Nifir Napisano Maj 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2009 Mam dziwny problem ze ściąganiem plików przez Deluge/Transmision (tylko te programy jak na razie testowałem. Mianowicie średni transfer mam średnio 30kb/s, kiedy na windzie zazwyczaj wali na maksa czyli 130. Wiem, że to zależy od seedów itd. Ale ta sytuacja mi się utrzymuje od kilku miechów i już nie daje mi spać po nocach. Co może być przyczyną takiego mulenia przy ściąganiu? Jako ciekawostkę powiem, że często się zdarza, że przez dłuższy czas wysyłam pliki z prędkością ponad 50kb/s (maks to 30...) i nie są to pojedyncze skoki transferu, tylko potrafi się utrzymywać taki po kilka godzin. To chyba nie są normalne objawy. Co jest grane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2009 W opcjach jest ograniczanie łącza dla torrentów... Sprawadź czy przypadkiem nie właczyłeś go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Maj 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2009 Porównaj ilość jednoczesnych połączeń z obu systemów. Testowałeś na tych samych torrentach? Legalnych chociaż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Maj 8, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2009 Jasne, że testowałem i nie mam ograniczonego transferu. Legalność ściąganych danych to kwestia względna i chyba nie robi tu różnicy. Zastanawiam się, czy nie jest to wina zapory internetowej, ale nie chciałem w niej niczego pomieszać. Miałem tak z sambą. Jak łączyłem się przez sieć z drugim kompem przez sambę, to bardzo długo się ładowało, a jak dodałem ją do zaufanych połaczeń, to znacznie przyśpieszyło. Choć specjalnie nie uśmiecha mi się wyłączania firewalla by szybciej ściągały się gołe d*py. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2009 Zastanawiam się, czy nie jest to wina zapory internetowej, ale nie chciałem w niej niczego pomieszaćNo oczywiście. Musisz otworzyć port z którego korzysta program torrentowy. W transmission jest nawet w opcjach prosty tester czy port jest otwarty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Maj 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2009 Sprawdź, czy usługi iptables i ip6tables są włączone. Gdzie to sprawdzić/włączyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2009 Sprawdź, czy usługi iptables i ip6tables są włączone. Gdzie to sprawdzić/włączyć? Sprawdź jak wygląda nasze wiki wiki.fedora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Maj 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2009 Jasne, głupie pytanie. Powinienem najpierw sprawdzić. Teraz pytanie, czy system-config-firewall, jest powiązany z iptables i ip6tables? Wyłączyłem iptables i ip6tables jednak ten pierwszy nie chciał się wstrzymać i cały czas był uruchomiony i mimo to ciągle mam przy testowaniu portu w Deluge ten wykrzyknik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Maj 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2009 Jest powiązany. # service NAZWA stop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Maj 12, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2009 Przy wyłączonym firewallu (iptables i ip6tables) prędkość pobierania nie przekraczała 50%, a po ponownym załączeniu niewiele spadła, ale raczej był to chwilowy spadek nie związany z pracą zapory. Przy wyłączonej zaporze nadal podczas testu portu świeci się ten cholerny wykrzyknik, nie mam pojęcia o co z nim chodzi. Na XP dziś ponownie testowałem łącze i oczywiście 130kb/s. Problem dotyczy tylko torrentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Maj 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2009 Kolega morsik wyżej pisał o pierwszej rzeczy którą powinieneś sprawdzić, sprawdziłeś przekierowanie portu? Poza tym może to być kwestia wyłączonego / włączonego domyślnie szyfrowania ruchu i jakiśtam ISP może rozpoznawać odpowiednie pakiety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Maj 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2009 Przy wyłączonej zaporze, iptables, ip6tables ściąganie się nie poprawiło i przy teście portu nadal wyskakuje wykrzyknik. Nie dlaczego on wyskakuje? Gdyby przynajmniej był opisane to wiedziałbym co się dzieje. Transmision twierdzi, że przy wyłączonych zaporach mam zamknięty port... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi