Nizin Napisano Maj 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2009 Ostatnio uruchomiłęm na swoim kompie fedorę 10. Wcześniej miałem dziewiątkę, ale między nimi przez pewien czas używałem windowsa xp. Sam już nie wiem co mnie skłoniło do przerzutki z fedory na winXP (chyba to, że nie mogłem na wine puścić Visual C++, ale teraz używam Eclipse), kiedy drukarka zaczęła się ciąć i pojawiło się sporo dziwnych problemów, odpuściłem sobie i ściągnęłem fedorę. Oczywiście z drukarką już wszystko ok. Ale na początku pojawił się problem z kodekami. Na winXP miałem divx-a, a wcześniej na f9 długo szukałem odpowiednich kodeków (w końcu znalazłem te najważniejsze - ale już nie pamiętam dokładnie które). Więc zabrałem się za szukanie i w końcu zainstalowałem te podane na http://fedora.pl/poradnik. Szybko zainstalowałem, i wtedy pojawił mi się niespodziewany błąd. Screen. Taki sam potem w Amaroku. Mam zainstalowane wszystkie najnowsze aktualizacje (przynajmniej teraz - kiedy to piszę), a pliki przy których wyskakuje błąd są sprawdzone. Na pierwszy rzut oka wydawało mi się, że przyczyną musi być niezgodność kodeka z standardami kodowania danego pliku. Ale nie znam się na tym - nie jestem w stanie poprawnie zdiagnozować tego błędu. Szukałem, czy ktoś inny nie miał podobnego wypadku, i nie udało mi się nic znaleźć. Będę bardzo wdzięczny za okazaną pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2009 Trochę nieaktualny ten poradnik. Zobacz http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik , oczywiście trzeba zacząć od zainstalowania repozytorium RPM Fusion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nizin Napisano Maj 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2009 Rzeczywiście, ten jest bardziej obszerny, spróbuję zastosować się do instrukcji z niego. RPM Fusion mam już zainstalowane. EDIT: Wygląda na to, że ten mój poradnik był wycinkiem tego twojego. Wszystkie potrzebne pakiety, podane w tym poradniku mam już zainstalowane z tamtego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Maj 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2009 Tutaj jest opisany podobny błąd w totemie. Wygląda na to, że to problem z serwerem dźwięku, zalecają tam przełączyć na alsę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nizin Napisano Maj 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2009 Zmieniłem na ALSE. Teraz prz próbach odtworzenia np. filmu wyskakuje mi inny błąd: Nie udało się pobrać/ustawić ustawień zasobu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ViQiX Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 Osobiście nie używam Amoroka lecz Xine/Kaffeine. Tam na wszystkie problemy z kodekami, pomaga instalacja mplayera, ponieważ zawiera kodeki w sobie. Jako alternatywny odtwarzacz proponuje VLC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Czerwiec 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2009 Czy instalowałeś może gstreamer-plugins-* ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi