zomer Napisano Marzec 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2009 Witam! Muszę połączyć dwa komputery na kablu z przeplotem (fedora1 i fedora2) Do tej pory łączyłem się w sieci przez router z wykorzystaniem ssh lecz gniazda mam w innych miejscach budynku, a ja chcę podpiąć dwa komputery oddalone o 1 metr. Schemat kabla znalazłem http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic...399a40ec5d89af2 ale jak skonfigurować połączenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2009 Nigdy czegoś takiego nie robiłem, ale na logikę oba komputery w tej samej sieci, stałe IP: - fedora1: IP 192.168.0.1 brama: 192.168.0.2 - fedora2: IP 192.168.0.2 brama: 192.168.0.1 Być może jeszcze polecenie route może się przydać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Marzec 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2009 Chyba nawet ustawianie bramy nie będzie konieczne - wystarczą adresy IP i maski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zomer Napisano Marzec 9, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2009 Ustawienie bramy nie powinno być potrzebne (fakt), ale ja musiałem wklepać to ustawienie do network-config-manager`a, żeby dostać pakiety z pinagowania wróciły. Więc teraz łącze się przez ssh [email protected] Z tym route to jakoś sobie rady dać nie mogę, a szkoda bo ssh to bardziej do zdalnego połączenia się nadaje niż do takiego sparowania komputerów w jednym pokoju Ale efekt jest osiągnięty, w dwie godziny skopiowałem 25 GB danych, trochę mało Ciekawe czy tak online można formatować dysk, zarządzać partycjami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek. Napisano Maj 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2009 Ale efekt jest osiągnięty, w dwie godziny skopiowałem 25 GB danych, trochę mało Dwa główne czynniki determinujące w tym przypadku szybkość kopiowania to: - użyte karty sieciowe i tryb w jakim pracują,, - prędkości dysków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2009 Jeśli prędkość jest bardzo mała, to jedna z kart sieciowych się "zanegocjowała" na 10 mega. Prawdopodobnie może działać jak 100, ale trzeba to ręcznie ustawić. Jeśli jesteś zdeterminowany, możesz wyłączyć autonegocjację i ustawić prędkość oraz duplexowość za pomocą mii-tool, albo ethtool. Dawno się tym nie bawiłem, więc dużo nie pomogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi