Orzel93 Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 Takie pytanie może nie istotne, ale nurtujące mnie od początku przygody z Fedorą. Skoro fedora obsługuje format ext4 to czemu w czasie instalacji jest tylko ext3?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 [...]to czemu w czasie instalacji jest tylko ext3??Bo ext4 jest mało stabilne nawet obecnie a F10 wyszła kilka m-cy temu kiedy ext4 było hazardem. W F11 będziesz miał już możliwość wyboru swojego upragnionego, wyczekiwanego ext4 (tylko żebyś nie przeklinał ). Ogólnie to polecam lektury w sieci, bo sam za wiele nie wiem o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Maj 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2009 W momencie wydania F10 ext4 nie był jeszcze ukończony, dlatego trzeba było podać dodatkowy parametr na początku instalacji aby móc z niego korzystać. Teraz ext4 jest stabilny (poprawiono między innymi bug z wiązany z utratą plików) i w F11 będzie domyślnym systemem plików. Ma pojawić się narzędzie do migracji z ext3 bez utraty danych. Gdzieś czytałem, że Red Hat pracuje nad nowym systemem plików, który ma się pojawić w jądrze 2.6.31, ale może to tylko plotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi