Skocz do zawartości

Program Do Monitorownia Transferu

maxwell

Rekomendowane odpowiedzi

Naszukałem się i nainstalowałem różnych programów z sieci (żaden nie działa), nie mogę zainstalować umtsmon i paru innych.

Potrzebuję działający pod fedorką program (paczkę rpm) który monitoruje mi sieć/transfer tak abym mógł mieć kontrolę nad swoim miesięcznym transferem, chodzi mi o program graficzny.

Przeszukałem internet w poszukiwaniu odpowiednika du-meter pod linuksa, poznajdywałem sporo programów - które albo w ogóle nie działają, albo robią co innego niż trzeba.

Nie ma takiego programu pod linuksa, który by przedstawiał np. ile w danym miesiącu naściągałem danych (potrzebne mi to bo mam internet z play).

Fajnie gdyby to był program graficzny lub konsolowy ale ta druga opcja musiała by być łatwa w obsłudze.

Jeżeli ktoś z Was potrafi takie cudo napisać, będę pod wrażeniem. !!

Ja to widzę tak:

- reguła iptables zliczająca dane

- skrypt przetwarzający te dane (odpalanie z crona co 10 minut, sprawdzanie czy jest odpowiedni interfejs (ppp), zliczanie danych), ew. wersja2: jako usługa systemowa, podczas uruchamiania systemu włacza regułę iptables, podczas zamykania zapisuje dane do pliku, tylko muszę sobie przypomnieć czy iptables potrafi tworzyć reguły dla nieistniejących interfejsów, ale to już jutro, ew. coś się wymyśli :)

- wizualizacja za pomocą screenlets albo gdesklets

Jakieś obiekcje lub propozycje?

Po co iptables, skoro wszystko jest w systemie.

Gdzie?

Interfejsy ppp mogą być tworzone i usuwane, przez co ifconfig się nie nadaje, z kolei pppstats chyba też jest resetowane przy połączeniu

root@dream32:/proc/net# cat /proc/net/dev
Inter-|   Receive                                                |  Transmit
face |bytes    packets errs drop fifo frame compressed multicast|bytes    packets errs drop fifo colls carrier compressed
    lo:       0       0    0    0    0     0          0         0        0       0    0    0    0     0       0          0
  eth0: 1073140    1929    0    0    1     0          0         0   410573    1811    0    0    0     0       0          0
root@dream32:/proc/net#

No fakt, zapomniałem o tym, ale zresztą znalazłem co trzeba:

Monitorowanie miesięczne ilości ściągniętych / wysłanych danych

http://www.gnome-look.org/content/show.php...t?content=64719

Natomiast iptables mi było potrzebne aby zliczało dane w całości, bo te co podałeś są resetowane przy połączeniu (podobnie jak wynik ifconfig)

Nie ma takiego programu pod linuksa, który by przedstawiał np. ile w danym miesiącu naściągałem danych (potrzebne mi to bo mam internet z play).
Takie statystyki to pokazuje nawet gkrellm (graficzny, bardzo łatwy w obsłudze) wystarczy, że klikniesz w taki mały kwadracik (prawy dolny róg), który się pojawi po najechaniu kursorem na wykres danego interfejsu i pokaże się okienko z transferem dziennym, tygodniowym i miesięcznym. Po za tym MRTG, ale ten już jest bardziej skoplikowany w konfiguracji, kiedyś próbowałem, ale mi nie wyszło.

Hmm ale ten program chyba musi być włączany z systemem bo pokazuje mi 100 kb że ściągnąłem a ściągnąłem prawie 1 gb w tym miesiącu. To chyba musiałoby startować z systemem by działało.

edit:

w dodatku po restarcie zeruje statystyki - nawet te miesięczne, nie wiem też jak go dopisać do autostartu (rozwiązania z google nie zadziałały)

Gkrellm? No tak chyba musi być włączony, ale on mało pamięci zajmuje i ma fajne opcje (temp procesora, dysku, transfer dysku itp.). U mnie zapamiętuje statystyki przed zamknięciem i potem je przywraca. Jak chcesz, żeby uruchamiał się razem z systemem (tzn. z gnome) to dodaj go do "Startup Programs" w gnome-session-properties .

• 9 months later...

No to jest ładny wykresik gkrellm

A w konsoli można zastosować z powodzeniem iptraf a przecież zwyczajny ifconfig też wskazuje ilość pakietół wysłanych/odebranych wraz z ewentualnymi błędami.

No to jest ładny wykresik gkrellm

A w konsoli można zastosować z powodzeniem iptraf a przecież zwyczajny ifconfig też wskazuje ilość pakietół wysłanych/odebranych wraz z ewentualnymi błędami.

Rysiu data, data nawiasem to dziekuję bardzo polegać na ifconfig. Raz ze ma ograniczenie (jak to ktoś napisal po ilus gb sie resetuje) a poza tym jak wylaczysz kompa to koniec (czyli co karteczka w rękę)