Skocz do zawartości

Google Earth

greeg

Rekomendowane odpowiedzi

@greeg - jeśli dobrze widzę, to pod przytoczonym przez Ciebie adresem piszą o Ubuntu.

Uwaga morsika jak najbardziej na miejscu - sprawdź, tak będzie najszybciej.

[EDIT]

Z ciekawości zainstalowałem (chociaż jakoś nie widzę przewagi nad tym przeglądarkowym) i zapewniam, że wszystkie polskie litery (Kędzierzyn-Koźle, Świnoujscie, Chełm itp) są poprawnie wyświetlane.

Cała operacja ze ściagnięciem, zainstalowaniem i sprawdzeniem trwała ze 20 minut. znacznie mniej niż upłynęło od wczoraj od 20:33 kiedy to napisałeś posta. Więcej samodzielności i odwagi w eksperymentowaniu ;)

Jest rozwiązanie pomimo że pochodzi z Ubuntu( http://forum.ubucentrum.net/thread-481.html ) działa mianowicie:

cd /opt/google-earth # folder GoogleEarth

sudo mkdir libbak

sudo mv libQt* libbak

sudo ln -s /usr/lib/libQt3Support.so.4 ./

sudo ln -s /usr/lib/libQtCore.so.4 ./

sudo ln -s /usr/lib/libQtGui.so.4 ./

sudo ln -s /usr/lib/libQtNetwork.so.4 ./

sudo ln -s /usr/lib/libQtSql.so.4 ./

sudo ln -s /usr/lib/libQtXml.so.4 ./

"chociaż jakoś nie widzę przewagi nad tym przeglądarkowym?" - http://earth-api-samples.googlecode.com/sv...tive/index.html

• 4 months later...

zainstalowałem wedle poradnika f11

czyli potrzebne biblioteki 32bitowe i aplikacje

niestety GE nie uruchamia się

w konsoli krzyczy:

./googleearth-bin: error while loading shared libraries: ./librender.so: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied

a po uruchomieniu z meni nic nie uruchamia się

/var/log/messages zawiera:

Sep 12 21:57:42 pniowek setroubleshoot: SELinux is preventing googleearth-bin from loading /opt/google-earth/librender.so which requires text relocation. For complete SELinux messages. run sealert -l aad4dff4-1359-48b8-8714-355ace14ad20

alert SELinux wyświetla komunikat gdzie podaje rozwiązanie problemu, wykonałęm więc:

chcon -t textrel_shlib_t '/opt/google-earth/libminizip.so'
semanage fcontext -a -t textrel_shlib_t '/opt/google-earth/libminizip.so'

niestety bez rezultatów

znalazłem sugestie gdzie należałoby zainstalować coś w rodzaju "xorg-x11-drv-nvidia-libs.i586",

zakładam że mając kartę ati zmieniam nvidia na ati jednak w repozytorium nie znalazłem takiej paczki dla systemu 32bitowego

w ogóle nie wiem czy to rozwiązanie

Zacznijmy od tego:

... znalazłem sugestie gdzie należałoby zainstalować coś w rodzaju "xorg-x11-drv-nvidia-libs.i586",

zakładam że mając kartę ati zmieniam nvidia na ati jednak w repozytorium nie znalazłem takiej paczki dla systemu 32bitowego

w ogóle nie wiem czy to rozwiązanie

To nie jest rozwiazanie...

A przechodzac do rzeczy

Sep 12 21:57:42 pniowek setroubleshoot: SELinux is preventing googleearth-bin from loading /opt/google-earth/librender.so which requires text relocation. For complete SELinux messages. run sealert -l aad4dff4-1359-48b8-8714-355ace14ad20

alert SELinux wyświetla komunikat gdzie podaje rozwiązanie problemu, wykonałęm więc:

chcon -t textrel_shlib_t '/opt/google-earth/libminizip.so'
semanage fcontext -a -t textrel_shlib_t '/opt/google-earth/libminizip.so'

niestety bez rezultatów

to gdybys tak zmienil kontekst dla /opt/google-earth/librender.so zamiast dla /opt/google-earth/libminizip.so - tez nie zadziala??

mogę powiedzieć że to pomogło coś ruszyć

bo po sugerowanej zamianie nazwy pliku

pojawił się kolejny komunikat SElinux

więc wydałem kolejne polecenie

chcon -t textrel_shlib_t '/opt/google-earth/lib*coś*.so'

potem googleearth

to znowu poruszyło SELinux i znowu wykonałem polecenie i tak kilka razy

aż pojawiła się bitmapa powitalna i system skamieniał ani go ruszyć ? ?

po wyłączeniu i włączeniu sprawdziłem ile /opt/googl-earth zawiera plików typu lib*.so

i jest ich sporo więc czy dla każdego z osobna wydać taką komendę:

" chcon -t textrel_shlib_t '/opt/google-earth/lib*coś*.so' "

a jeśli tak czy jest jedna komenda aby to uczynic dla wszystkich

• 4 months later...

I znowu użytkownicy linuksa dostali niespodziankę od Googla.

Zainstalowałem dzisiaj GoogleEarth w wersji 5.1.3353.1731 i okazuje się, że przy próbie uruchomienia pojawia się komunikat:

[Artur@Amos-home google-earth]$ ./googleearth
./googleearth-bin: ./libstdc++.so.6: version `GLIBCXX_3.4.9' not found (required by ./libgoogleearth_lib.so)
./googleearth-bin: ./libstdc++.so.6: version `GLIBCXX_3.4.9' not found (required by ./libbase.so)

W katalogu google-earth oczywiście libstdc++.so.6 jest, ale jakoś nie chce go użyć. Zaś na systemowym, owszem, uruchamia się, ale zamiast zdjęć ziemi jest tylko biała kula. O taka:

goeazrzut.png

I co teraz zrobić?