Skocz do zawartości

Instalacja Samby

koloolo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Postanowiłem zainstalować sambe :) Znalazłem poradnik który wszystko ładnie opisuje krok po kroku, ale utknąłem na początku z pewnie błahym problemem.

Otóż po wydaniu komendy make, przyszła pora na make install, i wyskakuje mi taki komunikat:

"fedora source]$ make install

Using FLAGS = -O -O -D_SAMBA_BUILD_=3 -I/home/stavros/samba-3.3.3/source/popt -I/home/stavros/samba-3.3.3/source/iniparser/src -Iinclude -I./include -I. -I. -I./lib/replace -I./lib/talloc -I./lib/tdb/include -I./libaddns -I./librpc -DHAVE_CONFIG_H -D_LARGEFILE64_SOURCE -D_FILE_OFFSET_BITS=64 -D_GNU_SOURCE -Iinclude -I./include -I. -I. -I./lib/replace -I./lib/talloc -I./lib/tdb/include -I./libaddns -I./librpc -I./popt -I/include -I/home/stavros/samba-3.3.3/source/lib -D_SAMBA_BUILD_=3

PICFLAG = -fPIC

LIBS = -lcrypt -lresolv -lresolv -lnsl -ldl

LDFLAGS = -pie -Wl,-z,relro -L./bin

DYNEXP = -Wl,--export-dynamic

LDSHFLAGS = -shared -Wl,-Bsymbolic -Wl,-z,relro -L./bin

SHLIBEXT = so

SONAMEFLAG = -Wl,-soname=

mkdir: nie można utworzyć katalogu `///usr/local/samba': Brak dostępu

Failed to make directory ///usr/local/samba

make: *** [installdirs] Błąd 1

Pomożecie? :)

Dlaczego nie przez yum?

Ćwiczę sobie instalacje z palca :) Nie których programów inaczej nie da się zainstalować, wiec korzystam z okazji coby nabrać wprawy.

Dziękuje za poradnik, trochę podobny do tego co już mam :P instalacja zakończona sukcesem umknęła mi tajemna komenda su - :D

Jeszcze tylko połączyć się z Vistą... ale o tym już tematy widziałem, jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

Ćwiczę sobie instalacje z palca :) Nie których programów inaczej nie da się zainstalować, wiec korzystam z okazji coby nabrać wprawy.

Szczerze powiem: głupota. Ćwicz na tych których nie ma w repo. Mało to takich jest? Instalując z repo masz automatycznie załatwione zależności i aktualizacje. Ale rób jak chcesz.

Jeszcze tylko połączyć się z Vistą...
Jeśli chcesz tylko udostępnić jakiś zasób to na dobry początek możesz skorzystać z system-config-samba. Nie wiem jak to jest w Viście, ale pod Xp otoczenie sieciowe potrafi się zamyślić na dłuższą chwilę, o wiele szybciej (przy najmniej u mnie) jest dać cd \\komputer.linux w Total Commanderze.