Skocz do zawartości

Kopiowanie Plikow = 100% Zużycia Procesora

pribina

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Fedore 10 z KDE 4.2. Ostatnio mialem okazje kopiowac duzo plikow miedzy partycjami i z plytek na dysk i zauwazylem ze podczas kopiowania system zuzywa 100% mocy obliczeniowej procka przez co system strasznie muli. Ponadto predkosc kopiowania tez duzo pozostawia do zyczenia. Czym to moze byc spowodowane? Mam 2GB RAM wiec pamieci mu nie brakuje.

edit: Czy nikt nie umie odpowiedziec na moje pytanie? Testowalem kopiowanie plikow i predkosc waha sie pomiedzy 500kb/s do 2MB/s co jest piekielnie wolno. Jak nie uda mi sie znalezc rozwiazania problemu to bede musial ze smutkiem porzucic Fedore...

... zauwazylem ze podczas kopiowania system zuzywa 100% mocy obliczeniowej procka przez co system strasznie muli. Ponadto predkosc kopiowania tez duzo pozostawia do zyczenia. Czym to moze byc spowodowane?

Dysk / dyski Ci sie nie sypia? DMA wlaczone? Zainstaluj smartmontools / smartctl i sprawdz w jakim trybie pracuja...

Czy system ogólnie powoli chodzi? Masz dysk SATA?

Jeśli masz SATA, to jest z tym związany mały bug. Polega na tym, że ładuje się jakiś moduł jądra od ATA, przez co prędkość jest znacznie wolniejsza.

Gdzieś w Google ostatnio widziałem rozwiązanie. Wystarczy blacklistnąć ten moduł, ale nie pamiętam jaki dokładnie, więc już sobie poszukasz ;)

Oto wynik polecenia hdparm -Tt /dev/sda

/dev/sda:
Timing cached reads:   1490 MB in  2.00 seconds = 744.98 MB/sec
Timing buffered disk reads:  132 MB in  3.04 seconds =  43.40 MB/sec

Kopiowanie za pomocą mc w konsoli:

11-12MB/s pomiędzy 2 partycjami

9-10MB/s w obrębie tej samej partycji

Podczas kopiowania pokazywane jest 100% zużycie procesora i system niemiłosiernie muli co uniemożliwia jakąkolwiek prace.

Dysk jest na bank dobry. 0 bad sectorów. Pod Mintem i Windowsem wszystko działa jak należy (kopiowanie nie muli systemu i nie obciąża tak procesora).

edit:

Kopiowanie za pomocą mc w konsoli Mint:

15-20MB/s

Zużycie procesora na poziomie 30%

Wykonaj w konsoli zwykłe kopiowanie za pomocą cp i pokaż top . Pomiedzy jakimi partycjami kopiujesz? Bo wiesz, czasami bywa tak, że ext2 potrafi być kilka razy szybszy od ext3. Np. u mnie kopiowanie na ext2 jest 3x szybsze niż na ext3, a różnica nie powinna być aż tak duża...

EDIT: Możesz też pokazać wynik lsmod | grep ata z fedory i minta.