Skocz do zawartości

Pliki Rar

gabinet

Rekomendowane odpowiedzi

Przy formatowaniu zawsze stracisz wszystkie dane na partycji. I widzisz tu ukazuje się przewaga linuksa, bo ext jest w pełni kompatybilny wstecz, czyli możesz przejść ext4 -> ext3 -> ext2 i odwrotnie bez utraty danych, a na windowsowych systemach plików już nie :)

Ale konwersja na NTFS to nie jest formatowanie partycji. Można wykonać to bez problemu i bez obawy o dane. System po kolejnym uruchomieniu przekonwertuje partycje (oczywiście trochę to potrwa) i zrestartuje się mając już nowy typ partycji.

ps. posiadanie FAT32 w dzisiejszych czasach jest trochę jak mieszkanie w jaskini

Wolę tą jaskinię i mieć dostęp do plików na 8 stron świata i 370 stopni (błędy liczbowe zamierzone) niźli się przekomarzać z NTFS, z którym niegdyś pod Linux był problem a pod Mac chyba jest do dziś...no i FAT32 kojarzy mi się z FAT, który to kojarzy się z DOSem lub pendrive'ami, które zwykle takowy system plików mają...a NTFS kojarzy mi się z szatanem M$ :lol:

borzole - wspaniałe cytaty ;)

P.S. - tak niestety wciąż jestem w minimalnym stopniu skazany na M$ <_< ten...delikatnie ujmę okropny Płatnik do ZUS'u nie daje mi żyć...stopniowo się uwalniam od tego ale dla tego jednego programu wciąż muszę ten "jedyny słuszny" mieć...za jakie grzechy...na szczęście to już tylko raz w miesiącu więc szczęścia jestem bliski...

Dzięki ,pomyślę na co się zdecyduję.Oczywiście wiem ,że jestem na forum Fedory a to nie dobrze ?

Ja Ci odpowiem dla odmiany pytaniem na pytanie

Wyobraź sobie, że posiadasz forum o grach strategicznych na PC a ja zakładam temat o grze FPS na konsolkę Nintendo DS, będzie to "dobrze"?

Jeśli uważasz, że tak dam bardziej dosadny przykład

Wyobraź sobie, że posiadasz forum o grach zręcznościowych na PC rzecz jasna, zaś ja zakładam nagle temat o gotowaniu i kulinariach, jest to "dobrze"?