Skocz do zawartości

Nowe Programy Do Kart Telewizyjnych

DAREK WL.

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie znae programy do kart telewizyjnych takie jak ; TVTIME , KDETV pochodzą z 2006 r .

Inne takie jak np XAWTV, MOTV są jeszcze bardziej archaiczne .

Jakie są dostępne w repozytoriach aktywnie , na bierząco rozwijane przez developerów programy do kart TV :?:

Dzięki za porady :rolleyes:

Ogolnie, nawet w mplayerze da sie TV oglądać :-)
U mnie dokładnie na tym się skończyło. Dopisałem sobie prosty skrypcik z wykorzystaniem kdialog, żeby mieć klikane :P menu programów i ślicznie śmiga. W jakiejś luźniejszej chwili będę jeszce musiał ze sterowaniem pilotem powalczyć.

U mnie dokładnie na tym się skończyło. Dopisałem sobie prosty skrypcik z wykorzystaniem kdialog, żeby mieć klikane :P menu programów i ślicznie śmiga. W jakiejś luźniejszej chwili będę jeszce musiał ze sterowaniem pilotem powalczyć.

oooo a podzielisz się ? ;)

oooo a podzielisz się ? ;)
A to nic wymyślnego. No i w skrypcie mam na sztywno wpisaną listę kanałów dla warszawskiej kablówki Aster. Ale jeśli chcesz jako przykład do przeróbki, to wieczorem wrzucę tutaj z jakimś krótkim opisem.

[EDIT]

Zgodnie z obietnicą wrzucam skrypt. Do jego uruchomienia potrzeba zainstalować kdialog.

Nie jest to szczyt wyrafinowania, ale działa (u mnie :rolleyes: )

#!/bin/bash

runtest=`ps -ef | grep $0 | grep -v grep | wc -l`

if [ $runtest != 2 ]; then
       echo "koniec"
       exit 1
fi

odp=1
# odp jest puste gdy wciśnięto "Anuluj"
while [ ${odp} != '' ]
do
odp=$(kdialog --menu "menu programów" R8 01.TVP1 
R9  	02.TVP2 
SR2 	03.TVN 
R7 		04.Polsat 
S25  	05.Kino_Polska 
SR11  	06.Ale_Kino! 
SR11 -aspect 1.777 07.Ale_Kino_16-9
) 

if [ -z ${odp} ]
then 
killall mplayer 2>/dev/null; exit 0  
else
killall mplayer ; sleep 1 ; mplayer tv://${odp} &
fi
done

Kilka słów wyjaśnienia:

1. Parametry listy są podawane w jednej linii lub tak jak u mnie w kilku, ale należy odwołać tzw. powrót karetki poprzedzając wciśnięcie <enter> backslashem "".
  2. Przykład: "R9 02.TVP2 " zwróci łańcuch "R9" a na liście w okienku wyświetli się "02.TVP2"
  3. Drugi przykład: "SR11 -aspect 1.777 07.Ale_Kino_16-9". zwrócony zostanie łańcuch "SR11 -aspect 1.777" co oznacza, że polecenie będzie wyglądało tak:
    mplayer tv://SR11 -aspect 1.777

uruchom program na kanale SR11 w proporcjach 16:9.

4. "sleep 1" - to wyłącznie chwila zwłoki, żeby killall zdążył zabić wszystkie mplayery w systemie. Stąd stał ok.1-sekundowa zwłoka pomiedzy przełączeniami kanałów. Może ktoś będzie chciał zrobić to bardziej elegancko, to niech się pochwali.
  5. Ogólna zasada najpierw kanał (jego kod) potem "biały znak" (spacja, tab) potem łańcuch, który wyświetli się w okienku dialogowym (bez przecinków, spacji, dwukropków itp znaków specjalnych)

P.S.Oczywiście oferta Aster jest bogatsza, ale nie widzialem sensu wrzucania > 50 kanałów włącznie z tele-zakupami, TV Romantica itp bzdetami :)

Edytowane przez WalDo

• 1 year later...