Skocz do zawartości

Problem Kadu/gg2/jabber

bociektrn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Po ostatniej aktualizacji przestało mi działać Kadu...

[root@host-89-229-0-245 bociek]# kadu
KK </builddir/build/BUILD/kadu/kadu-core/config_file.cpp:33>    void XmlConfigFile::read()
KK </builddir/build/BUILD/kadu/kadu-core/config_file.cpp:56>    config file (/root/.kadu/kadu.conf.xml) not opened, looking for backup
error opening xml configuration file (No such file or directory), creating empty document
KK </builddir/build/BUILD/kadu/kadu-core/config_file.cpp:83>    void XmlConfigFile::read() end
Warning: Qt: Session management error: None of the authentication protocols specified are supported

backtrace: ('warning from Qt (above)')
======= BEGIN OF BACKTRACE =====
[0] kadu(_Z14printBacktraceRK7QString+0x57) [0x816e637]
[1] kadu(_Z20kaduQtMessageHandler9QtMsgTypePKc+0x171) [0x809e701]
[2] /usr/lib/libQtCore.so.4(_Z17qt_message_output9QtMsgTypePKc+0x35) [0x69a67f5]
[3] /usr/lib/libQtCore.so.4(_Z8qWarningPKcz+0x62) [0x69a6ac2]
[4] /usr/lib/libQtGui.so.4(_ZN15QSessionManagerC1EP12QApplicationR7QStringS3_+0x43e) [0x6d0e61e]
[5] /usr/lib/libQtGui.so.4(_ZN19QApplicationPrivate10initializeEv+0xa4) [0x6cacda4]
[6] /usr/lib/libQtGui.so.4(_ZN19QApplicationPrivate9constructEP9_XDisplaymm+0x61) [0x6cacec1]
[7] /usr/lib/libQtGui.so.4(_ZN12QApplicationC2ERiPPci+0x83) [0x6cadd93]
[8] kadu(main+0x6ae) [0x809ee3e]
[9] /lib/libc.so.6(__libc_start_main+0xe5) [0x4696e5]
[10] kadu [0x809e4f1]
======= END OF BACKTRACE  ======
cannot open '/root/.kadu/kadu.conf.xml.tmp': No such file or directory

Wywaliłem kadu (yum remove kadu) po czym na nowo zainstalowałem i problem się niestety powtarza. Stwierdziłem, że może na jabberze będzie inaczej lecz wyskakiwał mi za każdym razem komunikat, że ma tam jakieś problemy z wysłaniem/odebraniem wiadomości (używałem Gajim). Stwierdziłem, że spróbuje sobie GNU Gadu no ale...

[bociek@host-89-229-0-245 ~]$ gg2

** (process:2997): WARNING **: Unable to read configuration file for plugin aaway

** (process:2997): WARNING **: Unable to read configuration file for plugin jabber

** (process:2997): WARNING **: Unable to read configuration file for plugin 

** (process:2997): WARNING **: Unable to read config file for plugin sms

** (process:2997): WARNING **: Unable to read configuration file for plugin gadu-gadu

** (<unknown>:2997): WARNING **: Nie można odczytać pliku z konfiguracją wtyczki aktualizacji

** (<unknown>:2997): WARNING **: /usr/lib/gg2/libGUI_plugin.so is not a valid plugin file, load failed! /usr/lib/gg2/libGUI_plugin.so: undefined symbol: delete_aspell_dict_info_enumeration

** (<unknown>:2997): WARNING **: Nie można załadować wtyczki /usr/lib/gg2/libGUI_plugin.so

** (<unknown>:2997): WARNING **: Nie można odczytać pliku z kontaktami. Rezygnacja...

co to mogło by być? Troche głupio nie mieć komunikatora <_<

edit: sprawdziłem także Skype - nie odpala się w ogole. Co mogło się posypać i jak to ew. naprawić?

pozdrawiam

mi pomogło odpalenie na chwilę sesji KDE, aczkolwiek nie uznaje tego za rozwiązanie tematu to nawet po resecie całego kompa kadu i skype ruszają bez problemów (specjalnie przed chwilą sprawdzałem)

PS

w pierwszym logu odpalasz kadulca z prawami roota, czy przypadkiem pod prawami normalnego uzytkownika nie sypie Ci innym logiem ?? (mój wyglądał inaczej, aczkolwiek nie zapisałem go)

Grzebiąc głębiej w systemie odkryłem, że jeszcze kilka rzeczy prócz komunikatorów mi nie chodzi np. zmiana środowiska graficznego...

Po wklepaniu Kadu z poziomu user wyskoczyło mi:

[bociek@host-89-229-0-245 ~]$ kadu
KK </builddir/build/BUILD/kadu/kadu-core/config_file.cpp:33>    void XmlConfigFile::read()
KK </builddir/build/BUILD/kadu/kadu-core/config_file.cpp:46>    file /home/bociek/.kadu/kadu.conf.xml opened!
KK </builddir/build/BUILD/kadu/kadu-core/config_file.cpp:62>    xml configuration file loaded
KK </builddir/build/BUILD/kadu/kadu-core/config_file.cpp:83>    void XmlConfigFile::read() end
KK </builddir/build/BUILD/kadu/kadu-core/misc.cpp:193>    char* findMe(const char*, char*, int)
KK </builddir/build/BUILD/kadu/kadu-core/misc.cpp:150>    bool delinkify(char*, int): /usr/kerberos/bin/kadu
KK </builddir/build/BUILD/kadu/kadu-core/misc.cpp:150>    bool delinkify(char*, int): /usr/local/bin/kadu
KK </builddir/build/BUILD/kadu/kadu-core/misc.cpp:150>    bool delinkify(char*, int): /usr/bin/kadu
KK </builddir/build/BUILD/kadu/kadu-core/misc.cpp:157>    mode: 100755
KK </builddir/build/BUILD/kadu/kadu-core/misc.cpp:406>    /usr/bin/../share/kadu
KK </builddir/build/BUILD/kadu/kadu-core/main.cpp:230>    before creation of new KaduApplication
KK </builddir/build/BUILD/kadu/kadu-core/main.cpp:232>    after creation of new KaduApplication
KK </builddir/build/BUILD/kadu/kadu-core/misc.cpp:406>    /usr/bin/../share/kadu/translations/qt_pl
KK </builddir/build/BUILD/kadu/kadu-core/misc.cpp:406>    /usr/bin/../share/kadu/translations/kadu_pl
KK </builddir/build/BUILD/kadu/kadu-core/main_unix.cpp:198>    fcntl: Zasoby chwilowo niedostępne
KK </builddir/build/BUILD/kadu/kadu-core/main_unix.cpp:206>    l_type: 1, l_pid: 2855

Wczoraj wszystko śmigało normalnie

heh, właśnie mi uświadomiłeś że mi też nie działa :lol:

[Rozwiązanie] (u mnie działa)

1. zrób kopię ~/.kadu i usuń

2. uruchom kadu żeby "coś tam" zrobiło i wyłącz

3. wrzuć swój stary konfig na miejsce tak tak, bez żadnej zmiany - dziwne co? :blink:

hymm, ja tak zrobiłem, ale obstawiam że poprostu coś spartolili z update Qt, sprawdzę co ja tam wczoraj aktualizowałem.

w terminalu machnąłem yum remove kadu po czym yum install kadu i dalej nie śmiga. Poczekam do jutra może będzie jakaś paczka która to naprawi :) Generalnie nie działa mi też Skype, Gajim, Gnu Gadu i zmiana środowiska graficznego. Niby Pindgin chodzi mi normalnie lecz po prostu nie lubie go używać bo jakiś taki mało przyjazny jest... Zobaczymy jak będzie jutro :)

a ja wywalilem cały ten katalog .kadu zachowując jedynie historię, było ok, teraz po ponownym uruchomieniu komputera znowu nie dziala. Z ciekawośi sprawdzałem czy idzie z konta roota i z niego się włączyło - tylko proszę nie korzystać z gadu z konta roota, bo komputer wam wybuchnie :)

Podobnie jest (obok Kadu i Skype) z Amarokiem jak i Thunderbirdem tyle, że spod WINE <- laptop mojej dziewczyny. Za to u mnie wszystko działa. Różnica jest tylko taka, że mam Fedorę na 64-bit a "lapek" jest na 32-bit.

Nie czekając na naprawienie błędu przeinstalowałem na Fedore z KDE. ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...