adam_993 Napisano Kwiecień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2009 Mam Fedorę 10. Sprawia ona problemy z Network Managerem. Mianowicie, włączam Firefoksa. Firefoks melduje "ustalanie adresu serwera...". Trwa to 30 sekund, w końcu łapie i już mogę surfować, ale tylko w obrębie domeny www.onet.pl (poczta.onet.pl już nie działa). Posiadam ruter DIR-100, w statusie mam pokazane używane DNS. Ale nie reaguje na nie. Ubuntu w konfiguracji pokazywało główny DNS 192.168.0.1. To też adres rutera. Co zrobić, by naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Kwiecień 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2009 Ja ci doradze tak ; w pliku /etc/resolv.conf ustaw wpis ; nameserver numer IP routera np u mnie jest 192.168.1.100 u ciebie moze byc iny . Nastepnie w oknie przeglądarki otwórz panel konfiguracyjny routera wpisując w polu adresowym jego IP Teraz w ustawieniach routera znajdz opcję 'serwery DNS i wpisz w odpowiednie pola optymalne dla ciebie liczby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_993 Napisano Kwiecień 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2009 W porządku, na fedorafaq znalazłem pomoc. Wszystko jest w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2009 W porządku, na fedorafaq znalazłem pomoc.Podziel się wiedzą. Może się kiedyś przydać innym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_993 Napisano Kwiecień 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2009 Niestety, problem nadal istnieje, a nie działa żadna konfiguracja. Błąd jest znany, ale nie naprawiony. Ubuntu 9.04 ma Network Managera 0.7..0.100 a Fedora 0.7.0.99. Teoretycznie DNS to ruter. Ruter przekierowuje do serwerów DNS. I co tu robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Kwiecień 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2009 a może w ten sposób: su - gedit /etc/resolv.conf wstawiasz tam: nameserver 208.67.222.222 nameserver 208.67.220.220 i na koniec chattr +i /etc/resolv.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2009 Jeśli to kwestia tylko NM, to yum update NetworkManager --enablerepo=updates-testing W testowym repo jest już wersja 0.7.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Kwiecień 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2009 I jeszcze jedna możliwość o ile korzystasz z DHCP: System->Administracja->Sieć, edytuj swoją kartę sieciową i przy Ustawieniach DHCP odznacz opcję "Automatycznie pobierz informacje o DNS od dostawcy". Następnie przejdź do: System->Preferencje->Internet i sieć->Połączenia sieciowe, wybierz swoje połączenie i na zakładce Ustawienia IPv4 wybierz opcję "Automatycznie (DHCP), tylko adresy" w polu Serwery DNS wpisz wcześniej podane adresy oddzielone przecinkiem (208.67.222.222, 208.67.220.220). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greeg Napisano Kwiecień 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2009 Spróbuj wg. tego opisu mi pomogło http://www.fedorafaq.org/#dns-slow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_993 Napisano Kwiecień 25, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2009 Spróbuj wg. tego opisu mi pomogło http://www.fedorafaq.org/#dns-slow Mi też, ale tylko na chwilę. NM z rawhide nie naprawia problemu. To musi być inna aktualizacja, gdyż ten problem pojawia się po całkowitej aktualizacji systemu. Dobra, jest jeszcze jedna możliwość. Nazwanie peceta "localhost.localdomain" Ruter poprawnie wykrywa nazwę komputera, ale tylko w Ubuntu. W fedorze jako "no name". Spróbuję później... Edit: Uwaga! Teraz już naprawdę działa. Wystarczyło utworzyć geditem plik "hostname" w /etc i wpissać nazwę komputera w sieci. Dla mnie to "adam-desktop". Ruter wykrywa poprawnie nazwę a sam Internet działa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi