greeg Napisano Maj 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2009 Czy to prawda że Google Earth 5. .... nie wyświetla polskich znaków(ą,ć,ź.....)? Sprawdziłem Używam Fedore 11 oraz środowiska graficznego gnome, a tutaj piszą że nie - http://www.ubucentrum.net/2009/03/instalac...ubuntu-810.html Wiem morsik o co chcę zapytać oraz gdzie zadaję pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2009 http://rtfm.killfile.pl/ Czyli na szybko: Sprawdź, a się przekonasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2009 @greeg - jeśli dobrze widzę, to pod przytoczonym przez Ciebie adresem piszą o Ubuntu. Uwaga morsika jak najbardziej na miejscu - sprawdź, tak będzie najszybciej. [EDIT] Z ciekawości zainstalowałem (chociaż jakoś nie widzę przewagi nad tym przeglądarkowym) i zapewniam, że wszystkie polskie litery (Kędzierzyn-Koźle, Świnoujscie, Chełm itp) są poprawnie wyświetlane. Cała operacja ze ściagnięciem, zainstalowaniem i sprawdzeniem trwała ze 20 minut. znacznie mniej niż upłynęło od wczoraj od 20:33 kiedy to napisałeś posta. Więcej samodzielności i odwagi w eksperymentowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greeg Napisano Maj 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2009 Jest rozwiązanie pomimo że pochodzi z Ubuntu( http://forum.ubucentrum.net/thread-481.html ) działa mianowicie: cd /opt/google-earth # folder GoogleEarth sudo mkdir libbak sudo mv libQt* libbak sudo ln -s /usr/lib/libQt3Support.so.4 ./ sudo ln -s /usr/lib/libQtCore.so.4 ./ sudo ln -s /usr/lib/libQtGui.so.4 ./ sudo ln -s /usr/lib/libQtNetwork.so.4 ./ sudo ln -s /usr/lib/libQtSql.so.4 ./ sudo ln -s /usr/lib/libQtXml.so.4 ./ "chociaż jakoś nie widzę przewagi nad tym przeglądarkowym?" - http://earth-api-samples.googlecode.com/sv...tive/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pniowek Napisano Wrzesień 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2009 zainstalowałem wedle poradnika f11 czyli potrzebne biblioteki 32bitowe i aplikacje niestety GE nie uruchamia się w konsoli krzyczy: ./googleearth-bin: error while loading shared libraries: ./librender.so: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied a po uruchomieniu z meni nic nie uruchamia się /var/log/messages zawiera: Sep 12 21:57:42 pniowek setroubleshoot: SELinux is preventing googleearth-bin from loading /opt/google-earth/librender.so which requires text relocation. For complete SELinux messages. run sealert -l aad4dff4-1359-48b8-8714-355ace14ad20 alert SELinux wyświetla komunikat gdzie podaje rozwiązanie problemu, wykonałęm więc: chcon -t textrel_shlib_t '/opt/google-earth/libminizip.so' semanage fcontext -a -t textrel_shlib_t '/opt/google-earth/libminizip.so' niestety bez rezultatów znalazłem sugestie gdzie należałoby zainstalować coś w rodzaju "xorg-x11-drv-nvidia-libs.i586", zakładam że mając kartę ati zmieniam nvidia na ati jednak w repozytorium nie znalazłem takiej paczki dla systemu 32bitowego w ogóle nie wiem czy to rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2009 Zacznijmy od tego: ... znalazłem sugestie gdzie należałoby zainstalować coś w rodzaju "xorg-x11-drv-nvidia-libs.i586", zakładam że mając kartę ati zmieniam nvidia na ati jednak w repozytorium nie znalazłem takiej paczki dla systemu 32bitowego w ogóle nie wiem czy to rozwiązanie To nie jest rozwiazanie... A przechodzac do rzeczy Sep 12 21:57:42 pniowek setroubleshoot: SELinux is preventing googleearth-bin from loading /opt/google-earth/librender.so which requires text relocation. For complete SELinux messages. run sealert -l aad4dff4-1359-48b8-8714-355ace14ad20 alert SELinux wyświetla komunikat gdzie podaje rozwiązanie problemu, wykonałęm więc: chcon -t textrel_shlib_t '/opt/google-earth/libminizip.so' semanage fcontext -a -t textrel_shlib_t '/opt/google-earth/libminizip.so' niestety bez rezultatów to gdybys tak zmienil kontekst dla /opt/google-earth/librender.so zamiast dla /opt/google-earth/libminizip.so - tez nie zadziala?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pniowek Napisano Wrzesień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2009 mogę powiedzieć że to pomogło coś ruszyć bo po sugerowanej zamianie nazwy pliku pojawił się kolejny komunikat SElinux więc wydałem kolejne polecenie chcon -t textrel_shlib_t '/opt/google-earth/lib*coś*.so' potem googleearth to znowu poruszyło SELinux i znowu wykonałem polecenie i tak kilka razy aż pojawiła się bitmapa powitalna i system skamieniał ani go ruszyć ? ? po wyłączeniu i włączeniu sprawdziłem ile /opt/googl-earth zawiera plików typu lib*.so i jest ich sporo więc czy dla każdego z osobna wydać taką komendę: " chcon -t textrel_shlib_t '/opt/google-earth/lib*coś*.so' " a jeśli tak czy jest jedna komenda aby to uczynic dla wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Styczeń 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2010 I znowu użytkownicy linuksa dostali niespodziankę od Googla. Zainstalowałem dzisiaj GoogleEarth w wersji 5.1.3353.1731 i okazuje się, że przy próbie uruchomienia pojawia się komunikat: [Artur@Amos-home google-earth]$ ./googleearth ./googleearth-bin: ./libstdc++.so.6: version `GLIBCXX_3.4.9' not found (required by ./libgoogleearth_lib.so) ./googleearth-bin: ./libstdc++.so.6: version `GLIBCXX_3.4.9' not found (required by ./libbase.so) W katalogu google-earth oczywiście libstdc++.so.6 jest, ale jakoś nie chce go użyć. Zaś na systemowym, owszem, uruchamia się, ale zamiast zdjęć ziemi jest tylko biała kula. O taka: I co teraz zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi