Zagiewa Napisano Marzec 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2009 Witam. Mam fc10 na jajku 2.6.27.5-117 i mam zainstalowanego xine ktore dziala poprawnie z jedna mala wada... Jakiego filmu bym nie poscil smiga fajnie ale od czasu do czasu pojawiaja sie niewielkie jasne poziome pasy w przypadkowych miejscach na ekranie. Dzieje sie to sporadycznie i nie jest to az tak tragiczne - da sie spokojnie ogladnac film ale troche mnie to irytuje ;P wyglada to tak jak by zbyt wolno odswierzalo obraz. Nieco gorzej jest przy filmach z dzwiekiem ac3 - ja wiem ze dzwiek nie ma nic do obrazu ale cos w tym musi byc bo jak juz wspomnialem po wlaczeniu takiego filmu tez pojawiaja sie identyczne pasy + od czasu do czasu przycina obraz. To tez dzieje sie sporadycznie ale jesc calkiem widoczne co juz nie jest fajne Czytalem FAQ na stronie xine odnosnie sterownikow video i wlasnie tych pasow... proponuja zmiane sterownika viedo z xv na xshm ale to nie pomaga macie podobny problem ew. wiecie jak go rozwiazac? P.S nie uzywam ani compiza ani beryla bo czytalem ze duzo ludzi ma problem z xine gdy uzywaja tego typu programy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2009 Ja może troche jak w serwisie odpowiem, ale zacząłbym od aktualizacji systemu. Poza tym nie piszesz jakie są parametry komputera, karty grafiki itp. Czy taki efekt występuje tylko w xine czy również w innych odtwarzaczach? mplayer, vlc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Marzec 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2009 System mam zaktualizowany, tzn uzywam nieco starszego jajka bo na nowym nie dziala mi dziek - nie wiem czemu ale to bez roznicy bo ten sam problem mialem na fc9 a nawet fc6. Wiec wydaje mi sie ze aktualizacja bedzie tutaj zbedna. Moje parametry kompa z wazniejszych rzeczy to: abit kv7 sempron 2200+ 2GB Kingston 400 Seagate baracuda 500BG SATA II 16mb cacheu - pracuje jako SATA I bo moja plyta glowna nie obsluguje SATA II Radeon Saphira 9600 Pro 128MB Jesli chodzi o kompa to nie nazekam a szczegolnie jesli chodzi o odtwarzanie filmow. VLC w ogole nie radzi sobie z tym formatem - odtwarza dzwiek i obraz ale po chwili odtwarzania sie wylancza -tak jak by film byl zrabany. W mplayerze dziala ale znowu nie dziala mi dzwiek 5.1 wiec nie chce po za tym wole xine. Wspomne raz jeszcze ze dzieje sie tak tylko przy wszystkich filmach w ac3. Dodam jeszcze ze instalowalem juz dziesiatki razy fedore i xine i zawsze mi wszystko smigalo dobrze ale tez zawsze pojawial sie ten sam problem z obrazem z tym ze dopiero teraz postanowilem sie tym zajac. WalDo - miales kiedys tego typu problem? P.S po zainstalowaniu systemu nie instalowalem zadnych sterownikow do karty graficznej ani tez nie grzebalem w jej ustawieniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2009 Radeon Saphira 9600 Pro 128MB (...) P.S po zainstalowaniu systemu nie instalowalem zadnych sterownikow do karty graficznej ani tez nie grzebalem w jej ustawieniach. Nie miałem takiego problemu, ale też od czasu jak wpadłem na durny pomysł kupienia płyty z Ati na pokładzie nawet nie próbowałem odtwarzać filmów na standardowych sterownikach (radeon, ani nawet na radeonhd) Dlaczego nie zainstalujesz? → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#ATI Prawie na pewno polepszy się wydajność, ale też faktem jest, że niezbędne jest nowe jajko, bo do takiego starocia jakie masz zainstalowane to już modułów nie znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Marzec 10, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2009 Instalowalem juz kiedys stery dla ATI ale tym razem zainstalowalem z opisu ktory mi podales i... 1.podczas wlanczania systemu zmienil sie wyglad ladowania systemu (wczesniej byla sobie tam jakas tapetka a na srodku pasek postepu a teraz jest chyba czarne tlo i pasek postepu na dole co mi sie bardzo nie podoba) 2.nie dziala mi polecenie glxinfo ani glxgears a wczesniej dzialalo:/ wyskakuje mi taki komunikat: glxinfo name of display: :0.0 X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation) Major opcode of failed request: 143 (GLX) Minor opcode of failed request: 19 (X_GLXQueryServerString) Serial number of failed request: 12 Current serial number in output stream: 12 i o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2009 1.podczas wlanczania systemu zmienil sie wyglad ladowania systemu (wczesniej byla sobie tam jakas tapetka a na srodku pasek postepu a teraz jest chyba czarne tlo i pasek postepu na dole co mi sie bardzo nie podoba)To nie problem - można zmienić Trzeba chyba temat plymouth-solar albo jakoś podobnie doinstalować i będziesz miał animowane bajery. i o co chodzi?Nie wiem. Krótki ten komunikat coś :\ [EDIT] Na Ubuntu piszą, że się polepszyło po przeinstalowaniu wszystkich paczek związanych z FGLRX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Marzec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2009 Do filmow uzywaj smplayer i zmien sterownik wyjsciowy w ustawieniach video w zaleznosci od rodzaju filmu raz xv na typowe avi lub gl dla wmv w f9 bylo ok w f10 wyglada ze steroniki nie sa dograne albo ktos uzwazal ze bez problemowo zainstaluje sie steroniki do ati jak mialem wczesniej w f10 nie dziala zaden sposob na poprawna instlacje ati i czekam na f11 pomaga zmiana na gl (ati) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2009 Do poprzedniej mało konstruktywnej wypowiedzi dorzucę kolejną... OpenSUSE → http://www.rogozinski.org/2008/12/17/stero...use-111-x86_64/ i ogólnie googlowanie na temat Poszukaj, może coś znajdziesz stosownego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Marzec 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2009 Do poprzedniej mało konstruktywnej wypowiedzi dorzucę kolejną... OpenSUSE → http://www.rogozinski.org/2008/12/17/stero...use-111-x86_64/ i ogólnie googlowanie na temat Poszukaj, może coś znajdziesz stosownego. co do konstruktywnych odpowiedzi to chyba sempron 2200+ nie jest 64bit zwlaszcza ze ja mam dokladnie ten sam procesor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Marzec 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2009 To prawda moj sempron 2200+ jest 32bitowym prockiem wiec i system mam 32bitowy dlatego art. ktory mi podales moze i jest dobry ale w moim przypadku jest zbedny. Zastanawiam sie czy istnieje taka mozliwosc ze stery dzialaja poprawnie natomiast tylko polecenie typu glxinfo itp nie dzialaja? Jak moge jeszcze inaczej sprawdzic wydajnosc karty graficznej oprocz glxgears? Ok. juz wiem ze stery nie dzialaja ;P gdy chcialem wlaczyc efekty pulpitu wyskoczyl mi komunikat ze nie moge tego zrobic;P wiec jesli nie uda mi sie wymodzic nic ze sterami to bede musial zrezygnowac z nich datego zapytam od razu jak moge je odinstalowac i powrucic do poprzednich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Marzec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2009 Zastanawiam sie czy istnieje taka mozliwosc ze stery dzialaja poprawnie natomiast tylko polecenie typu glxinfo itp nie dzialaja? W przypadku Nvidii, dzieje się tak, gdy w /usr/lib/xorg znajdują się konfliktujące wersje libglx.so - może z Ati jest podobnie. W takim przypadku efektów też nie włączysz, ponieważ 3d nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Marzec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2009 Do filmow uzywaj smplayer i zmien sterownik wyjsciowy w ustawieniach video w zaleznosci od rodzaju filmu raz xv na typowe avi lub gl dla wmv On może woleć XINE chociażby z tego względu, że jako jedyne potrafi pokazać menu DVD (i niestety wszystkie nieszczęsne reklamy i napisy o zakazie kopiowania, które dość długo trwają...) Mplayer ma co prawda opcję dvdnav:// ale jest ona daleka od ideału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Marzec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2009 On może woleć XINE chociażby z tego względu, że jako jedyne potrafi pokazać menu DVD (i niestety wszystkie nieszczęsne reklamy i napisy o zakazie kopiowania, które dość długo trwają...) Mplayer ma co prawda opcję dvdnav:// ale jest ona daleka od ideału. Alez ja go nie zmuszam do uzywania xine chcialem jedynie pomoc bo mam podobny problem wiec chyba o to nie masz do mnie zalu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Marzec 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2009 Xine wole przedewszystkim dlatego ze jego silnik do obslugi dzwieku jest o niebo lepszy niz w mplayerze. Nie widze powodu opisywac co konkretnie mam na mysli ale krotko mowiac dzwiek w xine mi sie bardziej podoba. Niestety instalujac sterowniki do ATI pogorszylem sprawe bo nie mam teraz nawet akceleracji :/ wiec zeby wrocic do tematu z xine musze usunac stery z ATI i powrocic do poprzednich wiec pytanie jak to zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2009 Niestety instalujac sterowniki do ATI pogorszylem sprawe bo nie mam teraz nawet akceleracji :/a bez sterów miałeś?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi