Skocz do zawartości

Fedora 10 - Nie Bierze Pod Uwagę Dns.

adam_993

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Fedorę 10. Sprawia ona problemy z Network Managerem. Mianowicie, włączam Firefoksa. Firefoks melduje "ustalanie adresu serwera...". Trwa to 30 sekund, w końcu łapie i już mogę surfować, ale tylko w obrębie domeny www.onet.pl (poczta.onet.pl już nie działa).

Posiadam ruter DIR-100, w statusie mam pokazane używane DNS. Ale nie reaguje na nie. Ubuntu w konfiguracji pokazywało główny DNS 192.168.0.1. To też adres rutera. Co zrobić, by naprawić?

Ja ci doradze tak ; w pliku /etc/resolv.conf ustaw wpis ;

nameserver numer IP routera np u mnie jest 192.168.1.100 u ciebie moze byc iny .

Nastepnie w oknie przeglądarki otwórz panel konfiguracyjny routera wpisując w polu adresowym jego IP

Teraz w ustawieniach routera znajdz opcję 'serwery DNS i wpisz w odpowiednie pola optymalne dla ciebie liczby

I jeszcze jedna możliwość o ile korzystasz z DHCP:

System->Administracja->Sieć, edytuj swoją kartę sieciową i przy Ustawieniach DHCP odznacz opcję "Automatycznie pobierz informacje o DNS od dostawcy". Następnie przejdź do:

System->Preferencje->Internet i sieć->Połączenia sieciowe, wybierz swoje połączenie i na zakładce Ustawienia IPv4 wybierz opcję "Automatycznie (DHCP), tylko adresy" w polu Serwery DNS wpisz wcześniej podane adresy oddzielone przecinkiem (208.67.222.222, 208.67.220.220).

Spróbuj wg. tego opisu mi pomogło http://www.fedorafaq.org/#dns-slow

Mi też, ale tylko na chwilę. NM z rawhide nie naprawia problemu. To musi być inna aktualizacja, gdyż ten problem pojawia się po całkowitej aktualizacji systemu.

Dobra, jest jeszcze jedna możliwość. Nazwanie peceta "localhost.localdomain"

Ruter poprawnie wykrywa nazwę komputera, ale tylko w Ubuntu. W fedorze jako "no name". Spróbuję później...

Edit: Uwaga! Teraz już naprawdę działa. Wystarczyło utworzyć geditem plik "hostname" w /etc i wpissać nazwę komputera w sieci. Dla mnie to "adam-desktop". Ruter wykrywa poprawnie nazwę a sam Internet działa!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...