maxwell Napisano Kwiecień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2009 Aby połączyć się z siecią (przez kabel ethernet) zawsze musiałem zmieniać mac i zawsze (na każdej distro) robiłem to w ten sposób: sudo ifdown eth0 sudo ifconfig eth0 hw ether moj:adres:mac sudo ifup eth0 Niestety na fedorze 11 beta to nie działa gdyż: Urządzenie eth0 posiada adres MAC inny niż spodziewany, ignorowanie. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2009 NetworkManager czy network? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxwell Napisano Kwiecień 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2009 Aplet NetworkManager 0.7.0.99 Dodałem nowy interfejs sieciowy. I tam zmieniłem adres MAC ale nie da się zmienić w samym eth0 Raz działa raz nie - jak chce. W którym pliku się zmieniało na stałe adres MAC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Kwiecień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2009 Taki duży a za leniwy aby w goglach wpisać? http://www.google.pl/search?hl=pl&q=li...nux+change+mac+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxwell Napisano Kwiecień 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2009 Jak podałem na początku tematu wiem jak zmienia się adres mac - chodzi o to by zmienić go na stałe. I nie jestem leniwy - a jedynie zapytałem, sądząc że może rozwiązanie ma ktoś pod ręką. Problem jest że w ten sposób nie da się zmienić u mnie adres mac - gdybyś przeczytał pierwszy post - dowiedziałbyś się, że wyskakuje komunikat: Urządzenie eth0 posiada adres MAC inny niż spodziewany, ignorowanie. I nic nie zdziałasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Kwiecień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2009 /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 Tam zmień adres mac na odpowiedni Poza tym na pewno w googlach też to jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Kwiecień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2009 Jak powiedział qmic. Wpisz linię MAC=.... Jeśli zmieniasz wpis HWADDR=..., to efekt jest taki jak opowiadasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Listopad 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2009 To rozwiązanie działa: http://ilovefedora.blogspot.com/2009/02/ho...-in-fedora.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi