Skocz do zawartości

Zdalny Pulpit- Jak?

96th

Rekomendowane odpowiedzi

System -> Preferencje -> Internet i sieć -> Zdalny pulpit plus odblokowanie portów w iptables. Do Fedory podłączysz sie za pomocą np: vncviewer, vinagre.

Na Windowsowym zdalnym pulpicie nie masz co polegać wiec możesz sobie ten krok odpuścić.

M.

Miało być chyba gnome-rdp?

[root@F10 ~]# yum search "remote desktop"
Wczytane wtyczki: allowdowngrade, priorities
rpmfusion-nonfree-updates                                | 2.2 kB     00:00     
fedora                                                   | 2.8 kB     00:00     
rpmfusion-free-updates                                   | 2.2 kB     00:00     
rpmfusion-free                                           | 2.7 kB     00:00     
updates                                                  | 2.3 kB     00:00     
rpmfusion-nonfree                                        | 2.7 kB     00:00     
=========================== Matched: remote desktop ============================
gnome-rdp.x86_64 : Remote Desktop Protocol client for the GNOME desktop
                 : environment
ldm.x86_64 : LTSP Display Manager
rdesktop.x86_64 : Klient X Window zdalnego pulpitu dla serwera terminala okien
vino.x86_64 : System zdalnego pulpitu GNOME.

Pobrało się, wszystko ustawiłem, tylko skąd mam pobrać xtightvncviewer? Próbowałem zainstalować tightvnc, ale nie mogę ani przez ./configure, make, make install ani sh ./install.sh.

jest wiele sposobów na to

zastanów się najpierw co jest ci potrzebne:

- zdalny dostęp do terminala (shella - czarnego ekranu - tryb tekstowy) - najłatwiej sshd

- zdalny dostęp do terminala z możliwością odpalenia programów w trybie graficznym - sshd z opcją X-forwardowania

- zdalny dostęp do pełnego środowiska X - np. vnc - najtrudniejsze do zrobienia

3-cia opcje tez mozna zrobic na conajmniej 2 sposoby

- wspoldzielony 1 ekran miedzy lokalnym a zdalnym użytkownikiem - oznacza taka sytuacje: w pracy masz serer logujesz sie na nim odpalasz jakas aplikacje w X-ach, z domu sie logujesz i kontynujesz prace

- nie dzielone - oznacza ze nie ma mozliwosci kontynuowania pracy - wylogowanie oznacza zamkniecie sesji X (aplikacje sa zamykane)

Arabski: Nie znalazło.

ysio: Potrzebuje normalnie zarządzać komputerem. W sumie to tylko nautilus, i może aktualizacje zainstalować.

Jak się próbóje połączyć innymi klientami to jak jest błąd to okienko się nazywa "VNC Viewer: bla bla".

Arabski: Nie znalazło.

ysio: Potrzebuje normalnie zarządzać komputerem. W sumie to tylko nautilus, i może aktualizacje zainstalować.

Jak się próbóje połączyć innymi klientami to jak jest błąd to okienko się nazywa "VNC Viewer: bla bla".

Jeżeli chodzi tylko o wybrane aplikacje, a nie o desktop, to najprostsze i najbezpieczniejsze jest połączenie ssh z opcją -X. O czym pisali przedmówcy.

Swoją drogą, do zdalnego zarządzania serwerem lepiej nauczyć się komend tekstowych. W szczególności na roota bym się nie logował ani przez vnc, ani przez konsolę dostępną w sesji vnc.

(i ortografii warto by się poduczyć)

Multics: Nie o to mi chodziło, chodziło mi o pokazanie że VNC Viewer jest zainstalowany.

jjj: Poczytam o tym jutro, dzięki. Mieszkam w UK dwa lata i Polskiego prawie nie używam.