Takedowner Napisano Maj 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2009 Dzień dobry. Jestem świeżo upieczonym posiadaczem Fedory 11. Piszę do Was, ponieważ chciałem Was poprosić o pomoc. Otóż po zainstalowaniu kilku aplikacji, jak Qt4, Vlc, Rar... nie pojawiają mi się te programy w menu Programy. Również, gdy chcę otworzyć program za pomocą jakiegoś programu, który zainstalowałem zgodnie z instrukcją strony producenta, to klikając na niego prawym przyciskiem myszki, aby otworzyć daną aplikację za pomocą jednego z tych programu, to rówmnie w tym menu kntekstowym nie mam ich do wyboru. Jednak ponawiając instalację tych programów, pisze mi, że są już zainstalowane. Bardzo proszę o pomoc, tzn. w doradzeniu jak mam te programy aktywować, dodać do menu. Dodam, że środowisko, z jakiego korzystam to GNOME 2.26.1. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Maj 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2009 Rar to program uruchamiany tylko w konsoli, qt4 biblioteka i nie ma nic w menu. Co do Vlc zainstaluj yumem. Przejrzyj sobie poradnik - koniecznie dodaj Rpmfusion (2.9 w poradniku). Co do menu pod pp myszy, daj właściwości pliku i w którejś zakładce powinno być to czego szukasz. Jak chcesz uruchomić jakiś program daj <Alt+F2> i wpisz jego nazwę, np: vlc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2009 Może zacznijmy od tego: Jak instalowałeś te programy? A właściwie to VLC, bo tylko ono się nadaje do dodania do menu i powinno być w kategorii Dźwięk i Obraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Takedowner Napisano Maj 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2009 (edytowane) Dzień dobry. Dziękuję za odpowiedź. Vlc zainstalowałem zgodnie z opisem na stronie: http://www.videolan.org/vlc/download-fedora.html, poleceniami: $> su - #> rpm -ivh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora...able.noarch.rpm #> yum install vlc #> yum install mozilla-vlc Pozdrawiam. ---- łączenie postów ---- sokar620, ale QtCreator, który instaluje się z binarki (chodzi mi owersję 4.5 z oficjalnej strony Qt), to nie jest sama biblioteka, więc powinno się dodać do menu (np. jak instaluję ją na Ubuntu to dodają mi się wszystkie ikony i nie ma problemu z uruchomieniem). Pozdrawiam i czekam jeszcze na propozycje. Edytowane Maj 24, 2009 przez WalDo Proszę nie pisac postów pod własnymi - w razie potrzeby korzystamy z przycisku [EDYTUJ] pod postem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2009 Jak nie ma to sobie dodaj używając np. alacarte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi