Skocz do zawartości

Totalny Brak Stabilności Fedory 10

Theriel

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 33
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Kurde, z tymi rarami to idźcie sobie gdzieś indziej ;p. Ja tutaj dywaguję nad sprawami życia i śmierci, kolega zwierza się, że na Ubuntu musiał się przesiąść, a Wy mi tu o błędach CRC w archiwach :D

//P.S. Dzięki za wszystkie informacje - 1. Dobrze wiedzieć, że nie jestem sam 2. Szkoda, że nikt nie trafił na jakieś złote rozwiązanie, prócz tego qmic'owego...

• 2 weeks later...

Mam nadzieje, że temat nie umarł...

Z czasem dochodzę do pewnych wniosków, po usunięciu mozilla-flash plugin sytuacja znacznie ssię poprawiła. Byłem już przekonany, że pożegnałem się z utratą rensonsywności na stałe. - Niestety, sytuacja powtarza się.

Wysuwam więc śmiałą hipotezę, zawsze podczas crashu systemu włączony jest Firefox. Może to on jest przyczną problemów...

Sprawdzil bym w logach, jednakże nie wiem jakiego pliku szukać (/var/log ?

Tylko rozwiązanie nie jest tak proste. Pytanie brzmi: Co powinienem uczynić następnie -jeśli nawet zlokalizuje genezę problemów w Firefoxie.

Przeciez przyzwyczajony jestem do korzystania z tej przeglądarki, zarówno w domu (Windows) jak i w akademiku (Fedora).

Przejrzałem listę pluginów, nie jest ich dużo. Korzystam aktywnie tylko z czterech, sporadycznie używam jeszcze dwóch. Jenak jest to jednorazowe ich użycie (Password Exporter, Foxmark Bookmark Synchronizer)

Zakładki mógłbym przenieść jak sądzę bez problemu, szybkie wyszukiwanie... Nie wiem... Bez tego dałoby się żyć.

Pytanie czy Google Chrome jest już dostępna na (_linuxa_ ? Linuksa) ORT? - stabilna beta wchodzi w grę. Jednak czy obsługuje ona już dodatki?

- zaraz sam to sprawdzę, jednak posiadacie może empiryczną wiedzę.

Edit: Powiedzcie mi proszę, jak wyglada projekt Netscape Navigator. Przerwano projekt, ostatnia wersja pochodzi z lutego '08?

Pracuję z Fedorą 10 x86_64 na Nvidii 9600m gt . Problem identyczny, pomaga (nieco) wyłączenie efektów compiza (metacity jako window manager). Jednak i wtedy zdarząją się podobne "zawieszki" które jednak dają się odblokować (chwila stukania w Alt+Tab i wraca do normy ;] ). Wątpię by to była wina przeglądarki, zawiasy z działającym tłem i brakiem odpowiedzi na klikania myszy i klawiatury zdarzały się od momentu podwyższenia kernela z 2.6.27.5-xxxx... Licząc na łatkę ze strony RedHata do tej pory niczego się nie doczekałem, zwyczajnie pracuję bez efektów compiza (kernel 2.6.27.21). Nie pomaga również zastosowanie triczków sugerowanych na bugzilli: https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=488395 .

Komuś działa poprawnie compiz na 64-bitach z najnowszym kernelem?

Tak, tylko w moim przypadku problem z tym, że:

Pakiety *compiz* są dostępne, ale nie są zainstalowane

Za zwiechy odpowiedzialny jest źle napisany FF, bądź Linux kernel.

Edit: Dodam jeszcze, że system: Fedora 2.6.27.21-170.2.56.fc10.i686, 32 bit

Edit2: Przeglądam internet w poszukiwaniu bety Google Chrome, przeglądarka ta jak powszechnie wiadomo dopiero powstaje na platformę (_linuxa_ → Linuksa) ORT.

Pod poniższym adresem jest wersja do uruchomienia przez Crossover.

Frapujące: Winny jest jeden program czy całę jądro (_linuxa_ → Linuksa) ORT przyczyna utaty stabliności.

Frapujące: Winny jest jeden program czy całę jądro (_linuxa_ → Linuksa) ORT przyczyna utaty stabliności.
Jak Ci tak na tym zależy to może spróbuj ustawić sobie sterownik karty graficznej na vesa, zobaczysz czy dalej system się zawiesza. Jakoś nie mam zaufania do nowego sterownika intela.

Też czasem freezuje mi się cały system. NAjpierw myślałem, że to wina pulpitu 3D, ale po wyłączeniu compiza i rozszerzeń kompozytowych Metacity, dalej jest to samo.

Muzyka przestaje grać(zazwyczaj), klawiatura, mysz - to samo, co u przedpiszców. Mogę natomiast zalogować się przez ssh :D Przez kilka pierwszych chwil. Komputer to ThinkPad R61i. No i totalnie nie ma reguły. Zamraża się m.in. przy Firefoksie, flashu i tego typu, już wspomnianych czynnościach. Jednak kiedyś, po 33 dniach bezproblemowej pracy z obciążeniem CPU 100%, po restarcie Xów zamroził się na.... edytorze gedit.

Moim zdaniem to kernel, teraz pytanie: ile osób twierdzi, że to właśnie jego wina?

Od jakiegoś czasu dzieje się rzecz następująca: np: przeglądając strony, pisząc tekst etc. system zamraża się. Tzn., nie całkowicie: np. muzyka w tle jak leciała tak leci. Wygląda to jakby zamrażały się/zapychały/blokowały kontrolery klawiatury oraz myszki - klawiatura nie odpowiada, kursor nie rusza się. Czyli praktycznie nic nie można zrobić. Nie zaobserowałem żadnej prawidłowości kiedy to następuje: raz to się zdarzyło podczas scrollowania dokumentu w writerze - program się zawiesił, później klawiatura i myszka nie odpowiadała i nic nie można było zrobić. Czyli: konieczny twardy reset!!!!

NATOMIAST (co ciekawe) - naciśnięcie przycisku "power" automatycznie powoduje pop-up okienka zamknij/restartuj/wyloguj/etc. - to znaczy, że system bezproblemowo odpowiedział na sygnał power-button, automatycznie wyrzucił okno i zaczął odliczać (odliczanie widać na ekranie). Po tym wnioskuję, że system teoretycznie działa. Tylko że ja wciąż nic nie mogę zrobić (nawet anulować odliczania!).

Mam tak czasami, przy czym nie losowo (wystepuje czasem przy jednoczesnym wciskaniu caps locka i poruszaniu kursora touchpadem lub kilkukrotnym wylaczeniu i wlaczeniu touchpada przyciskiem). System normalnie funkcjonuje, tyle, ze traci kontakt z klawiatura i touchpadem, przez co niemozliwa jest kontrola systemu (poza operacjami wymagajacymi do uzycia klawiszy ACPI). Problemu nie rozwiazalem, ale mam sposob na twarde resety - podlaczam mysz pod USB, ktora zostaje wykryta i mam mozliwosc operacji mysza. Wtedy logout, login i dziala ;) Prawdopodobnie zmiana konsoli na inna i powrot do tej z X-ami takze by pomogla (da sie to zrobic mysza, czy tylko Ctrl + Alt + Fn?), gdy wylaczy mi sie sam touchpad ta metoda dziala.

Aha, laptop HP dv9690ev, Gnome 2.4, F10, 2.6.27.21-170.2.56.fc10

• 3 weeks later...

ja również miałem problemy z zawieszaniem systemu,tak jak i poprzednicy z początku podejrzewałem o to flasha,compiza lub firefoxa.Jednakże problemy ze zwiecha wystepowaly również zaraz po włączeniu systemu zanim (_wogóle_ → w ogóle) ORT uruchomiłem firefoxa.

Przeglądając logi zauważylem jedna prawidłowość: system zawsze wieszał sie po próbie odświeżenia IP przez NetworkManagera,lub też przy przypisywaniu klucza WPA personal.

Wyłączyłem wiec systemowego NetworkManagera i zainstalowałem WICD.

http://wicd.sourceforge.net/download.php

Jak na razie od dwóch dni bez żadnej zwiechy ;)

Jedyny minus takiego rozwiazania to konieczność ustawienia SeLinux jako Permissive

Na moim laptopie Toshiba (grafika intel) takie problemy wystepują zarówno na Gnome jak i KDE.

Ściągnąłem najnowsze Ubuntu i testowałem przez godzinkę, ale niestety w tym czasie 3 razy zawiesiłem system

więc raczej się nie przesiąde.

Przeklinam dzień kiedy mnie podkusiło przesiąść się z F8 na F10, jak bede zdesperowany to wrocę do F8 :)

Ściągnąłem najnowsze Ubuntu i testowałem przez godzinkę, ale niestety w tym czasie 3 razy zawiesiłem system więc raczej się nie przesiąde.

http://www.ubuntu.com/getubuntu/releasenot...raphics%20cards

https://wiki.ubuntu.com/X/Troubleshooting/IntelPerformance

https://wiki.ubuntu.com/X/UxaTesting

Na szczęście u mnie póki co nie freezuje, ale trzeba powiedzieć, że nadeszły ciężkie czasy dla posiadaczy kart intela :)