaganu. Lepiej niech zrobi co WalDo sugerował, zanim całkowicie yuma zapcha. Jak już WalDo powiedział -> Poradnik jest najbardziej aktualny. Jeśli zainstalujesz Compiza dokładnie według niego, to powinien bez problemów działać. Z tego co widać, niestety, zdążyłeś już namieszać w systemie instalując paczki z innych źródeł - nie jest to problem, ale najpierw będziesz musiał się ich pozbyć i naprawić konflikty - zrób tak jak radził WalDo rpm -Uhv http://www.linux-ati-drivers.homecall.co.u...-1-6.noarch.rpm TO jest inne (nieoficjalne) źródło. Przypominam że Fedora w swoich repozytoriach posiada coś takiego jak compiz/compiz fusion. ps. btw zupełnie nie rozumiem czemu w poradniku Fedory zaleca się instalowanie paczek, które są w domyślnych repozytoriach, z zupełnie innych źródeł ? I nie jest tu dla mnie wytłumaczeniem że są tam nowsze paczki, jest to wersja niestabilna → Ostatnim stabilnym wydaniem jest http://releases.compiz-fusion.org/0.8.2/ Imo jest to proszenie się o kłopoty z systemem, zwłaszcza w przypadku niedoświadczonych użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Marzec 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2009 Adi - repozytorium F10-Compiz ma dwie części: stabliną i testową. Problem polega na tym, że repo Fedory przez długi okres czasu było strasznie w tyle. I ciągle jest, chociaż już trochę mniej. A repo Compiz-Fusion jest godnym zaufania (czyt.: nie słyszałem o żadnych problemach). Spójrz na wersje: Aktualna (źródła): 0.8.2. Repo F10-Compiz: 0.7.9-4 Repo Fedory: 0.7.8-7 Jeżeli znasz jakieś repo dla F10 z 0.8.2 to byłbym wdzięczny za informację :]. //added: Uprzejmie donosi się, że Repo Compiza dostało compiza w wersji 0.8.3-1 dla F10.... Yuppie! Heh, a tyle czekania było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi