Skocz do zawartości

Plik Konfiguracyjny Xorg.conf W Fedorze 10

pribina

Rekomendowane odpowiedzi

Standardowo od wersji 10 Fedora powinna działać na domyślnych, automagicznie wykrywanych ustawieniach - plik /etc/X11/xorg.conf nie jest tworzony w czasie instalacji. Jeśli jednak potrzebujesz jakieś szczególne ustawienia, to możesz ten plik utworzyć.

Chodzi o to że te obecne ustawienia są bardzo dobre... Mam zintergowaną kartę Intela GM945 i na innych dystrybucjach przy włączonym jednocześnie compizie i jakiejkolwiek innej aplikacji używającej OpenGL działy się cuda z teksturami i np. nie dało się grać w trybie 3D czy też przeglądać map za pomocą Google Earth. W fedorze wszystko działa prawie idealnie. Prawie tzn. czasami przy ładowaniu aplikacji na chwile zanim załaduje się właściwia zawartość okna to pojawiają się linie albo wyświetlają się śmieci z pamięci karty graficznej.

Hmm... Ciężko mi coś radzić sensownie, bo nie wiem czy to zadziała, ale spróbujmy. Od razu uspokajam, że metoda jest niedestrukcyjna. Zresztą jeśli działa Ci bez xorg.conf, tzn. że zawsze możesz do takiej konfiguracji wrócić usuwając wszystkie xorg.conf* z katalogu.

Zaloguj się jako root. Uruchom polecenie

X -configure

:) Wszystko :)

Na ekranie zobaczysz informacje co robić dalej. Ogólnie to powstanie plik /root/xorg.conf.new, w którym powinna być jawnie zapisana konfiguracja. Sprawdź odpalając zgodnie z zaleceniem na ekranie - jak zobaczysz takie siatkowane tło (nie wiem jak to określić?) tzn. że jest OK.

Nie wiem czy o to chodziło? :unsure:

@InIrudeBwoy - pribina pisze, że jej/jego jest OK. Problem jest jak rozumiem w zapisaniu konfiguracji i ew. przeniesieniu na inny system. Co nota bene nie musi się udać.

Edytowane przez WalDo
Gramatyka :\

Standardowo od wersji 10 Fedora powinna działać na domyślnych, automagicznie wykrywanych ustawieniach - plik /etc/X11/xorg.conf nie jest tworzony w czasie instalacji. Jeśli jednak potrzebujesz jakieś szczególne ustawienia, to możesz ten plik utworzyć.

Ja robiłem upgrade z F9 i ten plik tam jest.

Ale czy to, że F10 nie używa go oznacza, że też nie czyta?

To skąd np. wie że ma użyć sterownika nvidia a nie nv?

No właśnie to jest ciekawa sprawa, bo gdy nie ma pliku xorg.conf to system korzysta z domyslnego configu (a jaki on jest to nie wiem). Przeprowadzilem konfiguracje X-ów tak jak radził WalDo i utworzył się plik xorg.conf. Po odpaleniu systemu z pliku xorg.conf nie zauważyłem żadnej różnicy. Nie mam pojęcia jak to może być rozwiązane.

pribina - nie zauważyłeś różnicy, bo plik który utworzyłeś stanowił dump konfiguracji, na jakiej wcześniej pracowałeś.

System pracuje na domyślnych ustawieniach, a jeśli znajdzie coś w xorg.conf to korzysta z niego. Tzn., np: domyślnie masz klawiaturę taką a nie inną, ale jeżeli zrobisz sekcję InputDevice w xorg to system odczyta ustawienia klawiatury z xorg.

Jest to o tyle wygodne, że jak wszystko ładnie pracuje a chcesz tylko zmienić np: ustawienia monitora, to tworzysz xorg zawierający tylko ustawienia monitora. Nie ma podziału "full manual" - "full automat", i to jest piękne ;).

Mam zintergowaną kartę Intela GM945 i na innych dystrybucjach przy włączonym jednocześnie compizie i jakiejkolwiek innej aplikacji używającej OpenGL działy się cuda z teksturami i np. nie dało się grać w trybie 3D czy też przeglądać map za pomocą Google Earth.

To mnie nie dziwi, bo nie jest możliwe fizycznie aby płynnie działał Compiz i jakaś gra 3D. Jeśli jest tak na Fedorze - masz szczęście.

Compiz korzysta z karty graficznej do rysowania obrazu okien i przejść 3D, no a gry także, więc trzeba mieć bardzo mocną kartę aby mogła udźwignąć 2 wymagające programy 3D.